Marrëdhënie

July 27, 2018 | 8:10

Sa më të hapur ndaj emocioneve tona, aq më shumë do jemi në gjendje të lexojmë ndjenjat e të tjerëve

Demi-seksualiteti tregon orientimin seksual të njerëzve që ndjehen të tërhequr vetëm me ata me të cilët ata kanë krijuar një lidhje të fortë emocionale. Termi u krijua në vitin 2006 nga Rrjeti i Visibility dhe Arsimit (AVEN) dhe mund të themi se është diçka e mesme ndërmjet seksualitetit dhe aseksualitetit. Kjo nuk do të thotë se një person demi-seksual ka një seksualitet të paplotë, ai thjesht ka nevojë për të krijuar një lidhje të fortë emocionale në mënyrë që të ketë përvoja të kënaqshme seksuale.

Disa njerëz demi-seksual mund të sillen dhe ta njohin veten si aseksualë para se të kenë marrë këtë lidhje emocionale. Për më tepër, ata nuk ndjehen të tërhequr nga një gjini e veçantë dhe nuk e ndiejnë dëshirën seksuale në shikim të parë, ata kanë nevojë për kohë për të hyrë në kontakt me personin tjetër dhe të ndjehen të tërhequr nga mënyra e tyre e të qenit dhe sjelljes.

Ka të ngjarë që ky orientim seksual ka ekzistuar gjithmonë, por kohët e fundit ka një përkufizim të formuluar. Është e vështirë të përcaktohet se sa njerëz e konsiderojnë veten si gjysmë, por ekspertët thonë se është një orientim seksual shumë i zakonshëm, veçanërisht në mesin e grave.

Kërkimi i etiketave për të përcaktuar marrëdhëniet ndërpersonale nuk është një gjë e re, por një nevojë njerëzore për të vepruar sipas stereotipeve dhe paragjykimeve që orientojnë jetën shoqërore. Dhe për këtë rrjetet sociale janë jashtëzakonisht të dobishme, pasi ato lejojnë të atribuojnë paradigma të reja leksikore për konceptet që kanë ekzistuar gjithmonë.

“Sa më të hapur të jemi për emocionet tona, aq më shumë do të jemi në gjendje të lexojmë ndjenjat e të tjerëve”. Daniel Goleman

Demisexualiteti: mënyra të ndryshme të përjetimit të dëshirës seksuale

Dashuria dhe dëshira janë dy koncepte të ndryshme. Mënyra e jetesës së dëshirës dhe dashurisë është personale, prandaj këto dy koncepte nuk varen domosdoshmërisht nga njëri-tjetri.

Holly Richmond, specialist i seksologëve dhe terapistëve të çifteve, thotë: «Kur e njeh dikë, personi jo-demiksual zakonisht tregon një shkallë të caktuar të tërheqjes fizike në pak sekonda. Për  demi-seksualitetin, nga ana tjetër, nuk ka tërheqje fizike në shikim të parë. Është, në fakt, ndjenja romantike, dashuria dhe miqësia. Tërheqja dhe dëshira seksuale mbeten në sfond dhe nuk janë forca lëvizëse e marrëdhënies”.

“Dashuria e papjekur thotë: -Të dua, sepse kam nevojë për ty. Dashuria e pjekur thotë: “Kam nevojë për ty, sepse të dua”. Erich Fromm

Demi-seksualiteti: dashuri djegëse

Demisexualiteti mund të përkufizohet si një miqësi që kap zjarr. Njerëzit demi-seksual nuk kanë një kod moral më të lartë se të tjerët, thjesht tërheqja kryesore është emocionale.

Si tek të gjithë njerëzit, procesi i tërheqjes së të tjerëve ka karakteristika fizike dhe psikologjike. Demi-seksualët e duan seksin, por vetëm me njerëzit me të cilët ata kanë një marrëdhënie të fortë emocionale. Sapo të gjejnë partnerin e duhur, frekuenca e marrëdhënieve seksuale është si ajo e çdo çifti tjetër.

Demi-seksualiteti nuk duhet të konsiderohet patologji, sigurisht që nuk pasqyron modelin tradicional të seksualitetit, por secili person është i lirë të zgjedhë me kë dhe si dëshiron të jetë. Mësoni të mos doni kur të takoni personin e përsosur, por kur mësoni të besoni në një njeri të papërsosur.

“Lëvizni vëmendjen tuaj dhe ju do të ndryshoni emocionet tuaja. Ndryshoni emocionet tuaja dhe ju do të lëvizni vëmendjen tuaj. ” Frederik Dodson

 

Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com