FB

January 31, 2023 | 9:02

Si të rrisni nivelet tuaja të dopaminës në mënyrë natyrale dhe të mos ndiheni më në depresion

Dopamina është kimikati kryesor i trurit. Ky neurotransmetues i vetëm është përgjegjës për një mori procesesh mendore dhe fizike. Duke mësuar se si të stimuloni ose mbingarkoni nivelet tuaja të dopaminës në mënyrë natyrale, ju mund të kapërceni depresionin, ankthin, apatinë dhe frikën, ndërsa rritni ndjenjat e kënaqësisë të krijuara nga ky neuron i vogël mahnitës.

Dopamina është ajo që shpërblen sjellje të caktuara tek ne në mënyrë që t’i bëjmë ato përsëri, dhe pse disa droga janë kaq të varur. Opiatet lidhen me receptorët e opiateve në tru, duke rritur një çlirim të dopaminës, por pasi të largohen, ekziston një nevojë gjithnjë në rritje për më shumë opiate (ose barna të tjera) për të nxitur të njëjtën nivel të lartë të dopaminës. Kjo është ajo që i bën të varurit nga droga t’u drejtohen sjelljeve negative gjithnjë në rritje për të marrë “rregullimin” e tyre të radhës. Dopamina e lartë është aq e dëshirueshme.

Ne kemi një numër të caktuar neuronesh dopamine në tru, dhe ata janë më të vegjël se neuronet e tjerë, duke përbërë më pak se 0.0006% të neuroneve në trurin e njeriut, por ne mund të stimulojmë paketën e fuqishme nervore në tru që lidh neuronet e dopaminës me objektivat e tyre në pjesën e përparme të trurit.

Dopamina është padyshim jashtëzakonisht e rëndësishme për mirëqenien dhe lumturinë tonë. Pa nivele të larta të dopaminës, ne priremi të përjetojmë depresion, trishtim, konfuzion, frikë, të menduarit negativ, ripërtëritje dhe pengesa të tjera emocionale.

  1. Ushtrimi

Ushtrimi ngre  receptorët e dopaminës D2  në tru. Ndodh gjithashtu të rrisë serotoninën dhe endorfina të tjera në trup. Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë në parandalimin e depresionit, reduktimin e stresit dhe forcimin e mendjes po aq sa forcon trupin.

  1. Bëni një listë dhe kryqëzoni gjërat që keni arritur

Truri hedh pak dopaminë sa herë që ne kryejmë me sukses një detyrë – pavarësisht sa e madhe apo e vogël. Për të marrë edhe më shumë “goditje” të dopaminës, atëherë ndani detyrat e mëdha në copa më të vogla dhe kontrollojini ato një nga një. Ky zakon gjithashtu ka një tendencë për t’ju mbajtur të lëvizni drejt qëllimeve tuaja dhe pastron rrëmujën mendore në mendjen tuaj.

  1. Hani ushqime që rrisin dopaminën

Aminoacidi esencial, tirozina është një pararendës i dopaminës. Duke ngrënë ushqime që përmbajnë tirozinë, ju mund të rritni natyrshëm nivelet e dopaminës. Gjeni tirozinë në gjëra të tilla si:

Vezët

Çaji jeshil

Qumështi

shalqini

Kafe

Bajame

Bananet

Çokollate e zezë

  1. Detoks

Ndërsa jemi në temën e toksinave, është e rëndësishme që rregullisht të detoksifikoheni. Akumulimi i shumë toksinave në trupin tuaj mund të parandalojë prodhimin e dopaminës. Ka një mori mënyrash për të detoksifikuar, nga marrja e lëngjeve jeshile deri te marrja e qymyrit të aktivizuar ose pastrimi i mjeshtërve jog. Sa më pak toksik të jeni, aq më shumë të ngarkuara dopamine mund të jenë nivelet tuaja.

  1. Bëhuni kreativ

Nuk ka rëndësi nëse e shprehni krijimtarinë tuaj duke bërë arte dhe vepra artizanale, ose duke shkruar një simfoni të tërë, çdo aktivitet krijues rrit nivelet e dopaminës. Vallëzoni, merrni një klasë vizatimi me figura, shkruani një poezi, gatuani diçka të re ose madje sulmoni një projekt riparimi automatik me dëshirë krijuese dhe do të shpërbleheni me nivele më të larta dopamine.

  1. Përpiquni të bëheni pozitiv

Kjo sjellje jo vetëm që do të rrisë nivelet tuaja të dopaminës, por gjithashtu ndodh të jetë themeli për krijimin e zakoneve të reja pozitive. Shihni sa herë mund të bëni një gjë të re (si riciklimi i plastikës ose anashkalimi i sodës) dhe shënojeni atë në një kalendar ose fletë grisëse. Shihni sa kohë mund të zgjasë seri fitues.

  1. Meditimi dhe Yoga

Meditimi dhe joga mund të ndryshojnë në mënyrë efektive mekanizmat e trurit që lejojnë depozitime më të mëdha të dopaminës. Një nga arsyet pse medituesit e qëndrueshëm e trajtojnë më mirë stresin dhe zakonisht ndihen mirë është për shkak të rritjes së GABA dhe dopaminës. Meditimi gjithashtu na çliron nga rrugët nervore të kushtëzuara të cilat bllokojnë lirimin e dopaminës dhe neurotransmetuesve të tjerë që ndihen mirë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top