FB

November 23, 2021 | 8:05

Pse lind dëshira për të tradhtuar

Nëse je një tradhtar serial, mashkull apo femër, nuk ka dallim, shtysa motivuese e nevojës për të tradhtuar me siguri duhet kërkuar në një intolerancë të brendshme që krijon një boshllëk, një mungesë për t’u kapërcyer, një nevojë për kënaqësi emocionale, vëmendje, joshje që vazhdimisht përpiqet të ngopet.

Zakonisht kjo mungesë emocionale që kërkon të kënaqesh nëpërmjet seksit ose të biesh lehtë në dashuri vjen nga një shqetësim i fëmijërisë që të bën të mos jesh në gjendje të forcosh dhe vërtetosh një marrëdhënie të vetme, por që të shtyn të kesh shumë marrëdhënie në të njëjtën kohë në mënyrë që të mos ndjesh peshën dhe përgjegjësinë e vetëm njërës.

Një marrëdhënie e vetme përfshin përkushtim, përgjegjësi, projekte kërkuese dhe afatgjata, përkundrazi ju ndiheni si fëmijë që thjesht duhet të jeni të dashur pa kushte dhe pa komplikime. E gjithë kjo kërkon një rrugë specifike për t’u shëruar, që synon të kuptojë se cili problem i brendshëm mbulon dhe ndalon serialitetin e tradhtisë.

Por nëse nuk keni qenë kurrë të pabesë gjatë një lidhjeje të gjatë, as nuk ju ka shkuar ndonjëherë në mendje një mendim i tillë, por në një moment të historisë suaj bini në dashuri me një të panjohur që ju shqetëson ekzistencën tuaj, sigurohuni që problemi nuk vjen nga fëmijëria juaj, por nga marrëdhënia juaj aktuale, e cila është bërë e ftohtë, jo shumë pasionante, apo edhe partneri juaj e vë re praninë tuaj, së cilës nuk i jep më shumë rëndësi dhe ju ndiheni në hije në çdo situatë.

Kjo do të thotë që marrëdhënia juaj është në krizë, se ju mungon diçka thelbësore, që nuk ndiheni më të gjallë dhe se monotonia e një marrëdhënieje që nuk ka më asgjë pasionante dhe stimuluese po ju vret nga brenda, po ju largon, po ju mbyt nën një mal monotonie dhe mërzie dhe keni ndjenjën se jeta po ju rrëshqet nga duart.

Ditë pas dite një pjesë e jotja po shuhet duke u tharë, megjithatë ndjeni dëshirën për pak ngrohtësi njerëzore, për ta bërë veten të dëshiruar, kështu që ti e zëvendëson jetën tënde të parëndësishme me një jetë të ëndërruar, një jetë përrallore që jeton në ëndrrat e tua dhe jo vetëm që ju bën të kuptoni se çfarë ju mungon, por në këtë mënyrë e bën gjithnjë e më të qartë ndryshimin me realitetin e zakonit tuaj të përditshëm monoton.

Shpesh ne priremi t’i lëmë mënjanë dëshirat e tilla duke i konsideruar ato një mëkat ose një tradhti që të bën të ndihesh fajtor, por kjo nevojë nuk pushon duke qenë e heshtur. Shumë nuk janë të vetëdijshëm për këtë mungesë apo problematikë, përveç rasteve kur janë përfshirë në një lidhje jashtëmartesore, por ky hap është vetëm fundi i një intolerance që keni vuajtur prej disa kohësh. Të biesh në krahët e dikujt që të komplimenton, të bën lajka, të bën të ndjesh praninë e tij që të jep shoqëri, por edhe të kënaq ty dhe vlerësimin tënd, është hapi më i dukshëm.

Pikërisht në këtë pikë lindin dashuritë e pamundura, shpesh me burra tashmë të martuar që nuk ju japin alternativa apo të ardhme dhe për këtë arsye së shpejti do ta gjeni veten të vetmuar ose të braktisur në të njëjtën situatë nga e cila u përpoqët të shpëtoni. Në praktikë, idili zgjati harkun e një ëndrre vetëm sa të ka mashtruar se mund të jesh i lumtur, por realiteti i fakteve u kthye shpejt për t’ju rikthyer në konkretitetin e jetës tuaj të pakënaqshme dhe tani gjithçka duket se rëndon.

Kjo për shkak se ju keni pasur perceptimin se si mund të ishte jeta juaj me zgjedhje të ndryshme ose me njerëz të ndryshëm, por gjithçka që ju është ofruar bujarisht më pas hiqet mizorisht dhe zbrazëtia që mbetet ju kthen në pakënaqësinë tuaj dhe të bën të kuptosh se më parë ke qenë i pakënaqur, por tani që je braktisur për herë të dytë, nga partneri më parë dhe nga i dashuri tani dhe gjithçka dhemb dyfish.

Tradhti për mungesë dashurie

Tradhtia në thelb mund të lindë nga mungesa e dëshirës afektive për dashuri, ndjenja dhe romantizëm që na rrethon, ose mund të lindë nga një gjendje e pakënaqur e dëshirës seksuale që monotonia e jetës së çiftit është shuar dalëngadalë derisa të anulohet plotësisht. Këto momente sporadike intimiteti janë aq të ftohta dhe të nxituara sa nuk kanë pasion dhe zjarr duke e bërë aktin të jetë mekanik, pa emocione dhe transport.

Për sa i përket tradhtisë që rrjedh nga mungesa e dashurisë si ndjenjë, jetojmë më së shumti si shokë dhome sesa të dashuruar, duke e perceptuar marrëdhënien si një bashkëjetesë të thjeshtë pa komplikacione emocionale. Dhe megjithëse i keni provuar të gjitha për ta bërë partnerin tuaj të kuptojë se edhe ju ekzistoni dhe keni nevojë për një përkëdhelje, një përqafim apo një puthje herë pas here, në fillim, por nga ana tjetër keni gjetur të njëjtin kuptim për një mur konkret, tashmë jeni të vetëdijshëm se marrëdhënia juaj ka hyrë në një rrugë pa krye, edhe nëse nuk keni guximin të gjeni ose hiqni dorë nga gjithçka që keni krijuar dhe arritur së bashku.

Tradhti për mungesë dëshire

Dëshira është termometri i dashurisë trupore për tjetrin; jo afeksioni, afiniteti, bashkëfajësia, harmonia dhe aftësia për të realizuar të njëjtat projekte; dëshira seksuale përcakton tërheqjen, pasionin, kënaqësinë e shkrirjes në trupin dhe shpirtin e tjetrit, përcakton kënaqësinë e shqisave dhe në një çift që duan ta quajnë veten të tillë, nuk duhet të mungojë kurrë.

Burri i kuptuar si person, për të cilin kuptohet edhe gruaja, ka nevojë edhe për pasion, dëshirë seksuale, për t’u ndjerë i dashur dhe i dëshiruar në mënyrën më epshore, ndjesore dhe seksualisht të kënaqur. Nëse kjo nuk ndodh, një faktor shumë i rëndësishëm është dështimi në çift për të njëjtat arsye që kanë bërë që dashuria të bëhet më shumë një bashkëfajësi miqësore sesa një marrëdhënie e vërtetë në çift.

Në raste të tilla është dëshira seksuale ajo që e shtyn partnerin që nuk është më i kënaqur të shikojë përreth, të kërkojë në vështrimin e të tjerëve atë dëshirë që i mungon partnerit të tij. Prandaj, arritja e kënaqësisë dhe pushtimi i tjetrit bëhet një qëllim obsesiv, kërkues, i cili ndryshon rrënjësisht prioritetet e ditës.

Tjetri mbush një boshllëk që çiftit nuk duhet t’i mungojë kurrë, për shkak të këtij zëvendësimi të roleve çiftet reagojnë ndryshe. Ka nga ata që bien në dashuri me tjetrin dhe e kuptojnë se historia e tyre aktuale është në fund, kështu që është e kotë të zvarritet një marrëdhënie që nuk jep atë që ka nevojë njëri prej partnerëve.

Në këtë rast rivendosen role të reja, në të cilat njerëzit e tjerë mund të hyjnë pak a shumë përgjithmonë, gjithçka ka të bëjë me mirëkuptimin e njëri-tjetrit. Skemat mbi të cilat duhet të vendoset një çift nuk janë vendosur asnjëherë paraprakisht, sepse bëhet fjalë për njerëz, me gjithë veçantinë dhe diversitetin e tyre, dhe çdo çift është një botë më vete që me kalimin e kohës duhet të gjejë një mënyrë për t’u stabilizuar dhe t’i bëjë të dy partnerët të jenë të lumtur, pa detyrime ose kufizime, për sa kohë të dy komponentët janë të vetëdijshëm.

Nëse njëra nga palët vuan qëndrimin e tjetrit si imponim në atë çift, nuk krijohet as ekuilibër dhe as stabilitet dhe herët a vonë është i dënuar me një krizë të rëndë dhe për pasojë prishje.

 

 

 

Burimi / https://www.marilenacremaschini.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top