FB

February 2, 2023 | 9:33

Pse njerëzit e zgjuar shpesh pretendojnë se nuk janë të tillë?

Në të vërtetë, ka skenarë specifikë në shoqërinë e sotme ku mediokriteti preferohet më shumë sesa talenti i jashtëzakonshëm.

Kjo shihet në ato figura që arrijnë poste të larta drejtuese. Ata zgjidhen nga llojet e liderëve që preferojnë punëtorët besnikë mbi njerëzit me vlerë të madhe. Në të vërtetë, shumë organizata nuk duan ide të reja, që diçka të ndryshojë ose që autoriteti i tyre të sfidohet.

Në raste të caktuara, marrëzia funksionale zgjidhet mbi mendjen novatore, ajo që me fleksibilitet, rezolucion dhe perspektivë kritike riformulon strukturat dhe sjell përparim. Pjesa më e madhe e këtij realiteti mund të shpjegojë pse njerëzit më të zgjuar përfundojnë duke u ndjerë të zhgënjyer. Prandaj, ata zgjedhin të maskojnë potencialin e tyre.

Pse njerëzit e zgjuar pretendojnë se nuk janë të tillë?

Ne jetojmë në një botë në të cilën më injorantët perceptohen si më të talentuarit (efekti Dunning-Kruger) dhe më të zgjuarit nënvlerësojnë vlerën e tyre (sindroma mashtruese). Edhe pse mund të duket ironike, në fakt është një tragjedi e tmerrshme. Në fakt, njerëzit më të zgjuar dhe më të aftë janë tretur në një sistem që është i qëndrueshëm, por që nuk përparon.

Fakti që shpesh, njerëzit inteligjentë pretendojnë se nuk janë, thjesht për të mbijetuar. Për më tepër, ata me një IQ më të lartë priren të përjetojnë më shumë probleme rregullimi. Prandaj, ata humbasin shumë përfitime sociale. Për shembull, ata mund të mos arrijnë fare një karrierë profesionale ose të humbasin një rrjet të mirë miqsh ose një partneri.

Mbikualifikimi është një problem për t’u punësuar

Njerëzit e zgjuar shpesh pretendojnë se nuk janë sepse ndihen si peshq të mëdhenj në pellgje të vogla. Në fakt, ka kaq pak vende pune në dispozicion për punonjësit me arsim të lartë, saqë ata nuk kanë zgjidhje tjetër përveçse të ulin pritshmëritë e tyre dhe të shkurtojnë rezymetë e tyre.

Në fakt, mbikualifikimi shihet si një kërcënim në shumë mjedise pune. Së pari, kjo është për shkak të mungesës së pozicioneve të mjaftueshme për këta lloj njerëzish. Së dyti, kompanitë shpesh mendojnë se nuk janë gjithmonë në gjendje ose duan t’u japin këtyre llojeve të punonjësve atë që meritojnë.

Universiteti i Australisë Perëndimore kreu një studim që pretendonte se shumë menaxherë supozojnë se kur një individ është i mbikualifikuar për një pozicion, ata mund të mërziten. Gradualisht, besimi se ata janë të mbikualifikuar për pozicionin e tyre do të thotë se ata përfundojnë duke u shkëputur nga përgjegjësitë e tyre dhe ata ndihen të përjashtuar.

Ka shumë paragjykime rreth njerëzve të zgjuar dhe të talentuar. Kjo shpjegon pse, për të mbijetuar dhe thjesht për të gjetur një punë, ata shpesh zgjedhin të ulin pamjet e tyre dhe të shkurtojnë rezumetë e tyre.

Kërkimi i përjetshëm për t’u përshtatur shoqërisht

Universiteti i Singaporit kreu një studim që pretendonte se ndërsa shumica dërrmuese janë të lumtur duke ndarë kohën me miqtë, njerëzit më të zgjuar e shijojnë më shumë vetminë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se ata janë antisocialë ose se nuk kanë nevojë për një lidhje me të tjerët. Në fakt, të gjitha qeniet njerëzore duhet të jenë të lidhur.

Megjithatë, nëse njerëzit e zgjuar duan të ndërtojnë një rrjet bazë miqësish, ata shpesh detyrohen të zbehin veten e tyre të vërtetë dhe të krijojnë një karakter me më pak thellësi dhe shkëlqim. Kjo do të thotë se ata janë në gjendje të lidhen me të tjerët duke bërë biseda më të parëndësishme.

Nevoja për të mos tërhequr vëmendjen

Njerëzit e zgjuar ndonjëherë pretendojnë se nuk janë për të shmangur vuajtjet. Kjo mund të duket e çuditshme, por ndodh shpesh. Për shembull, një fëmijë me aftësi të larta intelektuale shpesh vuan nga situata të ngacmimit. Në të vërtetë, shumë fëmijë të zgjuar kalojnë një pjesë të mirë të jetës së tyre akademike duke iu nënshtruar pseudonimeve dhe fyerjeve.

Megjithatë, duke u rritur si rosë e shëmtuar ose bufi i ditur që ishte gjithmonë vetëm në oborrin e shkollës, lë një mbresë. Gjithashtu trauma. Në fakt, me arritjen e moshës madhore, ata mund të zgjedhin të shtypin personalitetin, karizmën, talentin dhe njohuritë e tyre . Është një mekanizëm bazë për të shmangur refuzimin dhe dhimbjen që kanë vuajtur në fëmijëri.

Gjithmonë do të ketë njerëz që vlerësojnë dhe kërkojnë shkëndijat më të ndritshme. Askush nuk duhet të fikë kurrë dritën e tij të brendshme vetëm për të jetuar në errësirë me të tjerët. Duhet t’i besojmë vetes.

 

 

 

 

 

Përgatiti K.M / Burimi Exploringyourmind

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top