FB

June 20, 2024 | 7:27

Si të nxisni motivimin me telepunën?

 

Të kesh mundësinë për të punuar nga shtëpia sjell shumë përfitime. Megjithatë, sfidat e tij duhet gjithashtu të adresohen për të siguruar kënaqësinë personale dhe profesionale.

Në epokën bashkëkohore, të shënuar nga përparimet teknologjike dhe emergjencat shëndetësore, promovimi i motivimit në punën në distancë është thelbësor për produktivitetin e kompanisë dhe kënaqësinë e punonjësve. Por si mund të sigurohemi që kjo lloj pune të jetë efikase në aspektin e punës dhe shpërblyese për ata që e praktikojnë atë?

telepune

Kur punoni nga komoditeti i shtëpisë, autonomia dhe fleksibiliteti mund të jenë një bekim dhe një sfidë. Ndërsa shumë punëtorë zhyten në këtë botë virtuale, lindin pengesa, të tilla si izolimi social dhe mungesa e mbikëqyrjes së drejtpërdrejtë, që kërkojnë kuptim të thellë dhe strategji efektive për t’u zgjidhur.

 

Çelësat për ruajtjen e motivimit gjatë punës në distancë

Motivimi nuk është vetëm një forcë shtytëse për të arritur qëllimet e punës. Është gjithashtu një element themelor për të ruajtur lidhjen emocionale dhe përkushtimin e punonjësve ndaj përgjegjësive të tyre dhe ndaj vetë kompanisë së tyre. Nëse ndiheni sikur po humbisni interesin kur punoni nga shtëpia, strategjitë e mëposhtme mund të jenë një ndihmë e madhe:

 

1.Vendosni qëllime të qarta dhe motivuese

Njerëzit që punojnë në telekomunikacion duhet të kuptojnë jo vetëm atë që pritet prej tyre, por edhe se si kontributet e tyre ndikojnë në suksesin e përgjithshëm të ekipit dhe kompanisë së tyre. Prandaj, përcaktimi i qëllimeve dhe objektivave duhet të ketë rëndësi personale, duke u lidhur me interesat dhe vlerat individuale për të përmbushur përgjegjësitë e përditshme. Disa sondazhe kanë sugjeruar se vetëm një e treta prej nesh punojnë në distancë , diçka që ndikon në mënyrë të pashmangshme në produktivitetin. Kjo, ndër të tjera, për faktin se, duke mos pasur mbikëqyrje të drejtpërdrejtë, koha e punës mund të humbet për çështje të tjera; të tilla si kontrollimi i emailit personal, blerjet në internet, shfletimi i rrjeteve sociale, luajtja e lojërave ose shikimi i përmbajtjeve për të rritur.

Për sa më sipër, ju duhet të kërkoni një ekuilibër midis sfidave dhe arritjeve të përditshme për të nxitur motivimin në punën në distancë. Mundohuni të shmangni qëllimet tepër të thjeshta që gjenerojnë mërzi ose qëllime të paarritshme që çojnë në stanjacion ose ankth.

 

2.Përdorni strategji për të reduktuar stresin

Kur ndiheni sikur gjërat po ju dalin jashtë kontrollit, merrni disa minuta për të marrë frymë dhe jepni përparësi përgjegjësive tuaja. Fakti i punës nga shtëpia nuk do të thotë që detyrat janë të minimizuara ose më të lehta për t’u kryer. Ndonjëherë, mund të jetë rraskapitëse të mbash në hap me të gjitha përgjegjësitë e familjes dhe të punës, duke shkaktuar rritjen e nivelit të stresit dhe kortizolit. Në këto raste, të mësuarit për të menaxhuar situatën dhe për t’i dhënë përparësi detyrave më të rëndësishme bëhet kyç. Sipas studimit të botuar në International Journal of Information Management, promovimi i strategjive brenda kompanive për të menaxhuar stresin e punës mund të jetë me përfitim të madh për t’u kujdesur për shëndetin mendor të punonjësve të tyre.

Për shembull, njohja e vlerave kulturore, praktikat e ndërgjegjes dhe meditimit , pagesa e bazuar në performancë, vendimmarrja me pjesëmarrje dhe promovimi i autonomisë mund të ndihmojnë në uljen e stresit dhe gjenerimin e motivimit më të madh kur punoni në distancë.

 

3.Promovoni autonominë tuaj

Autonomia në punën në distancë nuk ka të bëjë vetëm me fleksibilitetin në menaxhimin e kohës. Bëhet fjalë për lejimin e punonjësve për të vendosur qasjen dhe metodat që ata i konsiderojnë më efektive në përmbushjen e përgjegjësive të tyre. Ky nivel lirie mund të nxisë një ndjenjë pronësie mbi punën, duke stimuluar kështu kreativitetin dhe inovacionin. Po kështu, duke promovuar autonominë, njihet dhe vlerësohet kapaciteti individual i telepunëtorëve, gjë që mund të kontribuojë në vetëvlerësim më të madh dhe kënaqësi në punë. Për më tepër, kjo qasje mund të ketë një ndikim pozitiv në menaxhimin e stresit, pasi punonjësit ndihen më të fuqizuar për të menaxhuar në mënyrë efektive ngarkesën e tyre të punës.

 

4.Kërkoni zhvillim profesional

Duke vendosur qëllime të qarta në karrierë, punonjësit mund të gjejnë një ndjenjë qëllimi që bëhet shumë e rëndësishme në mjedisin e izoluar të punës në distancë. Ky përkushtim aktiv ndaj rritjes personale inkurajon përgjegjësinë individuale, dhe gjithashtu gjeneron një ndjenjë të vazhdueshme arritjeje kur arrihen qëllimet e zhvillimit. Aftësia për të drejtuar rrugën e vet të karrierës kontribuon në motivimin e brendshëm, duke u siguruar telepunëtorëve një burim të vazhdueshëm kënaqësie dhe drejtimi. Nga ana tjetër, prioritizimi i zhvillimit profesional nxit kureshtjen dhe mësimin e vazhdueshëm, elementë thelbësorë për të mbajtur gjallë interesin në një mjedis të largët.

 

5.Përqafoni fleksibilitetin dhe festoni arritjet tuaja

Nëse keni fëmijë ose përgjegjësi të tjera personale, më mirë përqafoni realitetin tuaj dhe dini si t’i jepni përparësi detyrave tuaja. Megjithëse puna në distancë ka shumë përfitime, ndonjëherë mund të nënkuptojë se përgjegjësitë e punës janë të përziera me ato në shtëpi; sidomos për femrat. Dhe ndërsa shumë prindër e duan këtë lloj pune për shkak të mundësisë për të qenë me fëmijët e tyre, është e nevojshme të kuptohet se ndonjëherë është e nevojshme të jesh fleksibël. Sipas studimit të fundit të publikuar në Revista Brasileira de Gestão de Negócios , puna nga shtëpia është një zgjedhje që për shumë gra mund të përfaqësojë sfida të mëdha. Të tilla si një ngarkesë më e madhe e punës në shtëpi, më pak disponueshmëri për pushim dhe konflikte të mundshme midis kërkesave familjare dhe profesionale.

Prandaj, duhet të mësoni t’i jepni rëndësi detyrave më urgjente dhe të jeni fleksibël me menaxhimin e kohës. Dhe mos harroni të festoni arritjet tuaja, pavarësisht sa të vogla mund të duken. Pavarësisht se nuk jeni në një zyrë me kolegë, puna juaj është e rëndësishme dhe meriton vlerësim.

 

Qëndroni të motivuar ndërsa punoni në distancë me këto rekomandime

Njohja e përfitimeve dhe sfidave të punës nga shtëpia zbulon një pamje komplekse të nuancuar shpesh nga faktorët kontekstualë dhe gjinorë. Pra, nëse ndiheni sikur po humbisni motivimin, përpiquni të përdorni strategjitë e mësipërme në mënyrë që të përdorni më mirë kohën tuaj, të promovoni autonominë tuaj dhe të arrini sukses në punë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top