FB

August 6, 2022 | 9:00

Si mundet që gratë të kenë barazi? Grevë!

Më 24 tetor 1975, 75,000 gra në Islandë lanë punët, fëmijët dhe shtëpitë e tyre dhe dolën në rrugë për një grevë të përgjithshme që u quajt “Dita e Gruas pushim”. Në Reykjavik, 30,000 gra marshuan në Laugavegur, ndërsa një bandë  grash luajtën melodinë e marshimit nga “Shoulder to Shoulder”, një serial televiziv britanik për sufragetet që ishte transmetuar kohët e fundit në këtë komb të vogël nordik. “Ne marshojmë sepse zakonisht thuhet për ne: “Ajo nuk punon, ajo vetëm ruan shtëpinë”,. “Ne marshojmë sepse përvoja e punës e një amvise nuk konsiderohet e vlefshme në tregun e punës”.

Për burrat islandezë, kjo ditë u bë e njohur si “E premtja e gjatë”. Me mungesën e grave në tavolinat e punës, bankat, fabrikat dhe shumë dyqane u detyruan të mbylleshin, ashtu si shkollat dhe çerdhet – duke i lënë shumë baballarë pa zgjidhje tjetër veçse t’i çonin fëmijët e tyre në punë. Pati raportime për burra që armatoseshin me ëmbëlsira dhe shkumësa me ngjyra për të argëtuar grupet e fëmijëve në vendet e tyre të punës, ose u jepnin ryshfet fëmijëve më të mëdhenj për t’u kujdesur për vëllezërit e motrat e tyre. Salsiçet (të lehta për t’u gatuar, natyrisht, dhe një sukses me fëmijët në mbarë botën) ishin aq të kërkuara sa dyqanet u shitën; fëmijët mund të dëgjoheshin duke qeshur në sfond, ndërsa lexuesit e lajmeve raportonin ngjarjet e ditës në radio. Shumë nga sukseset më të mëdha të feminizmit kanë ardhur në momentet kur çizmet ishin në tokë; dhe trupat tanë gjetkë në postet që i atribuohen grave nga kapitalizmi patriarkal. Në Mbretërinë e Bashkuar, reagimi i publikut ndaj dhunës seksuale kundër 300 grave që marshuan në parlament duke kërkuar të drejtën e votës së grave më 18 nëntor 1910, e Premtja e Zezë, ishte thelbësor në fitimin e votës për gratë. Greva e vitit 1968 nga makinat e rrobaqepëses të Fordit në Dagenham, e cila u pasua nga grevat e vitit 1970 nga punëtorët e veshjeve të grave në Leeds, ishin mosmarrëveshje historike për marrëdhëniet e punës që shkaktuan miratimin e Aktit të Pagave të Barabarta 1970.

Megjithatë, puna shtëpiake ka qenë gjithmonë një padrejtësi e ndërlikuar për të protestuar. Ajo zhvillohet në privatësinë e shtëpisë, duke e bërë të vështirë për gratë që të shohin njëra-tjetrën duke bërë këtë punë dhe të pranojnë kolektivisht se burrat nuk e ndajnë barrën e saj në mënyrë të barabartë (dhe jo: femra mesatare britanike ende kontribuon me 60% më shumë larje, fshirje dhe kujdes për fëmijët në javë sesa një burrë mesatar britanik, edhe pse pandemia e ka rritur këtë punë në rreth nëntë orë në ditë). Dhe mund të ketë edhe pasoja të rënda nëse e heqim këtë punë: fëmijë të pakujdesshëm dhe të afërm të pambrojtur të paushqyer.

“Greva e grave është e pamundur; kjo është arsyeja pse është e nevojshme,” pohon Asambleja e Grevës së Grave (WSA), një aleancë aktiviste që, për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas javën e kaluar, bëri thirrje për ngritjen e një sërë memorialesh flamujsh në mbarë MB për të deklaruar pse #westrike si gra ( ose, po aq e rëndësishme, pse nuk mundemi). Në një manifest të botuar në nëntor, WSA shkroi: “Ne greva sepse jemi të lodhur që puna jonë merret si e mirëqenë. Ne greva sepse tani duhet të bëjmë një turn të trefishtë: punën tonë të paguar, punën tonë të papaguar shtëpiake dhe edukimin e fëmijëve tanë gjatë pandemisë.”

Në Liverpool, Bristol dhe Edinburg, gratë u mblodhën, të hënën e kaluar, në grupe të distancuara nga shoqëria duke vendosur përkujtimoret e tyre të flamujve. “#westrike sepse jemi të lodhur. Shumë, shumë e lodhur”, shkruhej në një banderolë në Liverpool dhe një përkujtimore e pikturuar nga Bristol Sisterhood, thuhej thjesht: “Dreq dreq macho, gra në zjarr”. Megjithatë, shumë nga protestat e mediave sociale treguan se përse të hënën e kaluar nuk u pa një braktisje me shumicë e postimeve të grave. “Unë jam një profesionist i pavarur dhe nuk do të paguhesha (ose do ta humbja klientin tim!). Por unë jam i mrekullueshëm me shokët e mi në mendje dhe shpirt,” shkruhej në një pankartë të IWD dhe një tjetër: “Nuk mund të godas por ndeza një qiri në shenjë solidariteti”. Vitet e fundit ka pasur një lulëzim të grevave kundër punës gjinore në Spanjë dhe Amerikën e Jugut. Në vitin 2018, gjashtë milionë gra iu bashkuan “Dia Sin Mujeres” të Spanjës 2018 (dita pa gra), duke përfshirë Manuela Carmena të Madridit dhe aktoren Penelope Cruz, pasi “burra feministë në solidaritet” kishin një rrjet çerdhesh kolektive. Përparëse e nënës së modës së vjetër, simboli i grevës, ishin të qepura në punishtet e solidaritetit dhe të lidhura nga ballkonet. Por, në Britani, grevat e përgjithshme të punës së grave kanë munguar dukshëm.

Selma James, bashkëthemeluesja e projektit aktivist marksist të viteve 70 Wages for Housework, ka një teori për të shpjeguar këtë mungesë. Ajo thekson se ndërsa fuqia e sindikatave zvogëlohet, klima në vendet anglo-saksone është më pak mikpritëse ndaj gjesteve të punës së tërhequr, edhe pse marshimet e identitetit feminist fitojnë mbështetje më të gjerë. Pa mbrojtjen e sindikatave, gratë britanike dhe amerikano-veriore që godasin nga puna e paguar rrezikojnë të humbasin punën e tyre; për nënën beqare në vijën e bukës në një pandemi, grevat, në këtë kontekst, duken si rezerva e feministeve të bardha të privilegjuara. Për të gjitha këto, tërheqja e vëmendjes politike në ndryshimin e tretë të pandemisë është një projekt urgjent. Vetëm 36% e grave britanike kanë qenë në gjendje të vazhdojnë të punojnë me kohë të plotë krahas përgjegjësive të tyre të kujdesit gjatë pandemisë, krahasuar me 66% të burrave, dhe nënat kanë më shumë gjasa të kenë lënë punën ose të kenë humbur punën. Ndërsa pandemia tërhiqet mbi një komb të grave të shkatërruara, do të ketë mundësi për veprim të drejtpërdrejtë. Marshi i Grave, Asambleja e Grave Shtatzëna dhe Greva, ndër të tjera, po bëjnë thirrje për protesta dhe marshime për të nxjerrë në pah seksizmin strukturor që i ka lënë gratë të mbajnë peshën kryesore të punës riprodhuese gjatë këtij viti krize.

James, ndërkohë, mbron një plejadë të përditshme të “rezistencave të vogla”: përplasja e tenxhereve dhe tiganëve në dritaren tuaj; ngjitja e një flamuri dhe përparëseje; duke ulur rrënjësisht standardet e brendshme. Dyzet e pesë vjet pas festës së gruas, Islanda është renditur në krye në Raportin Global të Hendekut Gjinor të Forumit Ekonomik Botëror – një indeks që shqyrton mundësitë arsimore, jetëgjatësinë, barazinë e pagave dhe kohën mesatare të shpenzuar për punët e shtëpisë – në 13 nga 16 të fundit. vjet. Po, është e pamundur për shumë gra të godasin; por a mund të mos e lejojmë?

 

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.theguardian.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top