FB

January 28, 2023 | 10:04

Si ta përballosh me qetësi menopauzën, shenjat e para që trupi ynë po ndryshon

 

Përballja me qetësi e menopauzës dhe arritja e një ekuilibri të caktuar edhe në fazën e re është shumë e rëndësishme, por për ta bërë këtë, duhet të jeni në gjendje të njihni sinjalet e trupit dhe simptomat e para karakteristike të kësaj periudhe delikate në jetën e një gruaje. Nuk është njësoj për të gjithë, por ka simptoma universale që mund të na tregojnë se po hyjmë në menopauzë. Le të zbulojmë se çfarë është ajo së bashku.

v

Çdo grua është e ndryshme, për t’u përballur me menopauzën qetësisht, një rol të rëndësishëm luan edhe gjenetika!

Çdo grua ka një mënyrë të ndryshme të plakjes dhe nuk ka asnjë linjë universale që është e njëjtë për të gjithë. Është ajo që i zbardhen flokët që në moshë shumë të vogël dhe ajo që rrudhet, megjithëse ka kaluar kohë, nuk e di se çfarë janë. Ajo për të cilën jemi të sigurt dhe që sigurisht është e pashmangshme, është se të gjitha gratë do të hyjnë në menopauzë.

Gjenetika luan një rol të madh dhe nëse nëna dhe gjyshja kanë hyrë në menopauzë “në një moshë të caktuar” mund të ndodhë edhe me ne, me shumë mundësi, dhe modeli mund të përsëritet në një mënyrë të ngjashme, me pak a shumë shqetësime, siç ndodh gjatë ciklit, i cili nuk është i njëjtë për të gjithë, faktorë që do të na lejojnë ta përballojmë periudhën me pak a shumë qetësi.

 

Përballimi qetësisht i menopauzës është i mundur, thjesht jini gati dhe njihni simptomat

Megjithatë, edhe pse e pashmangshme dhe ndonjëherë e frikësuar si periudhë, përballja me qetësi e menopauzës është e mundur. Është shumë e rëndësishme të njihni simptomat e para dhe përgjithësisht, për arsye fiziologjike, kjo do të ndodhë midis moshës 45 dhe 55 vjeç, kur vezoret ndalojnë së prodhuari estrogjen dhe menstruacionet zhduken për shkak të mungesës së ovulacionit.

Simptomat kryesore dhe më të zakonshme janë:

cikël i parregullt

afshet e nxehta

djersitjet e natës

pagjumësi

lëkurë e thatë

luhatje humori

rreziku i osteoporozës

v1

Duhet të bëhen kontrolle për të kuptuar se çfarë po ndodh

Biseda me gjinekologun tuaj është zgjidhja më e mirë. Vetëm ai e di se cilat teste përcaktojnë për të kuptuar nëse vërtet po hyjmë në menopauzë dhe na jep këshilla për t’u përballur me situatën në mënyrën më të mirë.

Menopauza nuk është sëmundje, por duhet ndërhyrë për të mbështetur mirëqenien e gruas e cila përballet me një moment delikat, ku e sheh jetën dhe intimitetin e saj të kthyer përmbys. Disa terapi zëvendësuese hormonale ndihmojnë në reduktimin e simptomave dhe përjetimin e menopauzës në mënyrë paqësore, si dhe suplemente për të ulur rrezikun e osteoporozës dhe këshilla dietike për t’iu përshtatur nevojave të reja.

 

 

Burimi comestarbene

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top