FB

May 12, 2022 | 10:06

Rregullimi i emocioneve tek nënat ndihmon në shëndetin e fëmijëve

“Si nënë e dy fëmijëve të vegjël, mëmësia është identiteti kryesor për mua dhe formon shumë nga mënyra se si e shoh veten time, çfarë bëj me kohën time dhe zgjedhjet që bëj në jetën time.”

mother-hugging-child

Rëndësia e aftësive të rregullimit të emocioneve të kujdestarit

Rregullimi i emocioneve është një komponent kyç i zhvillimit të shëndetshëm socio-emocional. Vështirësia me rregullimin e emocioneve, ose disrregullimi i emocioneve, është një faktor rreziku për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e një game të gjerë problemesh të shëndetit mendor, duke përfshirë depresionin, ankthin dhe çrregullimin e stresit posttraumatik (PTSD). Të mësuarit emocional fillon që në foshnjëri dhe marrëdhëniet e hershme të kujdestarit janë kritike për krijimin e një baze solide për të mësuar aftësitë e rregullimit të emocioneve. Në fakt, hulumtimi i ri nga Gao et al.1 tregon se disrregullimi i emocioneve të nënës në periudhën pas lindjes lidhet me aritminë e reduktuar të sinusit të frymëmarrjes (RSA) tek foshnjat, një shënues i funksionimit të dëmtuar parasimpatik dhe një tregues biologjik i disrregullimit të emocioneve. RSA e ulët tek foshnjat është një faktor rreziku për problemet e mëvonshme shëndetësore dhe të sjelljes.

Ndërhyrjet e bazuara në vetëdije

Një qasje premtuese për trajtimin e disrregullimit të emocioneve në shtatzëni dhe periudhën pas lindjes është përdorimi i ndërhyrjeve të bazuara në ndërgjegje. Vetëdija reflekton të qenit i pranishëm në moment në një mënyrë jo-gjykuese dhe me qëllim. Ndërhyrjet e bazuara në vetëdije mësojnë teknika dhe aftësi që ndihmojnë në trajnimin e vëmendjes, promovimin e ndërgjegjësimit dhe pranimit më të madh të mendimeve dhe ndjenjave dhe nxitjen e një qasjeje jo-gjykuese dhe fleksibël në lidhje me përvojat e brendshme dhe të jashtme. Ndërhyrjet e ndërgjegjes ndihmojnë në përmirësimin e rregullimit të emocioneve dhe funksionimit fiziologjik dhe mund të jenë veçanërisht të vlefshme për të ndihmuar kujdestarët të përmirësojnë aftësitë e rregullimit të emocioneve në fazat kritike të shtatzënisë dhe periudhat pas lindjes. Ne kemi ende shumë për të mësuar rreth efekteve të drejtpërdrejta të ndërhyrjeve të ndërgjegjes tek kujdestarët në zhvillimin e foshnjave. Mindfulness ka fituar popullaritet vitet e fundit dhe ka shumë mënyra joformale për ta përfshirë atë në jetën tuaj. Praktika ditore zyrtare dhe joformale është e dobishme. Përfshirja e fëmijëve tuaj dhe kryerja e ushtrimeve të ndërgjegjes së bashku mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të lidhur dhe nxitur aftësitë e rregullimit të emocioneve tek të dy. Për ata që luftojnë me simptoma të rëndësishme psikologjike, rekomandohet marrja e mbështetjes profesionale me ndërhyrje të ndërgjegjes.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top