FB

August 4, 2022 | 8:30

Pse disa njerëz e kanë të vështirë të përballen me plakjen

Disa njerëz plaken shpejt. Megjithatë, nuk nënkuptojmë ata që arrijnë moshën 60 ose 70 vjeç me më shumë rrudha dhe shëndet të përkeqësuar. Po flasim për ata që vijnë në vjeshtën e jetës së tyre duke u ndjerë të irrituar, të inatosur dhe të pashpresë.

Arsyet pse disa njerëz e kanë të vështirë të përballen me plakjen

Pesha e vetmisë

Me kalimin e viteve, është e zakonshme të përjetosh humbje të caktuara. Në të vërtetë, vetmia është aktualisht një epidemi e vërtetë. Humbja e bashkëshortëve, jeta e izoluar dhe marrja e gjithnjë e më pak e vizitave nga të afërmit janë elementë që kanë një ndikim të madh tek të moshuarit.

Kur inatet dhe krenaria pengojnë faljen

Nëse ka një fazë të jetës në të cilën duhet të kishim mësuar të falim, ajo është në vjeshtën e jetës sonë. Nuk është kurrë mirë të arrish moshën 60 ose 70 vjeç me mëri, marrëdhënie të prishura dhe njerëz me të cilët nuk flasim më. Herët a vonë, do të pendohemi, shpesh kur nuk ka kthim prapa.

Disa përvoja ndryshojnë personalitetin tonë

Siç e përmendëm më herët, priret të supozohet se ne e arrijmë pleqërinë me të njëjtin karakter që kishim në rininë tonë. Prandaj, ata që ishin të pakëndshëm dhe jo veçanërisht të shoqërueshëm do të mbeten të tillë. Sidoqoftë, e vërteta është se kërkimet na tregojnë se personaliteti njerëzor nuk është aq i qëndrueshëm sa mund të besojmë.

Gjendja e tyre psikosociale

Problemet ekonomike, të jetuarit në një mjedis të pafavorizuar ose të qenit në rrezik përjashtimi, të gjitha ndikojnë në plakjen. Në fakt, edhe pse shpesh thuhet se paratë nuk sjellin lumturi, në realitet, janë mjetet që lehtësojnë ose pengojnë jetesën e një individi.

Mospranimi i kalimit të kohës

Të plakesh me optimizëm nënkupton pranimin e ndikimit të viteve në trupin tonë. Nuk është e lehtë dhe nuk na mësohet në shkollë. Përveç kësaj, shpesh ka paragjykime jashtëzakonisht të shtrembëruara ndaj të moshuarve. Rrjedhimisht, të shumtë janë ata që rezistojnë dhe shfaqin një fobi të qartë për këtë fazë të jetës dhe e luftojnë atë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top