FB

May 14, 2022 | 8:38

Si mund t’i ndihmojmë fëmijët të përballen me ‘ankthin ekologjik’?

Gjithnjë e më shumë fëmijë po përjetojnë “ankthin ekologjik”: një frikë kronike nga dënimi mjedisor. Por, disa po e shndërrojnë panikun e tyre në një forcë për mirë.

p0c2nf82

Duke ecur në rrugët e Glasgout, 16-vjeçarja Amy O’Brien iu bashkua dhjetëra mijëra marshuesve të tjerë nëntorin e kaluar për një Ditë Globale të Veprimit për Drejtësinë Klimatike. O’Brien e kishte kaluar gjysmën e jetës së saj duke u shqetësuar për ndikimin e ndryshimeve klimatike globale, deri në atë pikë sa të ndjente një frikë të fortë për të ardhmen e planetit – një fenomen gjithnjë e më i zakonshëm tek fëmijët dhe adoleshentët. Tani pamja e kaq shumë aktivistëve të ndryshëm që mbanin banderola, të të gjitha moshave, i ofroi asaj “një dritë të së ardhmes që është e mundur”.

5d9b442b2100009504ab8ea3

Ndërsa aktiviteti njerëzor rrit rrezikun e motit ekstrem, duke përfshirë valët e të nxehtit, thatësirat dhe përmbytjet, dhe ndërsa Kombet e Bashkuara paralajmërojnë për një “kod të kuq për njerëzimin”, sondazhet tregojnë se fëmijët vuajnë nga ankthi klimatik me ritme edhe më të larta se të rriturit – duke përfshirë ndjenjat e shqetësimit, frikës, zemërimit, pikëllimit, dëshpërimit, fajit dhe turpit. Këto humor dhe ndjenja shpesh të luhatshme mund të përfshijnë edhe ndjesi pozitive, të tilla si shpresa. Në librin e saj Si të bisedoni me fëmijët tuaj rreth ndryshimeve klimatike: Shndërrimi i ankthit në veprim, Shugarman u ofron këshilla prindërve të fëmijëve nga mosha e çerdhes deri në vitet e vona të adoleshencës se si ata mund të zbusin ankthin dhe të ndërmarrin veprime për ndryshimet klimatike. “Kur fëmijët vijnë tek ju me pyetje direkt, ne duhet të themi të vërtetën, pavarësisht moshës në të cilën janë,” thotë ajo. Por ne duhet gjithashtu të forcojmë ndjenjën e tyre të lirisë së zgjedhjes. “Fëmijët kanë fuqi dhe ne duam të përpiqemi të punojmë për ta ndërtuar atë në çdo moshë,” këshillon ajo. Me fëmijët shumë të vegjël, hapi i parë është të krijoni “një ndjenjë mrekullie në natyrë” – duke parë milingonat në bar në daljet në parqet e qytetit, ose duke ndarë histori dhe këngë. Përfshini fëmijët tuaj pesë deri në gjashtë vjeç në marshime klimatike, bëni foto të protestave dhe bëni që fëmijët të dërgojnë vizatimet ose letrat e tyre tek zyrtarët lokalë, sugjeron ajo.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top