FB

June 15, 2022 | 10:00

Si të kapërceni frikën tuaj nga të folurit në telefon?

Nuk ka të dhëna të sakta për incidencën e telefobisë (frika irracionale nga komunikimi me telefon), por duket se shumë njerëz vuajnë nga ajo. Në të vërtetë, ankthi kur dëgjon zhurmën e celularit dhe ndjenjat e panikut kur duhet ta marrësh atë dhe të fillosh një bisedë përcaktojnë këtë lloj ankthi vërtet të përhapur.

Shkaqet e telefobisë

Nëse doni të kapërceni frikën tuaj për të folur në telefon, duhet të dini se çfarë fshihet pas saj. Në fakt, telefobia shpjegohet pothuajse gjithmonë me një çrregullim ankthi social. Universiteti i Plymouth (Mbretëria e Bashkuar) kreu një hulumtim që pretendon se njerëzit me këtë lloj tipari psikologjik preferojnë gjithmonë mesazhet sesa thirrjet. Megjithatë, nëse e keni këtë fobi, nuk keni frikë nga telefoni, keni frikë nga ndërveprimi. Keni frikë të mos jeni kompetent, të thoni fjalën e gabuar, të mos dini çfarë të përgjigjeni kur ju pyesin diçka dhe, mbi të gjitha, të gjykoheni.

Këshilla për të kapërcyer frikën nga të folurit në telefon

Qasja më e përshtatshme për të kapërcyer frikën tuaj nga të folurit në telefon është terapia konjitive e sjelljes. Më konkretisht, strategjitë më efektive janë ristrukturimi kognitiv dhe ekspozimi progresiv. Le të hedhim një vështrim.

Bëni një hierarki të frikës suaj

Hapi i parë në menaxhimin e kësaj fobie është të sqaroni ato situata që krijojnë më shumë frikë tek ju. Filloni me më intensivet dhe renditini ato në rend zbritës. Për shembull:

  • Frika se mos ju thërret dikush me të cilin duhet të flisni për diçka të rëndësishme.
  • Duhet të telefononi dikë që nuk e njihni për të folur për diçka serioze.
  • Duke pritur për një telefonatë përkatëse dhe duke mos ditur se kur do të jetë.

Përballuni fillimisht me situatat më pak shqetësuese dhe kaloni tek ato më paralizuese.

Ideja është të punoni nëpër situatat më pak stresuese derisa të arrini ato më paralizuese. Për ta bërë këtë, mund të ndiqni këto strategji:

  • Praktikoni bisedat telefonike në mënyrë private dhe me veten tuaj. Ushtrimet me role do t’ju lejojnë të praktikoni se si t’u përgjigjeni thirrjeve për oferta pune ose çdo situate tjetër që ju paralizon.
  • Bëjeni zakon të flisni në telefon me njerëz që njihni dhe besoni.
  • Bëni thirrje të thjeshta. Për shembull, porositja e ushqimit për të marrë jashtë ose kërkimi i orarit të punës.
  • Kërkojini një shoku t’ju telefonojë pa lajmëruar në çdo kohë të ditës dhe me numrin e tij të fshehur.
  • Shpërblejeni veten sa herë që arrini të merrni telefonin dhe t’i përgjigjeni.

Shënim përfundimtar

Ndonjëherë, ju nuk mund ta kapërceni vetëm këtë lloj frike. Si rregull, pas tij qëndron ankthi social. Në fakt, nëse zbuloni se kjo gjendje po ju kufizon plotësisht jetën dhe madje po ju vështirëson aksesin në tregun e punës, mos hezitoni të kërkoni ndihmë nga ekspertët. Së fundi, telefobia është një gjendje me të vërtetë e përhapur që mund të kapërcehet. Ideja më e mirë është të konsultoheni me një profesionist.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top