FB

July 17, 2021 | 8:13

Rrjetet sociale: “gjëra të lumtura” që nuk thonë asgjë

Përdorimi i shëndetshëm i rrjeteve sociale nënkupton që të mos kërkohet miratimi i kontakteve të dikujt, as të ndiejmë nevojën për t’i lënë të gjithë të dinë se çfarë bëjmë në çdo kohë.

1

Përdorimi i rrjeteve sociale tani është një pjesë integrale e jetës sonë. Shumë kanë një profil në Facebook, Twitter, Instagram …

Është, pa dyshim, një mekanizëm fantastik për të ndarë aventurat dhe mendimet e dikujt dhe falë të cilit gjithmonë mund të përditësohemi me lajmet që na interesojnë.

Duket sikur papritmas mund të arrinim në të gjithë botën me një klik të thjeshtë dhe janë rrjetet sociale ato që na ndihmojnë të arrijmë një nga qëllimet themelore të qenies njerëzore: komunikimin dhe ndërveprimin me të tjerët.

Si çdo gjë në jetë, megjithatë, çdo objekt, hapësirë apo mekanizëm ka funksionin që duam t’ia japim sipas nevojave tona, personalitetit dhe motiveve tona. Psikologët shpjegojnë se rrjetet sociale veprojnë gjithashtu si mekanizma mbrojtës për shumë nga mangësitë tona, nevojat, ato për të cilat shpesh nuk jemi të vetëdijshëm dhe që projektojmë në këto hapësira kibernetike që shkojnë shumë përtej ndërveprimit të thjeshtë shoqëror.

Sa nga miqtë tuaj në rrjetet sociale janë mësuar të postojnë gatishmërinë ose marrëdhëniet e tyre emocionale në Facebook ose Twitter në çdo kohë? Ne flasim sot për proceset psikologjike që fshihen nën këtë zakon.

 

Profili i shëndetshëm i rrjeteve sociale

Ekziston një mendim i përhapur në lidhje me rrjetet sociale që thotë se bota është plot me të vdekur dhe shumica e tyre fshihen në Facebook.

Çfarë do të thotë me të vërtetë kjo frazë? Interneti është një mjet i përdorur nga shumë për të spiunuar jetën e të tjerëve dhe për të treguar një jetë që ata në të vërtetë nuk e kanë.

 

Përdorim i shëndetshëm dhe korrekt i rrjeteve sociale

Karakterizohet nga karakteristikat e mëposhtme:

Rrjetet sociale nuk janë pjesë thelbësore dhe e domosdoshme e jetës sonë. Ato janë një shtesë, një mënyrë për të komunikuar dhe shkëmbyer përvojat tona me njerëzit që shohim çdo ditë ose me të cilët kemi një marrëdhënie të shpeshtë dhe reale.

Sjelljet dhe personaliteti i personit që përdor rrjetet sociale në një mënyrë të shëndetshme nuk ndryshojnë në botën reale. Kjo do të thotë që ata janë njerëz pozitivë që dinë të menaxhojnë mirë emocionet e tyre dhe dinë t’i shprehin ato në mënyrën më të mirë.

Një shembull? Nëse jemi të zemëruar me një koleg pune, nuk i tregojmë atij përmes rrjeteve sociale dhe nuk e postojmë në profilin e tij për të bërë të ditur të gjithë të tjerët se çfarë po ndodh. Ju duhet të jeni të sinqertë dhe të përballeni me problemin ballë për ballë, pa pasur nevojë të përfshini njerëz të tjerë. Sepse ne i kontrollojmë rrjetet sociale çdo ditë përmes celularëve dhe shpesh i bëjmë para se të flemë.

2

Ata që përdorin rrjetet sociale në një mënyrë të shëndetshme dinë kur të dalin nga llogaria. Ata nuk monitorojnë telefonin dhe çfarë ndodh në këto platforma gjatë gjithë kohës. Jeta e vërtetë është shumë më emocionuese. Ata publikojnë lajmet e mira në rrjetet sociale për kënaqësinë e thjeshtë të ndarjes së atyre emocioneve pozitive me miqtë e tyre. Ata nuk e ndiejnë nevojën të mburren me jetën e tyre, nuk e bëjnë atë ngacmim sepse ndihen superiorë.

Ata madje nuk e ndiejnë nevojën që gjithmonë t’i lënë të gjitha kontaktet e tyre (si njerëzit që njohin dhe ata që nuk i njohin) të dinë se çfarë bëjnë ose nuk bëjnë, çfarë mendojnë dhe çfarë ndiejnë. Ata që përdorin rrjetet sociale në një mënyrë të shëndetshme e dinë se çfarë do të thotë fjala “intimitet”.

 

Sjellje jo të shëndetshme në rrjetet sociale

 

Jeta jonë, jeta e përditshme, nuk është më e kuptueshme pa ndihmën e internetit. Është më shumë se një mjet pune, madje mund të themi se na e bën jetën më të lehtë, se na edukon dhe na pasuron si njerëz. Sidoqoftë, ka njerëz që nuk i përdorin si duhet rrjetet sociale, edhe pa qenë i dëmshëm apo fyes. Këtu janë disa aspekte interesante.

 

Një përforcim psikologjik

Disa njerëz ndiejnë nevojën për të publikuar gatishmërinë dhe fotot e tyre në rrjetet sociale nga një nevojë e natyrshme për të gjetur përforcim. Ato “pëlqime” dhe “të preferuarat” janë më shumë sesa opsione në Facebook ose Twitter:

Do të thotë të marrësh miratimin e mendimit të vet.

Do të thotë që dikujt i pëlqen ajo foto ku jemi portretizuar me një fustan apo model të ri flokësh. Kështu, vetëvlerësimi rritet dhe, për më tepër, u tregojmë të tjerëve se jemi më të bukur.

Ajo përfaqëson një nxitje të shpejtë dhe të menjëhershme psikologjike. Nuk duhet të largohemi nga shtëpia që dikush të na shohë dhe të vijë të na thotë. Për disa sekonda është e mundur të merrni “përforcime psikologjike” të pafundme.

 

Rrjetet sociale janë mburoja mbrojtëse

Në internet është e mundur të tregosh veten saktësisht siç do të dëshironim të ishim. Është e mundur të jesh më tërheqës, është e mundur të krijosh lidhje emocionale në internet sepse këto platforma na bëjnë të ndihemi më të sigurt se në jetën reale.

Rrjetet sociale gjithashtu na lejojnë të krijojmë një personalitet të ri dhe madje të përdorim një fotografi të rreme të profilit. Sidoqoftë, të gjitha këto sjellje janë sa të rrezikshme për të tjerët, aq edhe shkatërruese për veten tonë.

 

Ideja që ata që nuk janë në rrjetet sociale “nuk ekziston”

Me siguri që ju ka rastisur të takoni dikë që ju pyet me një ton ironik: “Po me jetën tuaj? Ju nuk postoni më asgjë në Facebook! ”. Në atë rast, ne e shohim njëri-tjetrin me skepticizëm dhe thjesht përgjigjemi: “Unë kam një jetë përtej rrjeteve sociale”. Kjo do të thotë që disa mendojnë se nëse nuk postojnë atë që bëjnë ose detajet e jetës së tyre, është sikur asgjë nuk ka ndodhur kurrë. Çdo përvojë bëhet kuptimplotë në momentin që shfaqet në profilin e Facebook dhe ju filloni të merrni “pëlqime” dhe komente. Ndodh atëherë që ndjejmë një lehtësim, ndihemi të rëndësishëm dhe në paqe.

Shmangini këto sjellje! Jeta është shumë më e bukur nëse dalim dhe e jetojmë dhe nëse e mbajmë për vete, pa ndjerë nevojën për ta treguar atë me të tjerët.

Në intimitetin tuaj dhe personalisht përsëriteni këtë frazë me veten: ” ishin aq të lumtur sa nuk e publikuan kurrë në rrjetet sociale”.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi viverepiusani.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top