FB

May 10, 2022 | 9:43

Prova kundrejt potencialit: Pse gratë duhet të punojnë më shumë për t’u ngritur në detyrë?

Kur ‘potenciali’ shihet si vendimtar për të ngjitur shkallët e karrierës, gratë duket se humbasin. Pse?

p0bpyc41

Në librin e saj të vitit 2013 Lean In, shery e Facebook Sheryl Sandberg pohoi se shumica e burrave do të aplikonin për pozicione kur të plotësonin vetëm 60% të kërkesave, ndërsa gratë do të aplikonin vetëm nëse plotësonin 100% të tyre. Që atëherë është cituar në dhjetëra postime virale, artikuj dhe libra, dhe përdoret rregullisht për të vërtetuar se potenciali i burrave është disi më i vlerësuar se ai i grave.

‘Mendimet e ngushta’

Gjatë viteve të fundit, një grup provash në zhvillim kanë treguar se njerëzit thjesht nuk e shohin potencialin tek gratë në të njëjtën mënyrë si tek burrat. Në një studim të vitit 2019, pothuajse 200 pjesëmarrësve iu dha një përzgjedhje e rezymeve për një rol drejtor në një kompani teknologjike fiktive. Gjysma theksuan sukseset e kaluara të kandidatit, ndërsa gjysma theksuan potencialin e tyre. Studiuesit vunë re shpejt një model; pjesëmarrësit vazhdimisht i renditnin kandidatët meshkuj lart nëse fokusoheshin në potencialin e tyre. Për kandidatet femra e kundërta ishte e vërtetë – ato mbaheshin me standarde shumë më të larta dhe potenciali i tyre drejtues në përgjithësi u anashkalua.

A e mbajnë veten gratë?

Kompanitë shpesh anashkalojnë potencialin e punonjësve të tyre femra, por shumë ekspertë besojnë gjithashtu se gratë e nënvlerësojnë veten. Të dhënat sugjerojnë se gratë kanë tendencë të nënçmojnë punën e tyre, duke e vlerësuar performancën e tyre si 33% më të ulët se kolegët e tyre meshkuj me performancë të barabartë. Menaxheret femra gjithashtu kanë më shumë gjasa të kenë mungesë besimi në vetvete dhe më pak të ngjarë të presin të arrijnë nivelin e drejtorit deri në fund të karrierës së tyre. Menaxherët e punësimit mund të dështojnë të shohin potencialin midis fuqisë punëtore të tyre femërore, por është gjithashtu e mundur që gratë të mos flasin për potencialin e tyre në të njëjtën mënyrë si kolegët e tyre meshkuj.

Rregullimi i problemit

Dështimi për të parë potencialin e grave bazohet në dekada të qëndrimeve të rrënjosura thellë sociale dhe kulturore. A mund të zhbëhen realisht? “Gjëja e rëndësishme është të përqendrohemi në debianizimin e sistemit, në vend që të mbështetemi te njerëzit që të devijojnë veten, gjë që do të zgjaste shumë më gjatë,” thotë Chance. “Gratë kanë më pak gjasa të kërkojnë ngritje dhe ngritje në detyrë – më pak gjasa të kuptojnë se mund të kërkojnë – dhe kështu për menaxheret e grave është e rëndësishme të mos presin derisa të kërkojnë diçka.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top