FB

January 25, 2023 | 9:22

Si të bëni miq si i rritur? Ekspertët këshillojnë: Sfidoni veten!

Edhe nëse jeta juaj është plot, ka shumë arsye që mund të ndiheni të vetmuar. Miqësitë ndryshojnë, dinamika e familjes mund të jetë e ndërlikuar dhe mund të jetë gjithnjë e më e vështirë të takosh njerëz të rinj. Pra, kur vendet ku dikur keni krijuar lidhje kanë ndryshuar, por dëshira juaj për të qenë social nuk ka ndryshuar, ju mund të ndiheni gjithnjë e më të izoluar, thotë Hope Kelaher, punonjëse sociale klinike e licencuar. Ju mund ta gjeni veten duke pyetur veten se si të bëni miq si i rritur – dhe nuk do të ishit vetëm në këtë pyetje.

d

Të qenit social mund të bëjë shumë për shëndetin tuaj të përgjithshëm, thotë Marc Milstein, Ph.D., folës profesionist për shëndetin e trurit dhe autor i “Truri që dëshmohet nga mosha”. Ai thotë se studimet kanë zbuluar se shoqërimi mund të forcojë sistemin imunitar, të ulë rrezikun e demencës dhe të zvogëlojë humbjen e kujtesës. Kjo ndodh sepse situatat sociale ju lejojnë të mësoni gjëra të reja, gjë që është thelbësore në funksionimin kognitiv dhe menaxhimin e stresit. Përveç kësaj, miqësitë mund të zvogëlojnë ndjenjat e vetmisë dhe izolimit social, thotë Kelaher. Këtu janë tre hapa që duhet të ndërmerrni nëse dëshironi të bëni miq të rinj në çdo moment të jetës tuaj.

 

Mendoni për veten tuaj së pari | Filloni duke bërë një listë të asaj që ju intereson, asaj që keni dashur gjithmonë të bëni dhe gjërave që do të provonit në një botë ideale, thotë Whitney Goodman, L.M.F.T., eksperte e marrëdhënieve familjare dhe autore e Pozitiviteti Toksik. Konsideroni gjërat që mund të mësoni, si një instrument ose një gjuhë e re, që mund të jenë rrugë për t’u lidhur me njerëz që ndajnë interesat tuaja duke rritur fuqinë tuaj të trurit, shton Milstein. Më pas dilni me tema si udhëtimi ose shprehja krijuese që mund të filloni t’i eksploroni me të tjerët që kanë interesa të ngjashme.

 

Gjeni një “aktivitet spirancë” | Përqendrohuni në përcaktimin e një vendi të ri të vetëm për të vizituar ose një klasë ku mund të merrni pjesë për të shërbyer si një pikë qendrore ndërsa ndërmerrni hapat e ardhshëm drejt krijimit të miqve. Provoni një qendër fetare, palestër, qendër komunitare ose një mundësi vullnetare që do t’ju lejojë të ndiqni pasionet në listën tuaj, sugjeron Kelaher. Nëse jetoni në një zonë të largët, ajo rekomandon të regjistroheni për një udhëtim në grup ose t’i bashkoheni një komuniteti në internet përmes mediave sociale, klasave universitare në internet ose faqeve si Hank dhe Meetup.

 

Shënjoni kalendarin tuaj | Zgjidhni tre ditë në javë për të konsideruar “ditë sociale” në kalendarin tuaj. Planifikoni diçka fizike, si një orë stërvitje, për ditën e parë; caktoni një aktivitet për të rritur trurin, si një klasë arti, dhe planifikoni për një aktivitet më social, si një klub librash, në ditën e tretë, sugjeron Milstein. Pasi të jeni në një situatë sociale, thotë Kelaher, jini të pambrojtur dhe angazhohuni me njerëzit e tjerë. Prezantojeni veten me dikë sapo të hyni brenda. Pyetni nëse ai ka qenë atje më parë dhe çfarë i solli në ngjarje, shton Goodman. Dhe përpara se të largoheni, krijoni pika kontakti për të vazhduar bisedën, si p.sh. të pyesni nëse do të jenë në takimin tjetër.

 

Vazhdoni kështu | “Miqësia është si takimi: Duhet një person për ta çuar atë në nivelin tjetër dhe për të ftuar dikë jashtë,” thotë Kelaher. Pasi të keni marrë pjesë në ngjarje, sfidoni veten për të kontaktuar me njerëzit me të cilët keni ndjerë lidhje dhe caktoni një telefonatë, shëtitje ose takim për kafe. Pastaj, ndërsa ftesat e kthimit vërshojnë, përpiquni t’u thoni po sa më shumë të jetë e mundur, shton Kelaher. Së fundi, sigurohuni që të vendosni përkujtues për ditëlindje dhe raste të veçanta, në mënyrë që të keni gjithmonë një justifikim për të kontaktuar me miqtë e vjetër dhe të rinj.

 

* Arielle Weg është redaktore e asociuar në Prevention dhe i pëlqen të ndajë obsesionet e saj të preferuara të shëndetit dhe të ushqyerit. Ajo ka menaxhuar më parë përmbajtjen në The Vitamin Shoppe dhe puna e saj është shfaqur gjithashtu në Health Women, Men’s Health, Cooking Light, MyRecipes dhe më shumë.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top