FB

June 10, 2022 | 8:15

Studim / Turpi dhe ndjenja e fajit mund të pengojnë shërimin nga varësia ndaj stimuluesve

Një studim i ri sugjeron se pavarësisht nga depresioni, turpi dhe faj mund të jenë barriera të rëndësishme për reduktimin e përdorimit të drogës, gjë që ka konsiderata për shërim.

Përdorimi i substancave është një çështje e rëndësishme dhe e përhapur shëndetësore që mund të ketë shumë efekte negative për njerëzit që vuajnë prej saj. Për shkak të përhapjes së tyre, është gjithnjë e më e rëndësishme të kuptohet pse zhvillohen dhe cilat mekanizma mund të ndihmojnë ose pengojnë rikuperimin. Turpi dhe faji janë emocione të zakonshme që ndjejnë njerëzit që luftojnë me varësinë. Ata shpesh fliten së bashku, por janë emocione të dallueshme dhe të ndara. Turpi shpesh përshkruhet si një gjykim negativ i vetvetes dhe shoqërohet me shmangie, ndërsa faji mund të përshkruhet si një vlerësim negativ i sjelljes së dikujt dhe shoqërohet me përgjigje falëse. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se turpi është i lidhur me përdorimin e substancave, ndërsa studimet mbi ndjenjën e fajit kanë qenë jokonsistente.

Rezultatet nga studimi nënkuptuan marrëdhëniet midis emocioneve negative të vetëdijshme, turpit dhe fajit dhe abuzimit me substancat. Ndërsa niveli i fajit ndryshon, niveli i përdorimit të substancave ndryshon në përputhje me rrethanat në një marrëdhënie dydrejtimëshe. Për më tepër, më shumë turp mund të çojë në ndërprerjen më të ngadaltë të përdorimit të substancave. Këto marrëdhënie ekzistonin edhe kur depresioni ishte i kontrolluar, duke nënkuptuar se vetë këto koncepte të vetëdijshme mund të kenë implikime serioze për përdorimin e substancave. Ky hulumtim mund të jetë i dobishëm për të kuptuar pengesat për rikuperimin për përdorimin e substancave.

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top