Mirëqenie

September 9, 2020 | 8:10

Sportet që na ndihmojnë të luftojmë trishtimin e kthimit në jetën e përditshme

Pushimet kanë mbaruar dhe ne jemi të detyruar të kthehemi në rutinën e jetës së përditshme. Këtë vit, pasiguritë e lidhura me pasojat e pandemisë e bëjnë edhe më të vështirë kthimin në jetën e përditshme; një ndihmë e rëndësishme mund të vijë nga një aktivitet i vogël fizik, duke zgjedhur disiplinat më të përshtatshme për të çliruar endorfinë, miq me humor të mirë, luftuar stresin dhe ankthin e kthimit dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, të na ndihmojë të djegim disa kalori.

Pse të lëvizësh – Sporti është gjithmonë një ide e mirë dhe sjell përfitime në çdo situatë. Nuk është e domosdoshme stërvitja super intensive në palestër, por krijimi i një hapësire ditore për aktivitet fizik. Edhe aktivitetet e përditshme normale “kanë rëndësi”, për sa kohë që ato kryhen me një ritëm të caktuar dhe për intervale kohore të paktën pesëmbëdhjetë minuta rresht. Kur jemi në lëvizje, përqendrojmë vëmendjen në trupin tonë dhe në punën që po bën, duke u përpjekur të largojmë të gjitha mendimet e tjera: përqendrohemi në frymëmarrjen tonë, në nevojën për të mbajtur një qëndrim të saktë dhe për të “mbajtur” muskujt e barkut. Përkushtimi ndaj një ushtrimi të vogël është gjithashtu një mënyrë e mirë për të krijuar një hapësirë për veten tonë, në të cilën qëndrojmë në kontakt me ndjenjat dhe emocionet tona. Nëse me pushime i jemi përkushtuar një sporti, le të përpiqemi ta mbajmë këtë zakon të mirë: ai do të na ndihmojë të ruajmë ndjenjën e të qenit akoma me pushime.

Ecja dhe vrapimi – Këto janë aktivitetet më të thjeshta për t’u kushtuar, duke ruajtur gjithmonë distancën e nevojshme shoqërore. Lëvizja në natyrë na ekspozon ndaj rrezeve të diellit, e cila është e nevojshme për sintezën e vitaminës D. Akoma më mirë nëse, për ushtrimet tona, kemi në dispozicion një zonë të gjelbër: fakti i zhytjes në një mjedis ku mbizotëron ngjyra e gjelbër dhe aromat e lëshuara nga bimët ndihmojnë më tej qetësinë. Vrapimi dhe ecja sportive janë aktivitete me intensitet të lartë që përmirësojnë ritmin e zemrës dhe qarkullimin e gjakut, përfshijnë sistemin e frymëmarrjes, forcojnë muskujt dhe djegin shumë kalori. Meqenëse trupi është intensivisht kaq i angazhuar, vëmendja dhe përqendrimi i atletit absorbohen plotësisht dhe qarqet vicioze të mendjes ndalojnë. Me pak fjalë, vrapimi dhe ecja është një harpë e shkëlqyeshme.

Not dhe ujë – Nëse na mungon deti, noti në pishinë mund të na ndihmojë të ndihemi pak më shumë me pushime. Sigurisht nuk është si të eksplorosh shkëmbinjtë dhe shtratin e detit, por të jesh i zhytur në një element të lëngshëm përçon ndjesi të këndshme dhe na kthen në lojërat e fëmijërisë. Nëse notimi lart e poshtë duket shumë i mërzitshëm, ne mund të provojmë disiplinat e ndryshme të fitnesit ujor, nga Aquagym klasik te variantet më të reja, të tilla si Aquajump, në të cilën hidheni mbi një trampolinë të zhytur në pishinë, apo edhe Aquapole, me të cilën stërvitni pjesën abdominale.

Qetësia e një udhëtimi me biçikletë – Studimet shkencore kanë treguar se çiklizmi promovon relaksimin dhe ekuilibrin e brendshëm. Gjithashtu në këtë rast vlen ajo që thamë për vrapimin: çiklizmi angazhon qëndresën tonë fizike, na ndihmon të çlirojmë mendjet tona dhe të gjejmë forcë dhe besim në burimet tona. Nëse zgjedhim itinerare larg trafikut dhe në natyrë, soditja e peizazhit përreth do të stimulojë kuriozitetin tonë dhe do të favorizojë mendime pozitive. E rëndësishme është të zgjedhim rrugët që i përshtaten kushteve tona fizike dhe të fillojmë stërvitjen gradualisht, pa e ekzagjeruar.

Përfshihuni – A jemi nga ata që kanë vuajtur nga mbyllja e klubeve? Zumba dhe përshtatja me tingullin e muzikës janë ideale për të çliruar ritmet që na mungojnë. Nëse palestra duket e pashëndetshme, mund të zgjedhim një nga programet e shumta të trajnimit të ofruara në Internet dhe të stërvitemi në shtëpi, në kopsht ose në parkun pas shtëpisë. Për të rikrijuar sensin e aktivitetit në grup, nëse kemi hapësirë të mjaftueshme, mund të marrim disa miq, për të rifituar dimensionin shoqëror të lëvizjes në grup, por gjithmonë duke respektuar distancimin e duhur ndërpersonal.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top