FB

August 5, 2022 | 10:30

Shikimi i televizorit para fjetjes shoqërohet me gjumë të keq tek fëmijët e vegjël, dhe me probleme të sjelljes në të ardhmen

Një studim i kohëve të fundit ka zbuluar se fëmijët që shikojnë TV si pjesë e rutinës së tyre para gjumit, flenë më pak, përjetojnë më shumë probleme me gjumin dhe shfaqin më shumë probleme vëmendjeje dhe sjellje agresive gjashtë muaj më vonë.

Sipas fushës së mjekësisë së gjumit, gjumi i mirë është kritik për shëndetin dhe zhvillimin e hershëm të fëmijëve. Rutinat para gjumit mund t’i ndihmojnë fëmijët të mbajnë zakone të shëndetshme të gjumit, por provat sugjerojnë se këto rutina shpesh përfshijnë përdorimin e televizorit. Përdorimi i ekranit është zbuluar se vonon dhe shkurton gjumin – ndoshta duke rritur zgjimin ose duke shtypur melatoninën përmes emetimit të dritës blu. Shikimi i televizorit ka qenë gjithashtu i lidhur me çështjet e sjelljes tek fëmijët, si agresioni dhe problemet e vëmendjes.

Ndërsa marrëdhënia midis TV para gjumit dhe cilësisë së gjumit është studiuar gjerësisht, autorja e studimit Elizabeth B. Miller dhe ekipi i saj panë nevojën për të zgjeruar këto gjetje. Së pari, studiuesit donin të eksploronin mekanizmin përmes të cilit TV para gjumit ndikon në sjelljen e fëmijëve, duke propozuar një efekt ndërmjetësues të cilësisë dhe kohëzgjatjes së gjumit.

Nënat që përdornin televizor para gjumit kishin prirje të kishin fëmijë që flinin më pak orë në total, kishin më shumë probleme me gjumin dhe shfaqnin sjellje më agresive dhe probleme të vëmendjes në moshën 2 vjeçare. Analizat e ndërmjetësimit zbuluan më tej se problemet e gjumit – por jo kohëzgjatja e gjumit – ndërmjetësuan marrëdhënien midis TV para gjumit dhe problemet e vëmendjes dhe sjelljes agresive të fëmijëve në të ardhmen. Kjo sugjeron se cilësia e ulët e gjumit është pjesërisht përgjegjëse për problemet e sjelljes që vërehen tek fëmijët që ekspozohen ndaj TV para gjumit.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top