FB

August 8, 2022 | 8:00

Reflektimi i fuqishëm i John Lennon mbi dashurinë e vërtetë

Pavarësisht se kishte një jetë të diskutueshme në njëfarë mënyre, John Lennon kishte një talent të pamohueshëm për muzikën, poezinë, vizatimin, aktrimin dhe kompozimin. Mes shumë mesazheve të fuqishme që ka lënë në botë, njëra nga këto trashëgimi është reflektimi se çfarë është dashuria e vërtetë. Ia vlen të lexohet dhe të reflektohet për atë që tha Lennon, dhe të përdorësh këtë mësimdhënie për të ndjekur një jetë vërtet të shëndetshme dhe të lumtur dashurie.

“Na bënë të besojmë se ‘dashuria e madhe’ ndodh vetëm një herë, zakonisht para moshës 30-vjeçare. Nuk na treguan se dashuria nuk aktivizohet dhe as nuk vjen në një kohë të caktuar. Njerëzit rriten përmes njerëzve. Nëse jemi në shoqëri të mirë, është më argëtuese! Ata na bënë të besojmë se secili prej nesh është gjysmë portokalli dhe se jeta ka kuptim vetëm kur e gjejmë gjysmën tjetër. Nuk na thanë se tashmë kemi lindur të tërë, se askush në jetë nuk e meriton përgjegjësinë e plotësimit të asaj që mungon. Ata na bënë të besojmë në një formulë të quajtur ‘dy në një’: dy njerëz që mendojnë në të njëjtën mënyrë, duke vepruar në të njëjtën mënyrë. Nuk na thonë se kjo ka një emër: anulim. Duke qenë individë me personalitet, mund të kemi një marrëdhënie të shëndetshme. Ata na bënë të besojmë se martesa është e detyrueshme dhe ajo dëshirë, jashtë këtij angazhimi, duhet të represionohet. Ata na bënë të besojmë se më të lezetshmit dhe më të dobëtit janë të dashur.

Ata na bënë të besojmë se ka vetëm një formulë për të qenë të lumtur, njëlloj për të gjithë, dhe ata që ikin prej tij dënohen me margjinalitet. Ata nuk na thanë se këto formula janë të gabuara, irritojnë njerëzit, po tjetërsohen dhe se mund të provojmë alternativa të tjera. Oh, ata as nuk na thanë se askush nuk do të na i thoshte të gjitha këto, se duhet ta bëjmë vetë. Dhe atëherë kur të jesh shumë i dashuruar me veten, do të jesh në gjendje të jesh shumë i lumtur dhe të dashurohesh me dikë.

Jetojmë në një botë ku fshihemi për të dashur, megjithëse dhuna praktikohet në mes të ditës.” Këto fjalë janë shumë të mençura dhe tregojnë se dashuria është shumë përtej të gjitha rregullave që na imponohen përditë.

 

 

 

Përgatiti: Orjona TRESA  |  Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 172

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top