FB

June 3, 2022 | 9:10

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj po të traumatizohet nga dhuna në lajme

Një person i armatosur vrau të paktën 19 fëmijë dhe dy mësues në një shkollë fillore në Uvalde, Teksas, të martën, një nga të shtënat më vdekjeprurëse në shkollë në historinë e SHBA-së. Kjo vrasje masive pason masakrën e supermarketeve në Buffalo, Nju Jork, më 14 maj, dhe të shtënave në kishë në Laguna Woods, Kaliforni, më 15 maj. Si reagojnë fëmijët ndaj këtyre lajmeve?

Ekspozimi indirekt ndaj ngjarjeve të dhunshme në lajme ose media sociale mund të shkaktojë atë që njihet si trauma dytësore, e quajtur edhe trauma zëvendësuese. Hulumtimet kanë treguar se shikimi i përsëritur i pamjeve, imazheve dhe historive të tmerrshme video mund të jetë i dëmshëm dhe madje mund të çojë në simptoma të ngjashme me çrregullimin e stresit post-traumatik tek disa njerëz.

Shenjat e traumës zëvendësuese tek fëmijët

Së pari, është e rëndësishme të dini se është normale që një fëmijë (ose një person i çdo moshe, për këtë çështje) të ndihet i shqetësuar ose i mbingarkuar pas një ngjarjeje të dhunshme ose të tmerrshme në lajme. Ata mund të jenë të shqetësuar, të mërzitur, të frikësuar, të tërhequr, të ngjitur, nervoz ose ndonjë kombinim.

Probleme me gjumin

Mund të shfaqet si vështirësi për të rënë ose për të qëndruar në gjumë, ose duke pasur makthe për vdekjen, armët ose ngjarje të tjera traumatike.

Ankthi i shprehjes

Fëmijëve të vegjël u mungojnë aftësitë gjuhësore për të shprehur frikën e tyre verbalisht, kështu që reagimet e tyre shpesh shfaqen në sjelljen e tyre.

Dhuna

Fëmijët e moshës parashkollore mund të interpretojnë tema të dhunshme në lojën e tyre dhe të përfshihen në sjellje sfiduese, të tilla si zemërimi.

Tërheqja

Në disa raste, fëmijët mund të duket se nuk kanë reagim ndaj asaj që po ndodh në lajme, ose mund të duken të mpirë.

Dhimbje stomaku, dhimbje koke dhe probleme të tjera trupore

Trazirat mendore dhe emocionale mund të shfaqen gjithashtu si simptoma fizike në trup, vuri në dukje Means. Fëmija juaj mund të ankohet më shumë për dhimbje koke, probleme stomaku, rritje të rrahjeve të zemrës, gulçim ose shqetësim.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top