Mirëqenie

September 14, 2018 | 9:57

Rregullat për një jetë të shëndetshme: sport, ushqime të shëndetshme dhe pa stres

Cili është perceptimi i mirëqenies së grave? Për 47% është e lidhur ngushtë me kryerjen e rregullt të një aktiviteti fizik; për 32% kjo do të thotë të kujdesesh për veten, në mënyrë që të bësh një jetese të ekuilibruar dhe pa stres, pa qenë e domosdoshme që t’i dedikohesh sportit; për 21% është e lidhur me ushqimin e shëndetshëm.

Hulumtimi – Këto janë përfundimet që kanë dalë nga hulumtimi i “Living Healthy” të kryer nga Observatori i Qvc në bashkëpunim me Human Highway dhe bazuar në një mostër të grave, përfaqësues të atij segmenti të popullatës që lidhet me rrjetin të paktën një herë në javë, për të hetuar perceptimin dhe evoluimin e konceptit të një stili të shëndetshëm jetese. Dhe jetesa e  shëndetshme për to duket se përqendrohet në një jetë të këndshme dhe një dietë të lehtë, pa e tepruar.

Kalimi i viteve – Koncepti i mirëqenies merr kuptime të ndryshme sipas moshës: midis 18 dhe 34 vjeç, përbërësit që kanë peshën më të madhe janë bukuria, marrëdhënia dhe argëtimi, ndërsa midis 35 dhe 54 gratë përqendrohen kryesisht në mbajtjen e përshtatshmërisë fizike. Pas 54 vjetësh një jetë e shëndetshme është e lidhur me shëndet të mirë dhe një kthim në natyrë, për të arritur ekuilibrin e duhur psiko-fizik.

Rregulli i Artë – Sa i përket sjelljeve, hulumtimi tregon se 77.2% e grave raportojnë t’i kushtojnë vëmendje të ushqyerit, 64.5% të flenë rregullisht, 63.7% për të shmangur ose kufizuar konsumimin e pirjes së duhanit dhe alkoolit, si dhe reduktimin e situatave stresuese. Sidoqoftë, anketa tregon se vetëm 11.9% e kampionit adopton sjellje me bindje “të shëndetshme”: ky përfshin një grup të përbërë nga gra të moshës 35 deri 44 vjeç me një kualifikim dhe kapacitet të lartë shpenzimesh. Për pjesën tjetër (15.1%), jeta e shëndetshme nuk është një temë e rëndësishme: Ky grup përfshin  gratë e reja me arsim dhe të ardhura të ulëta.

Profesionistët e shëndetit jo shumë të bindur – Pjesa më e madhe e popullsisë ndahet midis atyre që kanë bërë rregullat e tyre themelore të jetesës shëndetësore, por pa shumë bindje (33.8%) dhe “të vëmendshëm” (39.8%) që drejtojnë stilin e jetesës së shëndetshme, duke adoptuar një kujdes më shumë se mesatarisht: kjo e fundit rritet me përparimin e moshës.

Ushqim i mirë – Ushqimi i shëndetshëm është sektori më i madh për blerje “të shëndetshme”, me një pjesëmarrje në treg prej 77.2% dhe një shpenzim mesatar vjetor prej 697 euro. Ndjekur nga kozmetika, detergjentet dhe produktet natyrore; më pak vëmendje në aspektin e qëndrueshmërisë mjedisore i është dhënë modës dhe orendive.

Mbi 35 vjeç – Grupi i moshës 35-54 vjeç është më i prirur për konsumin e produkteve të konsideruara të shëndetshme dhe është i gatshëm të shpenzojë më shumë sasi të konsiderueshme, ndërkohë që kozmetika organike është pothuajse ekskluzivisht përparësi e të rinjve.

 

Burimi / rangla-meadows.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com