FB

September 19, 2023 | 8:44

Posta / Jam shumë tolerante dhe kjo po më pengon të bëj jetën që dua, si të veproj?

 

Përshëndetje, jam një vajzë 26-vjeçare që kam vite që vuaj nga periodat depresive. Ende nën mbështetjen farmakologjike, humori im është përmirësuar padyshim prej disa kohësh, si dhe aftësia ime për të jetuar jetën e përditshme. Mendoj se mund të them se kam qenë gjithmonë një person shumë i sjellshëm, tolerante dhe e duruar me të gjithë, por kohët e fundit këto “cilësi” të miat po dështojnë sepse e gjej veten duke ndjerë një zemërim të caktuar ku më parë përpiqesha të kuptoja dhe të bëja durim. Kam pasur shumë përvoja negative në marrëdhënie, duke filluar nga familja, miqësia dhe lloje të tjera të marrëdhënieve romantike.

Gjithmonë kam besuar se gjëja e duhur për të bërë kur ballafaqohesh me njerëz/situata djallëzore ishte të qëndrosh e durueshme dhe të vazhdosh në rrugën tënde, se Zoti ose universi do të kujdeset për gjykimin, sigurisht jo unë. Tani më duket se kam humbur aftësinë për të marrë të mirën dhe për të lënë pjesën tjetër të qetë dhe më vjen keq sepse kjo ndjenjë tani mbështjell çdo lloj marrëdhënieje.

Thjesht nuk mund t’u besoj njerëzve sepse mendoj se ata nuk e meritojnë dhe më duket sikur kam vuajtur dhe kam lënë të kalojnë shumë padrejtësi. Dua hakmarrje, ndëshkim, dhe kjo më shqetëson, sepse nuk e di nëse mund ta kanalizoj këtë inat në mënyrën e duhur dhe mbi të gjitha në mënyrën më fitimprurëse për mua! Gjithashtu, mendoj se njerëzit e tjerë meritojnë të ndihen keq, është një gjë e tmerrshme të thuash, por kjo është ajo që mendoj unë.

d

Përgjigje: Përshëndetje dhe na vjen keq për atë që po përjetoni. Mendoj se është plotësisht e kuptueshme. Nga ajo që thoni, duket se përvojat negative kanë ndikuar në aftësinë tuaj për të qenë e durueshme dhe tolerante ndaj të tjerëve. Për më tepër, ju thoni se ke përjetuar dinamika jofunksionale marrëdhëniesh, ndër to dhe familjare. E shihni, mënyra jonë e “perceptimit” dhe pritshmëritë tona ndaj të tjerëve ndikohen fuqishëm nga dinamikat familjare dhe sociale të cilat krijojnë “harta” të brendshme se si funksionon bota, duke ndikuar në pritshmëritë personale. Ky aspekt është absolutisht i përshtatshëm, na lejon të mësojmë se si të sillemi në mjedisin tonë.

Kështu, nëse kemi pasur përvoja negative në këtë kuptim, do të priremi të presim të njëjtën gjë në të ardhmen. Nuk është për t’u habitur që pritjshmëritë e ulëta mund të çojnë në gjendje depresive, por besoj se ky aspekt duhet të studiohet më thellë diku tjetër.

Toleranca është një cilësi e rëndësishme, por ndonjëherë, nëse jeni shumë të tolerueshëm, mund të keni vështirësi të vendosni kufijtë dhe të ndiheni të përulur ndaj dëshirave dhe nevojave të tjera. Është e rëndësishme të keni një balancë midis tolerancës dhe mbrojtjes së vetes. Këtu janë disa hapa që mund të ndiqni për të zhvilluar më shumë aftësinë për të vendosur kufijtë tuaj dhe për të bërë jetën që dëshironi:

1.Identifikoni dëshirat dhe nevojat tuaja personale. Përfshini kohën, energjinë dhe pasionet që dëshironi të ndiqni në jetën tuaj.

2.Vendosni kufijtë: Pasi t’i keni identifikuar dëshirat dhe nevojat tuaja, vendosni kufijtë që i përputhen këtyre dëshirave. Kufijtë do t’ju ndihmojnë të vendosni se çfarë jeni të gatshëm të pranoni dhe se çfarë nuk dëshironi të toleroni më.

3.Komunikoni hapur: Është e rëndësishme të komunikoni hapur me të tjerët për kufijtë dhe nevojat tuaja. Shpjegoni pse është e rëndësishme për ju të ndiqni dëshirat tuaja dhe të kufizoni disa gjëra që nuk ju përshtaten.

4.Mësoni të thoni “jo”: Në disa raste, do të duhet të refuzoni kërkesat e të tjerëve kur ato nuk përputhen me dëshirat tuaja. Është e rëndësishme të mësoni të thoni “jo” pa pasur ndjesi faji.

5.Përdorni kohën për veten: Sigurohuni që të keni kohë për veten dhe për aktivitetet që ju bëjnë të ndiheni mirë. Kjo ju ndihmon të rritni vetëbesimin dhe kënaqësinë tuaj personale.

6.Mësoni nga përvojat: Në rrugën tuaj të zhvillimit të kësaj aftësie, do të hasni sfida dhe ndryshime. Mësoni nga përvojat, dhe mos lejoni ndonjë pengesë të ju ndalojë të përparoni.

Ndryshimi i nivelit të tolerancës suaj nuk është diçka që ndodh menjëherë, por është një proces i ngadalshëm i zhvillimit personal. Është e rëndësishme të bëni hapa të kujdesshëm dhe të mbani gjithmonë në mendje që vendosja e kufijve dhe ndjekja e dëshirave tuaja nuk është një akt i keq, por një mënyrë për të pasur një jetë të më të lumtur dhe të kënaqshme.

 

Revista Psikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top