FB

May 25, 2022 | 7:45

Sëmundje autoimune dhe shtatzëni… çfarë është e rëndësishme të dini nëse doni të bëheni nënë

Veçanërisht në moshën e lindjes së fëmijëve mund të shfaqen sëmundje autoimune, ato patologji që nxisin një reagim jonormal të sistemit imunitar dhe favorizojnë gratë sesa burrat. Këto janë probleme të ndryshme autoimune si lupus eritematoz sistemik, sëmundja celiac, artriti reumatoid, sindroma antifosfolipide, sindroma Sjogren, të ndryshme nga njëra-tjetra në simptoma, por të bashkuara nga një reagim jonormal i sistemit imunitar, i cili, për shkak të një gabimi “njohjeje”, aktivizon një përgjigje inflamatore ndaj indeve të shëndetshme të organizmit, duke i shkatërruar ato.

Gratë me një sëmundje autoimune të diagnostikuar, shpesh kanë shumë dyshime për të ardhmen e tyre riprodhuese. Megjithatë, me planifikimin e duhur të konceptimit, të ndjekur nga mjekë me përvojë në këtë fushë, shumica e grave mund të ndjekin dëshirën e tyre për mëmësi. Ne flasim për këtë me profesoreshën Nicoletta Di Simone, drejtuese e Qendrës Multidisiplinare për Patologjinë e Shtatzënisë së Humanitas San Pio X.

Pse është e rëndësishme të planifikoni shtatzëni?

“Prania e një sëmundjeje aktive autoimune është një faktor i rëndësishëm rreziku për komplikacionet e nënës dhe fetusit gjatë shtatzënisë, nga aborti spontan, tek lindja e parakohshme, tek dështimi i rëndë i rritjes së fetusit, tek preeklampsia (hipertensioni i nënës me humbje të proteinave në urinë) – shpjegon profesoreshë Di Simone. Por vetë shtatzënia me ndryshimet hormonale të nënës, të nevojshme për rritjen e fetusit në mitër, mund të kontribuojë në përkeqësimin e simptomave të vetë sëmundjes, me rreziqe për shëndetin e nënës. Për të shmangur këto rreziqe, rekomandohet fuqimisht që gruaja e diagnostikuar me sëmundje autoimune të planifikojë shtatzëninë duke folur me gjinekologun dhe reumatologun e saj, të ndiqet në fazën para-gestacionale nga specialistë të sektorit dhe më pas të monitorohet vazhdimisht me kontrolle të rregullta gjinekologjike dhe reumatologjike, gjatë gjithë shtatzënisë”.

Çfarë duhet të dini kur përpiqeni të mbeteni shtatzënë?

“Sëmundjet autoimune janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra, edhe në shtatzëni. Për shembull, duke krahasuar efektet në shtatzëni të dy sëmundjeve autoimune më të shpeshta, artritit reumatoid dhe lupus eritematoz sistemik (SLE), ndërsa i pari nuk shkakton probleme të veçanta për gratë gjatë shtatzënisë, SLE mund të shoqërohet me një rritje të komplikimeve obstetrike dhe të nënës. Prandaj, gratë që vuajnë nga një sëmundje autoimune duhet të dinë se, përpara ngjizjes, sëmundja duhet të jetë në remision, domethënë të mos ketë simptoma, sëmundja duhet të jetë e qëndrueshme dhe funksioni i organeve brenda një “game normale”. Kjo është koha e duhur për konceptim, por fillimisht është thelbësore që specialistët të vlerësojnë se cilat ndryshime në terapi janë të nevojshme: në fakt, disa barna mund të jenë toksike për embrionin dhe për këtë arsye duhet të ndërpriten para konceptimit”.

 

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top