FB

May 14, 2022 | 9:08

Studim / Personaliteti juaj është i lidhur me rrezikun e demencës dhe rënies njohëse

Rezulton se një jetë e të qenit i organizuar dhe produktiv mund të mbrojë trurin. Në situata të stresit dhe ankthit të lartë, truri mund të punojë më shumë. E përjetuar vazhdimisht gjatë një jetëgjatësie mesatare, kjo gjendje mund të dëmtojë trurin.

senior-woman-looking-wistfully-out-the-window

Një studim i ri nga Shoqata Amerikane e Psikologjisë, sugjeron se disa tipare të personalitetit ndikojnë në rënien njohëse të të rriturve të moshuar. Studiuesit zbuluan se individët me ndërgjegje të lartë kishin shumë më pak gjasa të zhvillonin demencë. Më tej, ata kishin më shumë kapacitet për t’u rikuperuar nga dëmtimi i moderuar. Individët neurotikë – njerëzit më të prirur ndaj stresit dhe shqetësimit – kishin më shumë gjasa të zhyten në rënie kognitive dhe të qëndronin atje.

Roli i personalitetit

Personaliteti juaj vepron si një busull e brendshme. Gjatë gjithë jetës suaj, ai ju drejton drejt ose larg disa sjelljeve dhe modeleve të mendimit – faktorë që gjatë gjithë jetës mund të dëmtojnë ose të përfitojnë shëndetin, qëndrueshmërinë ndaj sëmundjeve dhe jetëgjatësinë. Një mënyrë e zakonshme për të vlerësuar personalitetin është renditja e një individi sipas tipareve të personalitetit të Pesë të Mëdha: ekstroversioni, pranueshmëria, çiltërsia, ndërgjegjja dhe neurotizmi. Për shkak se ne të gjithë kemi personalitet – dhe një interes të veçantë për të jetuar – ne të gjithë duam të dimë se si tiparet e personalitetit ndikojnë në cilësinë dhe kohëzgjatjen e jetës sonë. Pyetja ka implikime për politikëbërësit, mjekët dhe studiuesit që punojnë në shëndetin publik. Lidhja midis personalitetit dhe jetëgjatësisë ka marrë shumë vëmendje, duke rezultuar në një kuptim të gjerë se personaliteti ka rëndësi. Për shembull, individët e ndërgjegjshëm, të cilët priren të jenë shumë të organizuar dhe të vetëdisiplinuar, kanë më pak gjasa të përfshihen në dhunë dhe përdorim të drogës. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të kenë një dietë të shëndetshme dhe të ushtrojnë mirë. Nga ana tjetër, individët neurotikë, të cilët mund të jenë natyrshëm të prirur ndaj ankthit dhe stresit, kanë më shumë gjasa të kthehen në lehtësim afatshkurtër që përfshin drogë, alkool apo edhe dhunë. Plus, stresi kronik shoqërohet me vëllim më të ulët të trurit dhe shënues të tjerë biologjikë të rënies njohëse.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi bigthink.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top