FB

June 21, 2022 | 9:40

Sjellje të fëmijëve tuaj, që nuk duhen injoruar

A po pyesni veten nëse ka diçka për të cilën ju dhe fëmija juaj duhet të punoni? Këtu janë 5 çështje të sjelljes në dukje të pafajshme, por që duhen ditur.

 

1. Ndërprerjet

Është joshëse të injoroni ndërprerjet dhe thjesht t’u përgjigjeni pyetjeve të fëmijës suaj, por shkurtesat mund të kenë pasoja negative. Marrja e kohës për të njohur këto momente, do t’ju ndihmojë të mësoni kontrollin e impulsit dhe aftësinë për të pritur. Kështu që, herën tjetër që do të telefononi ose do të vizitoni një mik, tregoni fëmijës tuaj se duhet të heshtë dhe të mos ju ndërpresë.

2. Padurimi

Padurimi tek fëmijët e vegjël mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë rrëmbimin, ndërprerjet e shpeshta ose qarjet kur ata nuk e marrin atë që duan menjëherë. Kjo nuk do të thotë se nuk duhet marrë seriozisht. Padurimi mund të çojë në impulsivitet, mungesë të vetëkontrollit dhe probleme sociale.

3. Aktet agresive

Ju e dini se duhet të ndërhyni nëse fëmija juaj godet me grusht një shok loje, por nuk duhet të anashkalohen. Sjellja e ashpër mund të bëhet zakon deri në moshën tetë vjeç nëse nuk ndërhyni. Për më tepër, ai dërgon mesazhin se dëmtimi i të tjerëve është i pranueshëm.

4. Injorimi

A e keni thirrur ndonjëherë emrin e fëmijës tuaj disa herë dhe nuk keni marrë asnjë përgjigje? Ky është zakonisht rezultat i zhvillimit të trurit të fëmijës suaj, në vend të injorimit të qëllimshëm. Aftësitë e funksionimit ekzekutiv si vëmendja selektive dhe filtrimi thjesht nuk zhvillohen tek fëmijët e vegjël. Megjithatë, kjo nuk është një sjellje që dëshironi të neglizhoni. Është më mirë që së pari të lidheni, t’i bashkoheni botës së tyre, të merrni vëmendjen e tyre dhe më pas t’i jepni drejtimin.

5. Fjalët e ‘papërshtatshme’

Në një moment, çdo prind do të dëgjojë fëmijën e tij të thotë një fjalë mallkimi. Ndonëse mund të duket zbavitëse në fillim, kjo është një mundësi e shkëlqyer për ta mësuar fëmijën tuaj për situatat në të cilat ai mund dhe nuk mund të përdorë fjalë të papërshtatshme. Është mirë të pyesësh një të rritur se çfarë do të thotë një fjalë, por nuk është në rregull ta përdorësh fjalën në një mënyrë nënçmuese ose të zemëruar.

 

 

Përgatiti S.P / Burimi timesofindia.indiatimes.com 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top