Mirëqenie

January 13, 2021 | 8:15

Sporti një ndihmë e vyer për fëmijët me probleme të sjelljes

Me kalimin e viteve, shkolla ka humbur gjithnjë e më shumë rolin e saj si një nxitëse për ushtrimin e sporteve dhe e keqja është se në realitet përfitimet mund të jenë të konsiderueshme, për zhvillimin fizik por edhe psikologjik. Aq më tepër për ata fëmijë që shfaqin probleme të sjelljes dhe që kanë probleme me menaxhimin e emocioneve të tyre, siç kanë treguar disa hulumtime shkencore.

Të dhënat më të fundit u botuan në revistën prestigjioze ‘The Lancet Child & Adolescent Health’ dhe nxjerrin në pah një fakt shqetësues. Gjithnjë e më shumë adoleshentë po praktikojnë sporte të paktën një orë në ditë, kohë në të vërtetë e nevojshme për tu ndjerë mirë me veten dhe me të tjerët, siç rekomandohet nga OBSH. Një mirëqenie nga e cila mund të përfitojnë gjithashtu fëmijët me çrregullime të sjelljes, të cilët do të jenë në gjendje të gjejnë një rrugëdalje në sport. Kjo konfirmohet nga një studim i botuar në ‘The Journal of Pediatrics’.

Pika fillestare është vetëm një: duke luajtur sport dhe duke u stërvitur së bashku me moshatarët e tjerë, fëmijët hyjnë në një dimension tjetër. Ata nuk kanë frikë të kultivojnë interes shoqëror sepse nuk ndihen nën presion, ata nuk mendojnë se gjykohen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për meshkujt, sepse te femrat ky mekanizëm fillon me herët.

Sportet për fëmijët me probleme të sjelljes, kur duhet të fillojnë

Por cilat janë sportet më të rekomanduara për fëmijët me probleme të sjelljes dhe sociale dhe cila është mosha e duhur për të filluar?

Kur janë drejt moshës 6 vjeç, sepse në këtë moshë fëmijët fillojnë të kenë kontroll të plotë të trupit të tyre dhe për këtë arsye mund të përballen edhe me përpjekje të tilla si trajnimi dhe gara. Kjo është gjithashtu mosha në të cilën fëmijët me probleme të sjelljes janë në gjendje të kuptojnë mirë rregullat, të jenë një grup, të kuptojnë se në sportet ekipore nuk llogariten vetëm individualitetet.

Në studimin në fjalë, u analizuan më shumë se 10 mijë fëmijë nga 1 deri në 6 vjeç. Shumë nga fëmijët rreth moshës 2 vjeç treguan simptomat e para të komunikimit dhe shoqërimit, nëse ata luanin sporte të tilla si futboll, ragbi ose basketboll, atëherë treguan përfitime midis moshave 3 dhe 5 vjeç.

Kjo është për shkak të rregullave të sakta që ekzistojnë në sport, të ndryshme nga ato të lojërave në grup që luhen në shkollë. Prandaj, sporti është padyshim bashkim, por gjithashtu ndihmon për të mësuar një disiplinë të aplikuar, si dhe për modelimin e sjelljeve që nuk janë formuar ende.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top