FB

February 20, 2021 | 8:20

Pse duhet të vendosësh dy maska për të parandaluar COVID-19?

Ndërsa shfaqen variante më ngjitëse të koronavirusit, ekspertët e shëndetit, përfshirë Dr. Anthony Fauci, thonë se ndoshta është një ide e mirë të filloni të dyfishoni maskat e fytyrës.

Një studim i ri i botuar nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve zbuloi se mbajtja e dy maskave është më efektive në parandalimin e transmetimit të koronavirusit sesa një. Hulumtimi sugjeron që mbajtja e një maske të gradës mjekësore – të tilla si një maskë kirurgjikale – nën një maskë pëlhure rrit ndjeshëm mbrojtjen kundër SARS-CoV-2.

Ekspertët gjithashtu thonë se variantet e reja mendohet se kanë një kohë më të lehtë të lidhjes me qelizat tona, kështu që sa më shumë shtresa të kemi për të mbuluar hundët dhe gojën, aq më pak gjasa do të kemi të jemi të ekspozuar ndaj grimcave virale që mund të infektojnë qelizat tona dhe të na bëjnë të sëmurë. Dy maska mund të ndihmojnë në krijimin e një mburoje më të fortë midis jush dhe virusit.

Këtu keni gjithçka që duhet të dini për maskimin e dyfishtë – përfshirë mënyrën se si ta bëni këtë – kështu që ju të mund të parandaloni COVID-19 sa më mirë që të mundeni: Zgjidh dy maska që kanë mjaft shtresa dhe filtrim të ajrit.

“Sa më shumë shtresa, aq më shumë pengesa mund të vendosni midis vetes dhe virusit dhe aq më mirë do të jeni”, tha Thomas Duszynski, drejtori i edukimit për epidemiologji në Shkollën e Shëndetit Publik dhe Richard M. Fairbanks i Universitetit në Indiana. Maskat për fytyrën N95 janë standardi i artë për sa i përket mbrojtjes. Nëse mund të merrni një N95 dhe ta dyfishoni me një maskë kirurgjikale, do të keni një mburojë efikase kundër grimcave virale.

Dy vetitë e një maske që duhet të kërkoni janë aftësia filtruese dhe frymëmarrja. Ju duhet të zgjidhni maska që mund të filtrojnë ajrin që thithim dhe të kufizojnë sekrecionet e frymëmarrjes që nxjerrim jashtë.

Maskat KN95 mendohet të jenë alternativa mjaft të mira ndaj maskave N95 në mjediset jo-klinike. Ato mund të mos jenë aq rigorozë sa N95s, por maskat KN95 ofrojnë shumë mbrojtje për ju dhe të tjerët kur mbyllen rreth hundës dhe gojës.  Maskat kirurgjikale janë të shkëlqyera për të mbrojtur ju dhe të tjerët nga pikat e mëdha të frymëmarrjes, por për shkak të përshtatjes së tyre të lirë, ato nuk janë të pagabueshme në mbajtjen jashtë të të gjitha grimcave më të vogla, të aerosolizuara.

Vendosni së pari maskën tuaj të filtrimit të ajrit, pastaj mbulojeni me një tjetër.

Maska me aftësitë më të mëdha të filtrimit duhet të fillojë së pari, si N95, KN95 ose një maskë e mirë kirurgjikale. Sigurohuni që maska të jetë e puthitur fort në fytyrën tuaj. Ju nuk duhet të lini hapësira përgjatë anëve të fytyrës, ku ajri i ndotur mund të hyjë. Të dhënat sugjerojnë që maska të caktuara prej cope mund të mos jenë aq mbrojtëse sa shpresonim, kështu që mund të jetë koha të hiqni zyrtarisht besimet dhe shtresa juaj e dytë të jetë një maskë pëlhure me shumë shtresa ose një maskë tjetër kirurgjikale.

Në përgjithësi, sa më shumë shtresa të kenë maskat tuaja, aq më mirë do të jeni ju dhe njerëzit përreth jush. Studimet kanë zbuluar se maskat me shumë shtresa mund të bllokojnë 50% deri 70% të pikave të vogla. Kur bëhet fjalë për maskat prej cope, provat sugjerojnë se tre shtresa pëlhure të endura fort janë zgjedhja më e mirë.

“Sa më shumë shtresa të ketë maska që ju përdorni, aq më pak virus do të përhapni në popullatë. Dhe sa më shumë shtresa të keni midis jush dhe mjedisit, aq më pak grimca virale do të futen në sistemin tuaj”, tha Duszynski, i cili rekomandon maskimin e dyfishtë në ambiente të mbyllura, ku do të ketë edhe njerëz të tjerë.

Sigurohuni që të zgjidhni maska pa valvola.

Zgjidhni maska që janë komode. Mbani në mend: Disa materiale mund ta bëjnë të vështirë frymëmarrjen dhe ekziston një gjë e tillë si maskimi i tepërt, i cili në fakt mund të përfundojë duke bërë më shumë dëm sesa dobi. Duszynski është kundër maskave me valvul ose shfryrje. Jo vetëm që këto maska kanë një hapje që virusi mund të hyjë, por nxjerrja e frymës përqendron sasinë e virusit që del, gjë që mund të vendosë të tjerët në rrezik. Edhe me një maskë të dytë në krye, tha Duszynski, qëndroni larg nga maskat me valvola.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top