FB

February 15, 2021 | 8:03

15 mënyra të shpejta dhe të lehta për të rritur nivelet e energjisë mendore

 

Mendja është një nga kontribuesit më të mëdhenj në nivelet e energjisë. Përfitimet përfshijnë lumturinë, besimin, përqendrimin dhe vullnetin në rritje, motivimin dhe produktivitetin, prandaj mund të jetë kaq e rëndësishme të mësoni se si të rrisni energjinë kur ajo është e ulët. Për më tepër, mendja ka një efekt të madh në nivelin e energjisë fizike. Vullneti dhe motivimi i shtuar shpesh çojnë në zakone më të shëndetshme të të ngrënit, më pak zvarritje dhe më shumë.

1

Mënyra se si mendojmë ka një efekt mahnitës në mënyrën se si të tjerët na perceptojnë dhe si ne performojmë. Kur ndiheni të sigurt, gjithashtu do të performoni në mënyrë më efektive, duke rritur gjasat e suksesit në çdo gjë që po bëni ndërsa rritni nivelet tuaj të energjisë në planin afatgjatë. Ky artikull përfshin 15 mënyra për të rritur nivelet e energjisë mendore.

 

1.Jini mirënjohës

Kujtojini vetes gjërat për të cilat jeni mirënjohës ose falënderues në jetën tuaj. Mirënjohja do t’ju bëjë të mendoni më pozitivisht dhe do t’ju japë më shumë energji mendore.

Nëse nuk po argëtoheni në punë, jini mirënjohës që keni punë dhe po fitoni një pagë. Nëse keni sfida në ndonjë aspekt të jetës tuaj, kuptoni se ato ju bëjnë më të fortë dhe jini mirënjohës që nuk keni një jetë të mërzitshme.

Të qenit mirënjohës të kujton atë që është e rëndësishme.

Shkruani 5 gjëra për të cilat jeni mirënjohës në jetën tuaj për të rritur energjinë.

 

2.Praktikoni vizualizimin negativ

Vizualizimi negativ filloi në një filozofi të quajtur Stoicizëm. Stoikët parashikojnë periodikisht, por nuk shqetësohen për “skenarët e rastit më të keq”.

Vizualizimi negativ praktikohet për të zvogëluar ndikimin nëse këto skenarë bëhen realitet. Përveç kësaj, ka për qëllim të zvogëlojë pangopësinë dhe t’ju detyrojë të vlerësoni atë që keni.

Shumica prej nesh e kalon kohën boshe duke menduar për gjërat që duam, por nuk i kemi. Do të ishim shumë më mirë, besojnë stoikët, ta kalojmë këtë kohë duke menduar për të gjitha gjërat që kemi dhe duke reflektuar sesa do të na mungonin nëse nuk do të ishin tonat.

 

3.Rrethohuni me njerëz të mëdhenj

Njerëzit janë natyrshëm shoqërorë, kështu që ndërtimi i marrëdhënieve na bën të lumtur dhe na jep energji. Kaloni kohë me njerëzit që mendojnë pozitivisht dhe rrisin energjinë. Kjo do t’ju ndihmojë të përgjigjeni më mirë në jetë kur jeni pranë njerëzve që e ofrojnë këtë lloj perspektive.

Kush në jetën tuaj është tepër negativ? A duhet të kaloni aq shumë kohë me ta sa bëni? Me cilët lloje njerëzish do të dëshironit të kalonit më shumë kohë? Krijoni një plan lojë për takimin ose kalimin e kohës me këta njerëz.

2

4.Mendoni pozitivisht

Të mendosh pozitivisht do të të bëjë të ndihesh më pozitiv. Ndjesia më pozitive dhe optimiste do të rrisë energjinë mendore.

Nëse ndiheni të plogësht ose të dëshpëruar, ta detyroni veten të mendoni pozitivisht është një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar përmbysjen e momentit negativ. Momentumi ka një efekt të thellë në nivelet tona të energjisë, pasi energjia ndërtohet mbi vete. Nëse nivelet e energjisë mendore janë në rënie, bëhet gjithnjë e më e vështirë për të filluar përmirësimin e tyre.

Përqendrohuni te pozitivja në çdo situatë. Përfitoni nga mundësitë kur ato paraqiten. Në vend që të mendoni se çfarë mund të shkojë keq, mendoni se çfarë mund të shkojë mirë.

 

5.Zbërtheni mendjen tuaj

Shumica e njerëzve janë shumë të zënë dhe kanë shumë gjëra në mendje, gjë që mund t’ju pengojë kur doni të rrisni energjinë. Ne marrim informacion me një ritëm më të shpejtë se kurrë më parë. Zbërthejeni mendjen tuaj duke deleguar, duke vendosur përkujtesa, duke mbajtur shënime një kalendar.

Për të shmangur gabimet dhe për të zbërthyer mendjen, mbajeni sa të mundeni jashtë trurit tuaj. Për shembull, nëse vendosni një takim me dikë, shënojeni në kalendarin tuaj, në mënyrë që të mos keni më nevojë ta mbani mend atë. Mbani një listë gjërash, pasi do t’ju mundësojë të jeni më të pranishëm dhe të vetëdijshëm për atë që po bëni në një moment të caktuar.

 

 

6.Dil jashtë

Ekspozimi i lëkurës dhe syve në rrezet e diellit do t’ju japë vitaminë D, e cila mund të rrisë energjinë.

Përveç kësaj, mendjet dhe trupat tanë janë mësuar të jenë zgjuar gjatë ditës, dhe natyrshëm kemi më shumë energji gjatë atyre orëve. Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit i kujton trupit tonë se është ditë dhe se duhet të kemi më shumë energji.

Nëse ndiheni të lodhur ndërsa jeni në punë, bëni një pushim të shkurtër jashtë në diell.

11

7.Argëtohuni

Mos harroni të caktoni kohë për miqtë dhe familjen, hobit, etj. Këto aktivitete sigurojnë energji dhe ju mbajnë të motivuar. Duket kundërintuitive, por pushimi nga puna në fakt mund t’ju ndihmojë të bëni më shumë punë. Argëtimi stimulon trurin tuaj në një mënyrë që rrit energjinë.

Vendosni orët nga java për hobi ose aktivitete që ju duken argëtuese.

 

8.Stimuloni mendjen tuaj

Stimulojeni mendjen por mos e mbingarkoni. Sfidat mendore do t’ju japin energji, por mund t’ju lodhin dhe mbingarkojnë shumë. Pa sfida, ju mund të mërziteni, prandaj provoni të mësoni një aftësi të re për të stimuluar mendjen tuaj.

Sigurohuni që të sfidoni veten çdo ditë me një përvojë ose qëllim të ri.

 

9.Meditoni

Shumë njerëz e konsiderojnë meditimin si një mënyrë të shkëlqyeshme për të rritur energjinë mendore. Një përkufizim themelor i meditimit është thjesht të jesh i vetëdijshëm për mendjen dhe frymëmarrjen dhe është treguar se ka një larmi përfitimesh shëndetësore që mund të ndihmojnë në rritjen e niveleve të energjisë suaj.

Ndërsa meditoni, qëllimi është të mos mendoni për të ardhmen ose të kaluarën, por të jeni i pranishëm.

 

10.Provoni gjëra të reja

Nëse qëndroni shumë pranë së njëjtës rutinë, truri juaj mund të shkojë në “auto-pilot”. Siç u diskutua më lart, stimulimi mendor është thelbësor për të rritur energjinë.

Provoni të prishni rutinën tuaj dhe të mësoni diçka të re. Bëni një aventurë spontane për t’i dhënë vetes një perspektivë të re. Shkoni në librari dhe zgjidhni një libër të rastësishëm nga një zhanër që normalisht nuk e lexoni.

Zgjidhni një aktivitet që e bëni vazhdimisht dhe sistemojeni në njëfarë mënyre.

 

11.Praktikoni minimalizmin

Mësoni të thoni “jo” dhe të eliminoni tepricat në jetën tuaj. Hidhini ato që nuk ju nevojiten. Më pak artikuj në jetën tuaj, më shumë hapësirë për gjërat që dëshironi.

12.Fokusohuni në atë që mund të kontrolloni

Stoikët besojnë te përqendrimi në atë që është brenda kontrollit tonë. Të duash ose të shpresosh për gjëra që nuk janë në kontrollin tonë do të prishë qetësinë tonë, dhe të shqetësohesh ose të shpresosh për diçka për të cilën nuk kemi ndikim mund të shkaktojë ankth.

Renditni atë për të cilën shqetësoheni aktualisht ose shpresoni dhe dalloni atë që keni nën kontroll nga ajo që nuk është.

 

13.Bëni atë për të cilën jeni të apasionuar

Marrja pjesë në aktivitete, profesionalisht dhe personalisht, për të cilat jeni të apasionuar çon në më shumë lumturi. Kalimi i kohës në aktivitete që nuk ju pëlqejnë mund të jetë rraskapitëse.

Çfarë doni të bëni? Si mund ta rregulloni karrierën ose stilin e jetës tuaj, në mënyrë që të bëni më shumë prej saj për të rritur energjinë?

 

14.Merrni përgjegjësi për emocionet tuaja

Emocionet kanë një efekt të fortë në nivelet tuaja të energjisë. Nëse ndiheni të trishtuar ose të zënë ngushtë, do të keni më pak energji. Nëse ndiheni krenar ose të sigurt, do të keni më shumë energji.

Duke marrë përgjegjësi për emocionet tuaja, do të bëheni më pak të varur nga vlerësimi i jashtëm ose rrethanat për të ndikuar në nivelet e energjisë.

 

15.Jini të pranishëm

Të menduarit negativisht për të kaluarën ose të ardhmen mund të shkaktojë ankth. Pranoni situatën në të cilën jeni dhe ndërmerrni veprimin më të mirë që mundeni. Të urosh të ishe në një situatë tjetër, ose të dëshiroje të kishe bërë diçka ndryshe në të kaluarën do të të shkaktojë vetëm stres.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi lifehack.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top