FB

June 4, 2022 | 9:25

Studim / Kanabisi medicinal redukton dhimbjen kundër kancerit

Një vlerësim gjithëpërfshirës i përfitimeve të kanabisit mjekësor për dhimbjet e lidhura me kancerin zbuloi se për shumicën e pacientëve onkologjikë, masat e dhimbjes u përmirësuan ndjeshëm, simptomat e tjera të lidhura me kancerin gjithashtu u ulën, konsumi i qetësuesve u reduktua dhe efektet anësore ishin minimale.

Dhimbja, së bashku me depresionin, ankthin dhe pagjumësinë, janë disa nga shkaqet më themelore të paaftësisë dhe vuajtjes së pacientit onkologjik ndërsa i nënshtrohen terapive të trajtimit dhe madje mund të çojnë në një prognozë të përkeqësuar.

Nevoja për trajtim alternativ

Pasi biseduan me disa pacientë me kancer, të cilët po kërkonin opsione alternative për lehtësimin e dhimbjes dhe simptomave, studiuesit ishin të prirur të testonin plotësisht përfitimet e mundshme të kanabisit medicinal. “Ne hasëm shumë pacientë me kancer që na pyetën nëse trajtimi mjekësor me kanabis mund të përfitojë shëndetin e tyre,” tha bashkëautori Gil Bar-Sela, profesor i asociuar në Qendrën Mjekësore Ha’Emek Afula. “Rishikimi ynë fillestar i hulumtimit ekzistues zbuloi se në fakt nuk dihej shumë në lidhje me efektivitetin e tij, veçanërisht për trajtimin e dhimbjeve të lidhura me kancerin, dhe nga ajo që dihej, shumica e gjetjeve nuk ishin përfundimtare.”

Simptoma të përmirësuara

Një analizë e të dhënave zbuloi se shumë nga masat e rezultatit u përmirësuan, me më pak dhimbje dhe simptoma të kancerit. Është e rëndësishme që përdorimi i opioideve dhe analgjezikëve të tjerë të dhimbjes është zvogëluar. Në fakt, pothuajse gjysma e pacientëve të studiuar i ndërprenë të gjitha medikamentet analgjezike pas gjashtë muajve të trajtimit me kanabis medicinal. “Kanabisi mjekësor është sugjeruar si një ilaç i mundshëm për humbjen e oreksit, megjithatë, shumica e pacientëve në këtë studim ende humbën peshë. Duke qenë se një pjesë e konsiderueshme u diagnostikuan me kancer progresiv, pritet një rënie në peshë me përparimin e sëmundjes”, tha Meiri.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top