FB

February 27, 2021 | 8:29

Shtatzënia është e sigurt edhe për ata me sëmundje reumatike

 

Anmar, por 51% e pacientëve nuk flasin me mjekun specialist

Shtatë në dhjetë gra të prekura nga një sëmundje reumatologjike po përpiqen të kenë një fëmijë, por 51% nuk e kanë biseduar këtë zgjedhje me reumatologun e tyre. Kjo është ajo që doli nga një sondazh i kryer mbi mbi 300 gra të Anmar Onlus (Shoqata Kombëtare e Sëmundjeve Reumatike) në bashkëpunim me Observatorin e Kuptimit, i cili gjithashtu konfirmon se si pacientët kanë vuajtur fuqimisht ndikimin e pandemisë në kujdes: pothuajse 70% në faza e parë e pandemisë pezulloi vizitat.

1

Vetëm në Itali, sëmundjet reumatologjike prekin mbi 3 milion e gjysmë gra.

Shumë sëmundje të rënda të tilla si artriti reumatoid, – vazhdon Mauro Galeazzi, drejtor shkencor i Observatorit CAPIRE dhe president emeritus i Shoqatës Italiane të Reumatologjisë (Sir) – lindin në mes të periudhës së pjellorisë së një gruaje. Terapitë në dispozicion sot janë efektive dhe kanë rivendosur perspektiva të shkëlqyera të jetës. Sidoqoftë, ato mund të kenë efekte anësore në sistemin riprodhues dhe për këtë arsye ju duhet t’i komunikoni dëshirat tuaja specialistit që i trajton. E njëjta gjë vlen për zgjedhjen e metodave kontraceptive që domosdoshmërisht duhet të jenë në përputhje me trajtimet e përdorura“.

Çdo ditë, – thotë Silvia Tonolo, presidente e Anmar, – marrim dhjetëra kërkesa për informacion në lidhje me këtë aspekt delikat. Sot mëmësia është një mundësi e mundshme dhe, në fakt, deri në 57% e të intervistuarve kanë pasur tashmë një shtatzëni. Në në të njëjtën kohë, sidoqoftë, është e nevojshme të përmirësohet komunikimi me mjekun specialist i cili duhet të informohet për këto zgjedhje“.

Një studim i dytë i promovuar nga Anmar në vend të kësaj zbuloi se në fazat e hershme të urgjencës Covid-19, 69% e pacientëve duhej të ndërprisnin vizitat me specialistin. “Telemjekësia, – nënvizon Galeazzi – përfaqëson një zgjidhje të mundshme, por jo vetëm që duhet të mendojë për vizitat në tele, por në përgjithësi kompjuterizimin e shërbimeve shëndetësore. Para fillimit të bumit në rastet e Coronavirus, vetëm 16% e pacientëve morën për detyrim elektronik ose receta të parashikuara nga plani terapeutik“.

 

Burimi ANSA

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top