FB

August 27, 2021 | 8:37

Zotëroni artin dhe shkencën e inteligjencës emocionale

Një pjesë e madhe e performancës sonë në punë varet nga mënyra sesi punojmë me njerëzit e tjerë. Pavarësisht nëse jeni një kontribues individual ose një udhëheqës i ekipit, një pjesë e produktivitetit tuaj do të varet nga sa mirë punoni me të tjerët. Në përpjekjen për ta bërë këtë, aftësia jonë për të kuptuar dhe menaxhuar emocionet tona dhe të të tjerëve është çelësi. Inteligjenca Emocionale, pavarësisht se ishte një term i debatuar shkencërisht, u përpoq të kapte pikërisht atë. Hulumtimet tregojnë se aftësitë emocionale dhe sociale janë katër herë më të rëndësishme se IQ kur merret parasysh suksesi dhe prestigji në një mjedis profesional.

Çfarë është Inteligjenca Emocionale?

Në një term të thjeshtë, inteligjenca emocionale (EI) ose herësi emocional (EQ) është aftësia që ndihmon në të kuptuarit, menaxhimin dhe përdorimin e emocioneve të vetes në situata të shumta si trajtimi i stresit, menaxhimi i konfliktit dhe marrja e vendimeve të informuara. Sidoqoftë, ai nuk është i kufizuar vetëm në emocionet vetjake, por gjithashtu përfshin menaxhimin dhe respektimin e mendimeve të të tjerëve. Kjo është arsyeja pse inteligjenca emocionale është shumë e rëndësishme në vendin e punës veçanërisht për ata që janë në role drejtuese.

Shumë herë, profesionistët që punojnë janë më të njohur me IQ që është mjaft i lidhur me inteligjencën njohëse. Sidoqoftë, në vendin e punës, inteligjenca emocionale është ajo që ne përdorim në mënyrë të pandërgjegjshme, por kurrë nuk e kuptojmë plotësisht. Të kesh inteligjencë të lartë emocionale nënkupton që ju jeni në gjendje të përdorni aspektet e mëposhtme në avantazhin tuaj dhe të gjithëve:

 • Vetëdije
 • Vetë-rregullim
 • Empati
 • Motivim
 • Menaxhim të marrëdhënieve

Pse është thelbësore të zhvillohet inteligjenca emocionale në vendin e punës?

Duke lexuar përbërësit e mësipërm të EQ, ato përshtaten mirë në zgjerimin e efikasitetit në vendin e punës. Mesazhet e mëposhtme nga një ekspert i mirënjohur i EQ, Daniel Goleman sugjerojnë të njëjtën gjë:

“Interesi për inteligjencën emocionale në vendin e punës vjen nga njohja e përhapur që këto aftësi si vetëdija, vetë-menaxhimi, empatia dhe aftësitë shoqërore i ndajnë punëtorët dhe udhëheqësit më të suksesshëm nga mesatarja. Kjo është veçanërisht e vërtetë në role si profesionet dhe drejtuesit e nivelit më të lartë, ku të gjithë janë po aq të zgjuar sa gjithë të tjerët dhe mënyra se si njerëzit menaxhojnë veten dhe marrëdhëniet e tyre japin më të mirën dhe përparësinë.” – Daniel Goleman

Gjithashtu, hulumtimi i botuar nga Elsevier Ltd në 2012 sugjeroi se ekziston një marrëdhënie e moderuar pozitive midis inteligjencës emocionale, sjelljes së lidershipit dhe angazhimit organizativ.

Duke përdorur dy pikat e mëposhtme, ne mund të përmbledhim saktësisht rëndësinë e të pasurit njerëz me një EI të lartë në vendin e punës:

 • Ata janë vërtet të motivuar pasi janë të lidhur fort me performancën e tyre të përgjithshme të punës
 • Për shkak të cilësive të tyre (vetëdija, vetë-menaxhimi, ndjeshmëria dhe marrëdhëniet shoqërore), ata gjenden të kënaqur me punën e tyre dhe në të njëjtën kohë njerëzit që punojnë në ekip gjithashtu priren të tregojnë të njëjtat shenja

Më tej, EI dhe EQ kanë aplikime të gjera në vendin e punës, megjithatë, për tre fushat e mëposhtme, ndërhyrja e inteligjencës emocionale është shumë e dobishme:

 • Rolet drejtuese
 • Rolet e menaxhimit të projektit
 • Rolet e menaxhimit të burimeve njerëzore

Si të identifikoni njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale?

Njerëzit me EI të lartë kanë karakteristikat e mëposhtme dhe ata lehtë mund të:

 • Ndikojnë tek njerëzit e tjerë pasi ata janë emocionalisht të vetëdijshëm për proceset e mendimit të të tjerëve
 • Lexojnë situatat me saktësi
 • Qëndrojnë të qetë dhe mendojnë për zgjidhjet e mundshme edhe në një situatë jashtëzakonisht stresuese
 • Menaxhojnë situata të vështira pa dëmtuar ndjenjat e të tjerëve ose panikuar
 • Shprehin me saktësi veten dhe emocionet e tyre
 • Sigurohen për përparësitë e tyre
 • Lexojnë shprehjet e fytyrës, sugjerime të heshtura në biseda, shikojën sytë e të tjerëve dhe jo me simpati, por me ndjeshmëri
 • Buzëqeshin dhe gjejnë shpejt situata ku ata me të vërtetë mund të kënaqen me ndarjen me njerëzit e tjerë

Tani që e dini se çfarë është inteligjenca emocionale, pse është thelbësore në vendin e punës dhe si të identifikoni njerëzit me EI të lartë, është koha për të zotëruar artin e EQ.

Si të zhvilloni inteligjencën emocionale që ndihmon në botën e korporatës:

Mësimi i aftësive të inteligjencës emocionale nuk është i lehtë, megjithatë, si çdo aftësi zotërimi i koncepteve dhe praktikimi rregullisht i tyre me siguri do të sjellë përmirësim. Por për të lehtësuar këtë udhëtim thelbësor të të mësuarit për ju, ne kemi bërë një listë kontrolli të detajuar:

 1. Mësoni artin e komunikimit pretendues
 2. Mësoni të njihni dhe trajtoni emocionet negative
 3. Bëjeni empatinë pjesë të jetës suaj
 4. Mendoni si një udhëheqës
 5. Mësoni të përgjigjeni me mençuri sesa të reagoni drejtpërdrejt
 6. Eksploroni vetëdijen emocionale
 7. Merrni kontrollin e mirëqenies tuaj emocionale
 8. Motivoni veten
 9. Përmirësoni marrëdhëniet ndërnjerëzore

 

 

Burimi / https://www.naukri.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top