FB

May 11, 2022 | 10:24

Si ta kuptojmë që kemi të bëjmë me një narcist ‘dhunues’ në punë

Shumica prej nesh paraqiten në punë me një botëkuptim dashamirës, duke besuar se arritjet janë rezultat i punës së palodhur dhe duke pritur që kolegët tanë të pajtohen me kodet morale universale të mirësisë, bashkëpunimit, integritetit dhe thënies së së vërtetës. Të vendosësh një etiketë në kurrizin e dikujt, mund të duket si një akt degradimi.

pexels-andrea-piacquadio-3760790

Megjithëse ndonjëherë, etiketimi na ofron një udhërrëfyes të dobishëm për të bashkëvepruar me individë që shfaqin vazhdimisht karakteristika që kërkojnë një kuti të re mjetesh. Narcistët ngacmues në zyrë ose në mbledhjet tuaja familjare janë një grup i tillë.

Mjetet kryesore që përdor një narcist në punë

  1. Projektimi

Projektimi është akti i vendosjes së vështirësive dhe karakteristikave të dikujt mbi një tjetër në një përpjekje për të hapur pronësinë dhe analizën. Për shembull, një narcisist ngacmues agresiv mund të akuzojë objektivin e tij se është luftarak kur objektivi me mirësjellje i kërkon ngacmuesit të flasë me respekt dhe të përmbahet nga fyerjet.

  1. Tërbimi

Narcistët ngacmues kanë një prirje për zemërim fëmijëror, për të hedhur fjalë të turpshme dhe për të hedhur akuza kur janë të zhgënjyer, të irrituar ose të thirrur për sjellje të keqe. Të gjithë individët kanë momente zhgënjimesh të forta, por kur tërbimi bëhet një dukuri e zakonshme, është e mençur të largohesh.

  1. Fushatat e njollosjes dhe bashkëpuntorët

Narcistët ngacmues mund të tërbohen kur sfidohen ose kundërshtohen. Në përpjekje për të eliminuar dyshimin e tyre, ata shpesh përhapin thashetheme për objektivin në përpjekje për të dëmtuar reputacionin e saj. Narcistët ngacmues shpesh vendosin majmunë fluturues, ose bashkëpunëtorë, për të intensifikuar përhapjen e shpifjeve.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi themindsjournal.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top