FB

February 23, 2021 | 8:15

Si të ndreqim një zemër të thyer

Kur dashuria bie, agonia, fatkeqësia dhe të gjitha mund t’ju ndihmojnë të shëroheni. Provoni këtë praktikë të ndërgjegjësimit për të gjetur stabilitet dhe pak lehtësi.

Zemra ime ndjehej sikur po shtrydhej. Nuk mund të ndaloja së qari ndërsa shëtisja me makinën time nëpër rrugët e Vancouver, duke menduar, “Si mund ta ndreqni një zemër të thyer?”

Është e natyrshme të duash dashuri. Por ndonjëherë, përkundër të gjitha gjërave të mira që po bëni për ta mbajtur atë, dashuria prishet. Si rezultat ju copëtoheni dhe gjithçka përreth jush duket se prishet. Edhe nëse keni një praktikë të rregullt ndërgjegjësimi, në këtë moment mund të mos dëshironi të përqendroheni në frymën ose trupin tuaj sepse e gjitha ndihet kaq e papërpunuar dhe e tmerrshme – dhe atëherë mund të ndiheni fajtor sepse mendoni se duhet të praktikoni, por thjesht nuk mundesh ose nuk dëshiron.

Ndonjëherë një zemër e thyer mund të ndjehet sikur dikush i ka gjuajtur me një shkop bejsbolli. Ruajtja e vetëdijes, ndërgjegjësimi, ka të bëjë me qëndrimin prezent në kohët që mund të dëshironi të zvarriteni si një qen i vuajtur, duke vërejtur lëndimin në një mënyrë të veçantë, në mënyrë që të mund t’i ofroni vetes butësi dhe dhembshuri të thellë dhe të përqafoni jetën tuaj ashtu siç është, bashkë me të gjitha agonitë dhe fatkeqësitë.

Vetë momenti që do të preferonit të largonit ndjenjat e këqija që po ju hanë të gjallë si milingonat e zjarrit, ose ndjenjat shkatërruese që ju bëjnë të mendoni se nuk doni të dashuroni më është në momentin që praktika juaj e ndërgjegjësimit mund t’ju vijë në ndihmë.

Për të filluar: Vini re zhurmën emocionale dhe përplaseni me qumështin e mirësisë njerëzore. Jeta mund të ndihet kaq e vështirë, por ne nuk duhet ta bëjmë më të vështirë duke qenë të vështirë me veten tonë. Ne nuk duhet ta pëlqejmë atë kur trishtimi është i pranishëm, por ne mund të hetojmë se si mund t’i bëjmë ballë asaj që është përtej kontrollit ose zgjedhjes sonë.

Jini të vetëdijshëm se në cilin kanal është akorduar TV juaj mendor. Pa vërejtje se sa ju tërheq për të riprodhuar pa pushim kujtime të dhimbshme. Ju mund të shpresoni se ky festival i filmit të vetë-torturës do t’ju bëjë të ndiheni më mirë, por shkenca e trurit sugjeron që fiksimi në kockat e ngordhura të gjithçkaje shërben vetëm për të trajnuar trurin pa dashur ta bëjë këtë histori të dhimbshme, të dashurin tuaj të ri të mendimit.

Në kohë ankthi të madh, ju mund t’i afroheni vetes sikur të ishit një krijesë që ju ka ndodhur në shkretëtirë. Bëni pauzë. Shikoni në detaje. Shkoni ngadalë. Afrohuni me kujdes dhe miqësi.

Vini re sythat e mendimit në kokën tuaj, si pyetjet e mënyrave që mund t’i keni bërë gjërat të funksionojnë ndryshe. Nëse jeni gati për të, sillni vëmendjen në ndjesitë e trupit që aktivizojnë këto sythe. Mendimet zakonisht nuk përjetohen në një mënyrë neutrale – ato vendosin reaksione kimike dhe nxitje në lëvizje. Ndërgjegjësimi i mirëseardhjes që ju jep leje të ktheheni qëllimisht drejt dashurisë dhe kujdesit për të dashurin e njohur si ju.

Edhe nëse dhimbja e thyerjes së zemrës po ju djeg si një banjë me acid, ju përsëri mund të keni nevojë të shkoni në punë, të kujdeseni për familjen dhe në përgjithësi të vazhdoni të funksiononi. Kjo është ajo ku praktika jonë e ndërgjegjësimit na ndihmon të qëndrojmë të angazhuar me jetën tonë.

Praktikat e shërimit nga thyerja e zemrës

Këto tre hapa praktike mund t’ju ndihmojnë të pakësoni vuajtjet dhe të qëndroni të angazhuar me jetën tuaj të çmuar, edhe kur nuk dëshironi.

Lejoni veten të ndjeni ndjesitë e çrregullta dhe të pakëndshme që shfaqen. Është e natyrshme të duash të ikësh nga dhimbja, por kthimi për të përballuar dhimbjen psikologjike mund të jetë gjëja që na çliron nga mbingarkesa e saj.

Pranimi mund të zvogëlojë agjitacionin dhe rezistencën – bashkëshortë që shpesh veprojnë si shkas për luftë, ikje, ngrirje. Lehtësia shpesh shoqëron aftësinë për të pasur dhembshuri për veten dhe të tjerët.

Përjetoni mirënjohje – nëse keni mundësi, gjeni ndonjë gjë në lidhje me situatën për të cilën duhet të jeni mirënjohës. Merrni parasysh çdo gjë që mund të keni mësuar. Shikoni nëse mbajtja e gjithë përvojës së pakëndshme me një qëndrim mirënjohje ju jep mundësinë të lehtësoni ngarkesën tuaj.

 

 

Burimi / https://www.mindful.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top