FB

February 15, 2021 | 8:05

Si të përballemi me një ndarje?

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Ndarja është ndoshta një nga përvojat më stresuese dhe emocionuese në jetën e një personi. Cilado qoftë arsyeja – pavarësisht nëse e kërkoni apo jo – prishja e një marrëdhënieje mund të shqetësojë tërë botën tuaj dhe të shkaktojë shumë emocione negative. Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të merreni me emocionet negative të shkaktuara nga një ndarje.

1

Mos i shtypni emocionet tuaja

Është normale të kesh shumë ulje dhe ngritje dhe të ndjesh shumë emocione të kundërta, të tilla si zemërimi, inati, trishtimi, lehtësimi, frika dhe konfuzioni, por është e rëndësishme t’i njohësh ato dhe mos t’i luftosh ato. Ndërsa këto ndjenja shpesh do të jenë të dhimbshme, përpjekja për t’i shtypur ose injoruar ato do të zgjasë fazën e pikëllimit.

 

Flisni se si ndiheni

Edhe pse është e vështirë për ju të flisni për ndjenjat tuaja me njerëzit e tjerë, është shumë e rëndësishme të gjeni një mënyrë për ta bërë këtë, veçanërisht kur ndiheni të trishtuar. Duke ditur se të tjerët i dinë ndjenjat tuaja do t’ju bëjë të ndiheni më pak të vetmuar dhe, në një farë mase, do t’ju ndihmojë të shëroni dhimbjen që po ndjeni.

 

Mos harroni se kalimi në një gjendje të re shpirtërore është qëllimi juaj përfundimtar

Shprehja e ndjenjave tuaja do t’ju lirojë në një farë mënyre, por është e rëndësishme të mos ndaleni tek emocionet negative. Lidhja me emocione të tilla si trishtimi dhe zemërimi do të jetë një pengesë në përpjekjen tuaj për të ecur përpara.

 

Kujtojini vetes që jeta juaj nuk mbaron me një ndarje

Kur i përkushtoheni një personi tjetër, krijoni shumë shpresa dhe ëndrra për një jetë të përbashkët. Pas ndarjes, është e vështirë të fshish ëndrrat e përbashkëta që ke bërë për personin tjetër. Sidoqoftë, përpiquni të krijoni shpresa dhe ëndrra të reja me kalimin e kohës që përfundimisht do të zëvendësojnë ato të mëparshmet.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top