FB

June 22, 2022 | 10:05

Studim / Për të dashuruarit e rinj, përqafimi është më i këndshëm se orgazma

Një ndryshim delikate po ndodh në heshtje në studimet e seksualitetit të adoleshentëve. Studiuesit më në fund po fokusohen te kënaqësia seksuale. Deri kohët e fundit, pothuajse të gjitha studimet e të bërit dashuri tek adoleshentët janë fokusuar në rreziqet: shtatzënia, infeksionet seksualisht të transmetueshme dhe emocionet problematike që seksi mund të shkaktojë, veçanërisht tek gratë e reja – duke përfshirë fajin, turpin dhe viktimizimin.

Çfarë e prodhon kënaqësinë seksuale të adoleshentëve?

Studiuesit kontaktuan 2736 pjesëmarrësit të cilët thanë se ishin prindër të moshave 14 deri në 17 vjeç dhe kërkuan leje për të anketuar fëmijët e tyre adoleshentë. Një mijë iu dha leja dhe 600 adoleshentë, me moshë mesatare 16 vjeç, përfunduan sondazhin. Studiuesit pyetën nëse ishin seksualisht aktivë me partnerët, dhe nëse po, për përvojën e tyre më të fundit seksuale me partnerin. Shumica e të anketuarve adoleshente, 55 për qind, e quajtën takimin e tyre më të fundit seksual me partnerin ose “pak” ose “jashtëzakonisht” të këndshme. Dyzet për qind e konsideruan atë “pak” ose “mesatarisht” të këndshme. Vetëm 3 për qind thanë “aspak” të këndshme. Shumica dërrmuese e këtyre adoleshentëve kanë marrë të paktën njëfarë kënaqësie nga seksi i partnerit dhe shumica kanë përjetuar shumë. Adoleshentët vlerësuan vetëm dy si më të lidhura me kënaqësinë e tyre – përqafimin dhe prekjen e organeve gjenitale. Miti është se adoleshentët – veçanërisht djemtë adoleshentë – janë të prirur për marrëdhëniet vaginale. Ata supozohet se kanë aq qëllim të heqin dorë nga virgjëria e tyre, saqë i kalojnë lojërat jo gjenitale në një nxitim të pandërprerë për marrëdhënie. Kjo mund të ketë qenë e vërtetë në të kaluarën, por ky studim tregon se nuk është më kështu. Një përbërës kryesor i kënaqësisë është rehatia emocionale. Shumica e adoleshentëve sot ndihen më rehat duke u puthur dhe përkëdhelur; të gjitha aktivitetet e tjera seksuale janë dukshëm më pak të njohura.

Si grup, adoleshentët e sotëm nuk janë aq aktivë seksualisht sa ishin prindërit dhe gjyshërit e tyre si adoleshentët. Një brez më parë, më shumë se gjysma e adoleshentëve nuk ishin të virgjër kur mbaruan shkollën e mesme. Sot, më shumë se gjysma janë ende. Aktivitetet e tjera seksuale kërkojnë negociata që i bëjnë adoleshentët të ndihen jo rehat. Ata nuk kanë shumë përvojë me bisedat e ngarkuara seksualisht dhe shqetësimi që vjen nga mungesa e përvojës ia heq kënaqësinë. Rritja e vetëbesimit seksual nga gratë e reja mund të luajë gjithashtu një rol në këto gjetje. Sidoqoftë, nuk ka kërkime në një mënyrë apo në tjetrën. Por shumica e vajzave gjithmonë kanë dashur të marrin përshkallëzimin ngadalë, dhe djemtë adoleshentë të sotëm gjithnjë e më shumë duket se e pranojnë këtë. Në një kulturë që fuqizon gjithnjë e më shumë gratë e rritura për të pohuar pëlqimet dhe kufizimet e tyre seksuale, kjo agjenci ka të ngjarë të ketë rënë tek vajzat adoleshente.

Ndjenja e lidhjes dhe dëshira për seks

Kënaqësia e këtyre adoleshentëve varej në një masë të madhe nga dëshira për seks. Më shumë se tre të katërtat e donin atë “disi” ose “shumë”. Pak më shumë se një e treta (38 përqind) thanë se kishin orgazma, dhe një përqindje e ngjashme (39 përqind) thanë se partneri i tyre kishte pasur orgazma. Dëshira për seks ishte e lidhur fort me kënaqësinë. Por orgazma ishte më pak një parakusht për kënaqësi. Në fund, katër elementë prodhonin kënaqësi seksuale: dëshira për seks, intimitet emocional me partnerin, përqafimi dhe ndarja e kontaktit gjenital. Duket se adoleshentët janë më pak të interesuar për të “dalur” fizikisht sesa për lidhjet që ndërtojnë marrëdhënie dhe intimitet emocional. Kjo duhet t’i qetësojë të rriturit dhe t’i ndihmojë adoleshentët të rriten në të rritur të pjekur dhe me përgjegjësi seksuale.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top