FB

May 14, 2022 | 8:30

Stresi dhe shtatzënia, ndikimi në trurin e një fëmije të palindur

Të gjithë prindërit duan të kenë fëmijë të shëndetshëm dhe të lumtur. Kur janë shtatzënë, gratë bëjnë çdo përpjekje për të ngrënë mirë, për të marrë suplementet e duhura dhe për të shmangur drogat rekreative, alkoolin dhe cigaret. Pak prej tyre nuk janë të vetëdijshëm për fuqinë shkatërruese të stresit prindëror te fëmijët e tyre të palindur.

managing-stress-during-pregnancy

Për qëllimet tona, stresi nënkupton kërkesat e brendshme dhe të jashtme me të cilat përballemi për të përshtatur ndryshimin. Stresi bëhet negativ kur adaptimi ose mekanizmat e përballimit dështojnë. Megjithatë, stresi është shumë subjektiv. Për mua, ajo që mund të jetë e tmerrshme edhe për t’u menduar, mund të shijohet nga një tjetër, si kërcimi me bungee.

Stresi gjatë shtatzënisë

Si organ i brendshëm, mitra pëson të njëjtin fat si trakti gastrointestinal, duke i zvogëluar furnizimin normal me gjak. Çfarë do të thotë kjo për një grua shtatzënë është se fëmija i saj do të marrë më pak gjak dhe, për rrjedhojë, më pak oksigjen dhe lëndë ushqyese në kohë stresi. Nëse kjo gjendje vazhdon, pasojat mund të jenë të tmerrshme. Duhet shtuar se stimulimi i sistemit simpatik shoqërohet me frenim të sistemit parasimpatik. Kjo e fundit nxit pushimin, gjumin dhe tretjen. Frenimi i tij çon në zgjim dhe keqpërthithje të ushqimit.

Stresi dhe truri në zhvillim

Hulumtimet kanë treguar se përqendrimet jonormale të larta dhe të zgjatura të kortizonit kanë shumë efekte të dëmshme për fëmijën në zhvillim. Në këtë diskutim, ne eksplorojmë se si ato ndikojnë në ndërtimin e trurit të tyre. Truri zhvillohet nga shtresa më e jashtme e embrionit të hershëm, ektoderma. Qelizat nervore udhëtojnë nga tubi nervor për të formuar gjashtë shtresat e korteksit cerebral. Çdo shtresë ka modelin e vet të veçantë të organizimit dhe lidhjeve.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top