FB

April 16, 2022 | 10:45

Psikologu shpjegon sesi depresioni është më shumë se vetëm trishtim dhe si trajtohet

Është e rëndësishme të dini se depresioni është më shumë se vetëm trishtim. Mund të jetë epidemia e radhës e shëndetit mendor, nëse nuk e trajtojmë siç duhet, thotë Samar Hafeez, një psikolog dhe një trajner i certifikuar i shëndetit holistik. Kjo sepse problemet e shëndetit mendor nuk ndikojnë vetëm tek ju, por edhe tek të dashurit tuaj. Gjithashtu, ndikimi negativ i pandemisë Covid-19 tek njerëzit me gjendje para-ekzistuese të shëndetit mendor është shtuar.

Pandemia ka rritur prevalencën globale dhe barrën e depresionit, është e trishtueshme të dihet se njerëzit me çrregullim para-ekzistues të përdorimit të substancave, probleme mendore dhe neurologjike kanë një rrezik më të lartë të infeksionit SARS-CoV-2 dhe madje edhe vdekje.

Pra, si menaxhohet apo trajtohet depresioni?

Është e vështirë të jetosh me depresion. Rreth 80% deri në 90% e njerëzve i përgjigjen mirë menaxhimit të tij dhe pothuajse të gjithë pacientët fitojnë një lehtësim simptomatik. Një studim nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Indianës hedh dritë të re mbi bazën biologjike të çrregullimeve të humorit (që përfshin depresioni) dhe ofron një test gjaku premtues që synon një qasje mjekësore të saktë ndaj trajtimit. Studimi përshkruan se si ekipi zhvilloi një test gjaku, të përbërë nga biomarkera të ARN-së, që mund të dallojë se sa i rëndë është depresioni i një pacienti, rreziku i depresionit të rëndë në të ardhmen dhe rreziku i tyre për çrregullime bipolare në të ardhmen, ose sëmundje maniako-depresive. Testi gjithashtu informon në lidhje me ilaçet e duhura për pacientët. Ky është me të vërtetë një shërbim i madh për njerëzimin.

Disa nga qasjet e menaxhimit dhe trajtimit përfshijnë:

Trajtimet psikologjike: Psikoterapia jep rezultate premtuese në trajtimin e depresionit dhe parandalimin e rikthimit/përsëritjes. Terapia konjitive e sjelljes është menaxhimi/trajtimi psikologjik më efektiv. CBT i ndihmon njerëzit të kuptojnë proceset e mendimit negativ dhe të përmirësojnë aftësitë e tyre përballuese. Zbulimi dhe ndërhyrja e hershme është thelbësore për shërimin e shpejtë. Psikoterapia mund të përfshijë seanca individuale ose grupore. Një terapist mund të mësojë aftësitë e jetës që e ndihmojnë një person të përballet në mënyrë efektive me mendimet dhe emocionet negative.

Mjekimi: Trajtimi kryesor mjekësor për depresionin janë medikamentet kundër depresionit, në varësi të vlerësimit psikologjik dhe ashpërsisë së çrregullimit ekzistues.

Lëvizja: Të gjithë e dimë se ushtrimet e rregullta sjellin përfitime të ndryshme shëndetësore fizike, por pak e dinë efektivitetin e tyre në përmirësimin e shëndetit mendor. Ushtrimi është vërtetuar të jetë po aq efektiv sa ilaçet kundër depresionit. Ushtrimi çliron endorfinë (kimikate të fuqishme për rritjen e humorit) në trup dhe një regjim i rregullt ushtrimesh mund të ndihmojë në korrigjimin e ciklit të gjumit, mprehjen e kujtesës dhe aftësitë e të mësuarit. Ju gjithashtu mund të mendoni se nuk do të kënaqeni me diçka, por, kur e bëni atë, ju në fakt e shijoni më shumë nga sa prisnit. Pra, ekzekutimi i diçkaje është i nevojshëm për të pasur sukses. Filloni me seanca 5-10 minuta 3-4 ditë në javë dhe ngadalë rriteni. Aktivitetet e këndshme do të ndihmojnë në zbutjen e depresionit.

Rivendosja e modeleve të gjumit: Modeli i gjumit ndërpritet kryesisht tek njerëzit që janë në depresion. Për të rivendosur dhe thyer rrethin vicioz, duhet të ndiqni disa praktika të higjienës së gjumit, të cilat përfshijnë: Ruani rregullisht gjumë në të njëjtën kohë çdo natë dhe zgjohuni në të njëjtën orë çdo mëngjes, shmangni përdorimin e telefonave inteligjentë ose mediave sociale gjatë natës, shmangni stimuluesit si kafeja, alkooli, nikotina dhe debatet e ashpra, si dhe thuaju jo vakteve të bollshme 2 orë para gjumit.

Meditimi: Shumica e mjerimit tonë vjen ose nga e kaluara jonë ose nga e ardhmja e padukshme. Vetëdija na mëson artin e të jetuarit në momentin e tanishëm, duke shmangur gjykimin dhe duke ndërtuar një mënyrë vetë-dhembshurie për të parë veten dhe të tjerët. Kjo ndihmon në trajtimin e mendimeve përtypëse, negative dhe devijuese që janë shpesh të pranishme tek një person i diagnostikuar me depresion. Terapitë e reduktimit të stresit të bazuara në ndërgjegje ndihmojnë gjithashtu në menaxhimin e ankthit, stresit kronik/akut, zemërimit dhe nervozizmit, të cilat mund të jenë të pranishme te njerëzit që përjetojnë depresion.

Teknikat e mësipërme janë disa nga ato më efektive dhe të zbatueshme. Gjithmonë konsultohuni me një profesionist të shëndetit mendor nëse mendoni se jeta juaj po del jashtë kontrollit. Terapistët janë njerëz empatikë që janë dëgjues aktivë dhe reflektues me një qëndrim jo-gjykues. Ndjehuni rehat duke iu drejtuar atyre për mirëqenien tuaj mendore dhe të të tjerëve përreth jush. Ju ndërmerrni veprime tani dhe merrni kontrollin e jetës suaj, sepse meritoni një të ardhme më të mirë.

 

 

Burimi / https://www.pinkvilla.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top