FB

May 10, 2022 | 9:15

Si i ndihmojnë modelet fëmijët të mësojnë gjuhën dhe aftësitë sociale?

Thuhet shpesh se fëmijët janë si sfungjerë të vegjël, dhe është e vërtetë. Ata mësojnë fjalë, fraza, madje edhe nuancat e ndërveprimeve shoqërore pa udhëzime formale nga prindërit ose mësuesit. Deri kohët e fundit, ne nuk e kuptonim se si fëmijët ishin në gjendje t’i kuptonin këto gjëra kaq shpejt, por tani, falë kërkimeve, ne e kuptojmë.

shutterstock_409391674-scaled

Modelet në mjedis

Fëmijët mësojnë gjuhën dhe aftësitë sociale pjesërisht duke mësuar modele në mjedisin e tyre. Me kalimin e kohës, ata mësojnë se disa pjesë të informacionit ndodhin së bashku më shpesh se të tjerët. Ky quhet mësim statistikor dhe zhvillohet pa vetëdijen e fëmijës. Fëmijët e vegjël mësojnë fjalët dhe kuptimet e tyre përmes këtij procesi. Dëgjimi i sekuencave të zakonshme të rrokjeve i ndihmon fëmijët të nxjerrin fjalë nga ajo që përndryshe do të ishte një rrjedhë e rastësishme rrokjesh.

Vështirësitë me të mësuarit statistikor

Shumë fëmijë i mësojnë këto marrëdhënie statistikore në një moshë shumë të re dhe me pak përpjekje të dukshme. Për disa fëmijë, megjithatë, ky lloj mësimi nuk ndodh aq lehtë dhe ne kemi filluar të kuptojmë se si vështirësitë në këtë fushë mund të lidhen me çrregullimet e zhvillimit. Çrregullimi i spektrit të autizmit karakterizohet nga lufta me komunikimin social dhe modele kufizuese, të përsëritura të sjelljes.

Inkurajimi i të mësuarit të modeleve

Çdo fëmijë që përjeton sfida në komunikim gjuhësor ose social mund të jetë duke luftuar me të mësuarit statistikor. Kujdestarët dhe mësuesit mund të shohin vetëm pasojat e këtyre vështirësive, pasi nuk është e lehtë të identifikosh të mësuarit statistikor si një shkak jashtë laboratorit. Megjithatë, pavarësisht nëse një problem është identifikuar apo jo, prindërit dhe edukatorët mund të përfshijnë aktivitete në lojë dhe mjedise të tjera natyrore që mund të nxisin të mësuarit model. Fatkeqësisht, studimet mbi të mësuarit statistikor priren të përqendrohen në mangësitë dhe lidhjet me aftësitë gjuhësore dhe sociale, në vend që të testojnë mënyrat se si mund t’i ndihmojmë fëmijët që janë në vështirësi. Shpresoj që kërkimet e ardhshme do të shqyrtojnë drejtpërdrejt mënyrat në të cilat ne mund t’i mbështesim këta fëmijë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi bold.expert

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top