FB

September 15, 2021 | 9:00

Shenjat e kancerit që nuk duhet të injorohen…

Dhimbja e barkut ose një kollë që nuk largohet mund të jetë kancer dhe këto simptoma duhet të kontrollohen, bën thirrje kreu i ri i NHS në Angli. Mijëra njerëz mund të rrezikojnë jetën e tyre duke mos kërkuar ndihmë mjekësore, thotë Amanda Pritchard.

Kanceret e zbuluar në një fazë të hershme shpesh mund të trajtohen shpejt dhe me lehtësi. Por hulumtimi sugjeron se tre në pesë njerëz nuk duan të shqetësojnë NHS, ndërsa të tjerët thjesht nuk janë të vetëdijshëm për simptomat e zakonshme të kancerit. Shefja ekzekutive e NHS England, Pritchard tha se shërbimet e kancerit “po funksionojnë me shpejtësi të plotë me mënyra të reja inovative”.

Shenjat dhe simptomat

Ekspertët besojnë se kanceri i barkut – fyti, stomaku, zorra, pankreasi, vezoret – dhe kanceri urologjik – prostata, veshka dhe fshikëza – ka më shumë gjasa të kalojnë pa u njohur. Ato përbëjnë 44% të të gjitha diagnozave të kancerit dhe dy në pesë vdekje nga kanceri në Angli.

Shenjat e mundshme të këtyre kancereve përfshijnë:

  • siklet në zonën e barkut për tre javë ose më shumë
  • diarre e vazhdueshme
  • të ndjerit vazhdimisht të sëmurë
  • gjak në urinën tuaj

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma për tre javë ose më shumë – ose, në rast gjaku në urinën tuaj ju këshillojmë që t’i tregoni mjekut tuaj mjekësor.

Çdo ndryshim tjetër i pazakontë, të tilla si një gungë në zonën e barkut, gjakderdhje pas menopauzës ose humbje peshe e pashpjegueshme, gjithashtu mund të jenë shenja të kancerit dhe do të thotë që ju duhet të flisni me mjekun tuaj.

Simptomat e kancerit të mushkërive, të cilat shpesh anashkalohen, përfshijnë:

  • një kollë për tre javë ose më shumë që nuk është Covid
  • infeksionet e gjoksit që vazhdojnë të kthehen
  • koll me gjak
  • lodhje ose mungesë energjie që nuk largohet

“Mund të isha në një pozitë shumë më të keqe”

Declan Goddard, një oficer policie dhe pacient me kancer në veshka, tha se ai po bënte një jetë të shëndetshme kur u diagnostikua në moshën 43 vjeç. “Nëse keni diçka vërtet të vogël që ju shqetëson, patjetër që duhet të kontrolloheni.

“Nëse nuk do ta kisha bërë, mund të isha në një pozitë shumë më të keqe tani,” thotë ai. Declan nuk kishte simptoma, por ai shkoi te mjeku i tij i përgjithshëm për një problem të vogël të fshikëzës dhe ky ishte momenti kur u zbulua kanceri i tij. Ai tha se trajtimi i tij nuk ishte ndërprerë nga pandemia dhe stafi kishte qenë fantastik.

Takime ballë për ballë

Prof. Peter Johnson, drejtor klinik kombëtar për kancerin në NHS England dhe NHS Improvement, tha se megjithëse mjekët ishin “tepër të zënë” në këtë moment dhe shumë konsultime po zhvilloheshin me telefon, kishte hapësirë për t’i parë pacientët personalisht. “Nëse keni këto lloj simptomash, ndoshta keni nevojë të takoni dikë ballë për ballë dhe të gjithë mjekët tanë mund ta bëjnë”, tha ai.

Ata paralajmërojnë se disa kancere mund të jenë të vështira për t’u diagnostikuar dhe mund të ngatërrohen me sëmundje të tjera më pak serioze. “Ajo që na nevojitet është që mjekët e përgjithshëm të kenë qasje më të mirë në testet diagnostike në komunitet dhe të trajnohen për t’i përdorur ato në mënyrë të përshtatshme”, thotë Dr. Gary Hoësam, nënkryetar i Kolegjit Mbretëror të Mjekëve të Përgjithshëm.

 

 

Burimi / https://www.bbc.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top