FB

January 31, 2023 | 9:05

Bukuria: Perceptimi i harmonisë…

Bukuria është perceptimi i harmonisë, i ndjesive të këndshme që vijnë nga një stimul i një natyre tjetër: një vepër arti, një objekt, një kafshë, një person, etj. Emocioni që ndjek perceptimin e bukurisë është jashtëzakonisht pozitiv dhe për këtë arsye ka një kërkim dhe vëmendje, të vetëdijshëm dhe të pavetëdijshëm, nga të gjithë ne ndaj çdo gjëje që na shfaqet e bukur, pasi shkakton një ndjenjë të menjëhershme gëzimi dhe përmbushjeje.

Shpesh thuhet se bukuria është në syrin e të parit, domethënë të një bukurie subjektive, që do të thotë se nuk është vetë objekti që është i bukur, por ideja e bukurisë që stimulohet në mendjen e vëzhguesit. Kjo ide e bukurisë është kryesisht subjektive dhe varet, përveç personalitetit të dikujt, edhe nga përvojat, njohuritë, aspiratat, paragjykimet, etj. Por padyshim ekziston edhe një bukuri objektive, shpesh e ndarë gjerësisht, e cila bazohet në një koncept harmonie, i cili propozon disa aspekte të veçanta të natyrës, sipas marrëdhënieve që ende nuk shpjegohen plotësisht nga pikëpamja shkencore.

Ajo që përcakton bukurinë

Shumë faktorë mund të luajnë një rol në përcaktimin e tërheqëses personale: mënyra se si vishet, sillet, e cila varet kryesisht nga vullneti dhe nga stili personal, por edhe faktorë të pavarur nga vullneti mund të kontribuojnë në krijimin e bukurisë, të tilla si statusi social dhe pasuria, etnia, madhësia dhe forma e trupit.

Fytyra

Gjëja e parë që vlerësohet tek një person është fytyra. Truri, ndër funksionet e tjera të shumta, ka edhe atë të zbulimit të bukurisë: në këtë rast sinjalet pozitive mbërrijnë shumë para se personi para nesh të gjykohet me vetëdije tërheqës. Studiuesit nga Universiteti i Torontos dhe Universiteti i San Diegos janë përpjekur të përcaktojnë konceptin objektiv të bukurisë njerëzore, duke arritur në përfundimin se është marrëdhënia mes syve, gojës dhe buzës së fytyrës që përcakton bukurinë njerëzore. Në katër eksperimente të veçanta, studiuesit u kërkuan studentëve të universitetit të bënin krahasime, të vlerësonin efektin e fytyrave femërore me tipare identike të fytyrës, por me sytë “të ritouched” dhe të vendosur në distanca të ndryshme, midis tyre dhe nga goja.

“Raporti i artë” i gjetur duket të jetë dy: një për gjatësinë dhe një për gjerësinë. Fytyrat femërore u gjykuan më tërheqëse kur distanca vertikale midis syve dhe gojës ishte rreth 36 për qind e gjatësisë së fytyrës dhe distanca horizontale midis syve ishte 46 për qind e gjerësisë së fytyrës. Një njeri tërheqës, në sytë e pjesëmarrësve në kërkime të tjera psikologjike mbi këtë temë, është në përgjithësi një person me mollëza mjaft të shquara, vetulla me shkurre dhe një fytyrë relativisht të zgjatur.

Në mënyrë të ngjashme, mollëzat e theksuara, sytë e mëdhenj, hunda e vogël, balli i lartë, lëkura e lëmuar dhe një pamje e përgjithshme e re, madje edhe fëmijërore, u shtojnë hijeshi grave, sipas vlerësimit të burrave.

Bukuria në histori

Gjatë shekujve, edhe kanonet e bukurisë kanë ndryshuar shumë: vetëm mendoni, për sa i përket trupit femëror, të grave të begata të portretizuar në të kaluarën. Ato gra, sot konsideroheshin jo tërheqëse për mbipeshën e tyre, e cila deformon proporcionet që aktualisht konsiderohen si “ideale”, konsideroheshin tërheqëse dhe të dëshirueshme në kohën e tyre sepse ajo gjysmë-shëndet ishte, në epokat e kaluara, një shenjë e shëndetit të mirë, pjellorisë, pasurisë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top