FB

June 20, 2022 | 9:01

Si ndryshon truri juaj kur dashuroni dikë

Dëshironi të dini nëse partneri juaj ju do vërtet? Një skanim i trurit mund t’ju tregojë! Neuroshkenca është aq e avancuar sa studiuesit mund t’ju tregojnë nëse partneri juaj është i dashuruar me ju duke parë një skanim të thjeshtë të trurit!

Si ndryshon truri juaj kur doni dikë

Dashuria konsiderohet të jetë një nga ndjenjat më të thella dhe më domethënëse njerëzore. Dashuria luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin individual. Kur vijmë në botë, në fakt, ne orientohemi drejt një figure atashimi dhe nga kjo lidhje do të varen të gjitha proceset tona evolucionare, cilësia e sistemit tonë të sjelljes dhe aftësia që do të kemi për të rregulluar emocionet dhe për rrjedhojë marrëdhëniet tona ndërpersonale. Dashuria, në të gjitha format e saj, luan një rol themelor në evolucionin e specieve. Garanton riprodhimin (dashurinë romantike) dhe mbijetesën e pasardhësve (dashurinë prindërore).

Harta e trurit të dashurisë: qarku dopaminergjik

Zbulimi daton në vitin 2015, kur ekipi i studiuesve kinezë nga Universiteti Jugperëndimor vuri re se truri i një grupi të dashuruarish shfaqte një model të veçantë aktivizimi, madje edhe në gjendje pushimi (gjendje pushimi, në kushte pa stimuj). Rezultatet u publikuan në Frontiers in Human Neuroscience dhe theksuan atë që duket të jetë “harta e trurit të dashurisë”. Disa nga fushat e sistemit të shpërblimit të theksuara përfshijnë korteksin anterior cingulat, bërthamën accumbens dhe amigdalën. Këto zona janë të përfshira në të ashtuquajturin qark mezo-limbik / mezo-kortikal, është një qark dopaminergjik i përfshirë në gjendjet e kënaqësisë.

Po zemra?

Nuk janë të pakta studimet që kanë treguar se si ndikimet pozitive si gëzimi, kënaqësia mund të përmirësojnë shëndetin e sistemit kardiovaskular dhe në veçanti shëndetin e zemrës. Është vënë re se, në rast sëmundjesh të zemrës, njerëzit e dashuruar dhe të rrethuar nga afeksionet kanë shanse më të mira për të mbijetuar dhe një prognozë më të favorshme sesa beqarët. Pra, po, dashuria ka të bëjë me trurin, por është e mirë për zemrën!

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top