Këshilla & Arsye

June 28, 2022 | 8:00

Stresi i pushimeve: çfarë ankthi ideja për të mos i shijuar plotësisht ato?!

Është me vend të thuhet: ankthi nuk njeh kufi dhe duket se ka një imagjinatë të pafund për të gjetur mënyra të reja për të komplikuar jetën tonë. Edhe ikja me pushime ka streset dhe shqetësimet e veta: përveç frikës së zakonshme nga ngjarjet e paparashikuara dhe komplikacioneve të minutës së fundit, e aftë për të ngatërruar gjithçka (dhe sigurimi i anulimit nevojitet pikërisht për këtë), tani vjen frika se nga mosaftësia për të shijuar në maksimum periudhën e shumëpritur të pushimit. Kjo frikë e re ka gjithashtu një emër: quhet FoMO, akronim për Frika nga humbja, fjalë për fjalë: frika nga humbja e diçkaje.

02

Të gjithë argëtohen përveç nesh Është e vetëkuptueshme që rrjetet sociale kanë një rol themelor në ushqyerjen e kësaj forme ankthi: me dëshirën tashmë të papërmbajtshme për të ndarë gjithçka që na ndodh në kohë reale, Facebook, Instagram dhe të ngjashme, të cilat të paharrueshme jo vetëm për të përjetuar pushime të shkëlqyera, por edhe për të pasur gjithmonë histori për të ndarë, të aftë për të përballuar krahasimin me aventurat e miqve tanë. Duke qenë se kjo duhet të jetë vera e rifillimit dhe lirisë së re, shumë prej tyre i kthehen planifikimit të udhëtimeve, ndoshta në vende ekzotike, duke shijuar më në fund pushimet e planifikuara në muajt e gjatë të pandemisë, për të cilat është grumbulluar edhe një buxhet i caktuar. Nga ana tjetër, më të pafatët, ndoshta të dërrmuar nga faturat e shtrenjta apo ndonjë barrë tjetër ekonomike, ndoshta mund të përballojë vetëm disa fundjava, ose ndoshta një qëndrim të shkurtër si mysafirë tek të afërmit, në vende shumë më pak emocionuese. Brenda kufijve, nuk bëhet fjalë për fakte të reja: megjithatë, në të kaluarën, të gjithë kalonin pushimet sipas mundësive të tyre dhe gjithçka përfundonte aty, me pak a shumë zili dhe siklet në fund të verës, në mbrëmje kur dilnin, përmes fotove që ndanin me miq. Megjithatë, sot rrjetet sociale po ringjallin galeritë në të cilat çdo aspekt i festës ekspozohet, komentohet, krahasohet. Dhe mungesa e një kontributi nga ana jonë rëndon si një heshtje shurdhuese. Mjaft e fortë për të na zhytur në trishtim dhe depresion. FoMO, në fakt.

 

Si të reagoni – Thuhet se hapi i parë në zgjidhjen e një problemi është të pranoni ekzistencën e tij. Nuk ka asgjë të keqe të ndihesh i trishtuar dhe madje paksa ziliqar për super pushimet e miqve tanë: ajo që nuk është mirë është ta lëmë veten të pushtohet nga kjo ndjenjë, deri në atë pikë sa ta kthesh në obsesion. Për fat të mirë, ka një sërë strategjish që mund të na ndihmojnë të luftojmë ndjenjat e këqija të shkaktuara nga FoMO, për sa kohë që ne i drejtohemi pak sensit të shëndoshë dhe, ndoshta, një majë vetëironie. Ja disa pilula të të menduarit pozitiv, kundër trishtimit:

01

– Vera nuk do të thotë argëtim me çdo kusht – Pushimet, të gjata apo të shkurtra, duhen përdorur për të rimbushur bateritë pas muajve të gjatë të punës dimërore. Për të marrë këtë rezultat, nuk keni nevojë të shkoni në vende të çmendura: mjafton pak klimë e mirë, shoqëri e shëndetshme dhe shumë qetësi. Në fund të fundit, kjo varet mbi të gjitha nga ne, ndaj le të japim gjithçka.

– Nuk keni nevojë të jeni në qendër të ngjarjeve për të pasur një jetë të plotë dhe të lumtur – Frika se gjëra vërtet interesante u ndodhin gjithmonë të tjerëve dhe në vende të tjera nga vendi ku jemi, është një keqkuptim i madh.

– Le të fokusohemi te vetja – Le t’i përkushtohemi asaj që na pëlqen dhe asaj që na kënaq, pa u shqetësuar për atë që bëjnë të tjerët.

– Gënjeshtra në rrjetet sociale – Ata që postojnë foto dhe video kanë çdo interes për t’u dukur sa më mirë, edhe me koston e “përmirësimit” të gjërave me editimin e fotografive. Kështu plazhi i mbushur me njerëz i Rivierës shndërrohet në një vend thuajse intim dhe kilogramët e tepërt zhduken me magji… Me pak fjalë, le të kujtojmë se gjërat e postuara në rrjetet sociale rrallëherë janë aq të bukura sa duken.

0

Detox dixhital – Nëse provojmë ‘kafshimet’ e FoMO-s, na duhet një detoks i shëndetshëm dixhital. Le të fikim celularin, të ndalojmë së konsultuari me rrjetet sociale dhe në vend të kësaj t’i përkushtohemi një aktiviteti të këndshëm dhe të shëndetshëm, si p.sh. një piknik me biçikletë me të dashurit tanë ose ndonjë aktivitet tjetër argëtues: depresioni nga “pushimet e të tjerëve” do të lehtësohet edhe falë endorfinës së lirë nga aktiviteti fizik dhe rrezet e diellit. Dhe në fund, ndoshta do të kemi disa foto të bukura (po, lejohet një modifikim i tyre, por situata do të jetë plotësisht autentike!) për t’i postuar në profilin tonë. Kush e di nëse miqtë tanë nuk pëlcasin nga zilia duke na parë kaq të qetë dhe të buzëqeshur.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa | Burimi tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top