FB

September 19, 2023 | 8:50

Si mund të ndryshojë moti mënyrën tuaj të ëndërrimit? Ja çfarë duhet të dini

Kur ne flemë, truri ynë hyn në një gjendje komplekse ku përfshihet në procese të ndryshme njohëse, shpjegon Seeley, duke përfshirë konsolidimin e kujtesës, zgjidhjen e problemeve dhe rregullimin emocional.

“Ëndrrat mendohet se dalin nga këto procese, duke ndërthurur së bashku fragmente kujtimesh, dëshirash, frikërash dhe mendimesh nënndërgjegjeshëm në një sekuencë narrative ose jolineare,” shton Seeley.

Ndërsa qëllimi dhe kuptimi i saktë i ëndrrave mbetet një temë eksplorimi dhe debati, Seeley thotë se ato mund të shërbejnë si një portal në funksionimin e brendshëm të mendjes sonë: “Duke siguruar një kanavacë për eksplorim, përpunim të emocioneve dhe shikime në thellësitë nënndërgjegjeshëm të psikikën tonë.”

Pse ëndërrojmë më shumë kur është vapë?

 Sipas ekspertëve, kur moti është i nxehtë, mund të prishë modelet tona të gjumit, duke e bërë të vështirë rënien në gjumë dhe na bën të zgjohemi më shpesh gjatë REM (syri i shpejtë lëvizje) faza e gjumit. Gjumi REM është vendi ku ne përjetojmë ëndrra intensive, shpjegojnë ekspertët– kështu që zgjimi gjatë ose në fund të këtij cikli mund të nënkuptojë se kemi më shumë gjasa të kujtojmë ëndrrat tona.

Nxehtësia e trupit tonë në përgjithësi arrin kulmin pasdite, pastaj fillon të bjerë gjatë një mbrëmje për të na përgatitur për gjumë. Melatonina, hormoni i gjumit, prodhohet kur kjo ndodh. “Një temperaturë ideale është rreth 16-18°C dhe çdo gjë rreth 24°C mund të shkaktojë shqetësim”,pra, nuk është çudi që kur po përjetojmë një valë të nxehti me temperatura që arrijnë mbi 30°C, kjo ndikon në gjumin tonë.”

Faktorët psikologjikë gjithashtu mund të luajnë një rol. Valët e të nxehtit mund të shkaktojnë shqetësim dhe nivele të larta të stresit te disa individë.

A mund të ndalojmë ëndrrat e çuditshme?

Ndërsa ndoshta nuk është e mundur të kontrollojmë plotësisht përmbajtjen e ëndrrave tona, ka disa strategji që mund të provoni për të promovuar gjumë më të mirë – dhe potencialisht për të zvogëluar gjasat për të përjetuar një natë të shqetësuar dhe ëndrra të pazakonta gjatë motit të nxehtë.

Krijoni një mjedis të ftohtë gjumi: Përdorni ventilatorë, ajër të kondicionuar ose dritare të hapura për të qarkulluar ajrin e ftohtë në dhomën tuaj të gjumit

Qëndroni të hidratuar: Pini ujë të mjaftueshëm gjatë gjithë ditës për të parandaluar dehidratimin, veçanërisht gjatë motit të nxehtë

Praktikoni teknikat e relaksimit: Angazhohuni në aktivitete që nxisin relaksimin para gjumit, të tilla si ushtrime të frymëmarrjes së thellë, meditim ose një banjë të ngrohtë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top