Dëshmi

April 5, 2022 | 11:29

Si i trajtojnë njerëzit prindërit e tyre të moshuar, të cilët dikur kanë qenë abuzues me ta…

Prindërit janë shtylla e jetës për fëmijët. Por, shpeshherë ndodh që fëmijë të ndryshëm të abuzohen fizikisht, ose psikologjikisht nga prindrit e tyre në fëmijëri, dhe jo vetëm. Kjo lë pasoja mjaft të mëdha në jetën e tyre, aq sa krijohet edhe ndjenja e urrejtjes. Si veprojnë familje të tilla në të ardhmen?

Serious Senior Woman With Adult Daughter At Home

E dashur Amy: Unë u dhunova fizikisht dhe emocionalisht si fëmijë. Mami ndoshta ka një çrregullim personaliteti dhe babai është një nxitës i gatshëm dhe rrahës i fëmijëve. U largova nga shtëpia 45 vjet më parë, në moshën 17-vjeçare. Kam një martesë të lumtur dhe jam pranë fëmijëve të mi të rritur. E njëjta gjë edhe për vëllain tim të vogël në distancë. Ai nuk ka dashuri për asnjërin prind, edhe pse e telefonon babin çdo javë. Ai nuk ka asnjë lidhje me mamin. Unë dhe vëllai im kemi një jetë të mirë, por ka një vend të thyer brenda zemrave tona. Prindërit e mi të moshuar u afruan pranë meje që të mund të kujdesesha për ta në vitet e tyre të fundit. Mendova se mund ta bëja me dhembshuri në zemrën time, por zbulova se ndiej zemërim dhe pakënaqësi…edhe pse janë shumë të moshuar. Babai im po merr kujdes bujtinë, por mamaja është e fortë dhe mund të jetojë lehtësisht edhe 10 ose 15 vjet të tjera. E di sa groteske tingëllon. E urrej të ndihem në këtë mënyrë. Si e trajtojnë njerëzit e tjerë kujdesin për prindërit e tyre të moshuar, që kanë abuzuar dikur me ta?

Amy: Shumë njerëz nuk kujdesen për prindërit e moshuar dhe abuzues. Unë supozoj se ndonjëherë këta anëtarë të familjes janë të dërrmuar nga faji për të qëndruar larg. Të tjerët po bëjnë çmos për t’u kujdesur për veten e tyre, siç duket se po bën vëllai juaj. Nëse prindërit tuaj kanë jetuar të pavarur dhe janë mbështetur tek ju për nevojat themelore, kur babai juaj të vdesë, situata e jetesës së nënës suaj do të duhet të ndryshojë. Kërkoni tani për një situatë jetese të asistuar për të. Nëse ajo refuzon, një punonjës social mund të përcaktojë zgjedhjet e saj, ndërsa ju tërhiqeni. Kur silleni në një mënyrë që ju shkakton dhimbje (vizita të shumta në javë), reagimi më logjik është të silleni në një mënyrë që të pakësoni dhimbjen (uleni në një vizitë në javë). Kuptoni se njerëzit që ju traumatizuan, abuzuan dhe ju rrahën si fëmijë, nuk do të kenë një fund të kënaqshëm për ju tani.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.oregonlive.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top