FB

May 12, 2022 | 10:52

Studim / Vetmia në kohën e Covid-19 është rritur me 5%

 

Covid ka krijuar një pandemi të vetmisë, duke përkeqësuar dinamikat tashmë problematike sociale. Ky është reflektimi që vjen nga një studim i Mareike Ernst, i Universitetit Gjerman Johannes Gutenberg në Mainz, i publikuar në revistën American Psychologist. Ekspertët gjermanë kryen një meta-analizë duke marrë në konsideratë të dhënat nga 34 studime të kryera në katër kontinente që përfshinin gjithsej 200,000 pjesëmarrës. Të gjitha studimet e konsideruara krahasuan nivelet e vetmisë para dhe pas pandemisë. Doli se mesatarisht nivelet e vetmisë u rritën me 5% gjatë pandemisë, një shifër e rëndësishme që do të duhet të shqyrtohet më tej për grupmoshat e ndryshme.

British Medical Journal kohët e fundit lëshoi alarmin e vetmisë me një studim maksi të kryer nga Melody Ding, Shkolla e Shëndetit Publik në Sydney, Fakulteti i Mjekësisë dhe Shëndetësisë, në Universitetin e Sidneit në 113 vende të botës mbi të dhënat e lidhura me periudhën 2000 – 2019, pra para pandemisë. Puna tregoi se edhe para Covid-it, vetmia në vendet e industrializuara kishte të bënte me një në tre persona, ndërsa një në 12 vuan rëndë prej saj, duke pasur pasoja të rëndësishme në gjendjen e shëndetit psikofizik.

British Medical Journal ka paralajmëruar gjithashtu për pasojat e mundshme negative të pandemisë. Në konfirmim të shqetësimit është edhe raporti i BBC Health për numrin e ndihmave anti-vetëvrasëse aktive në Britaninë e Madhe, e cila në dy vitet e fundit raporton një rritje të dukshme të thirrjeve në linjën e tyre, pikërisht për shkak të vetmisë dhe ndjenjës së izolimit.

Sipas Ernst, do të jetë e rëndësishme të hetohet se deri në çfarë mase rritja e padiskutueshme e izolimit social e lidhur me punën në distancë, mësimin në distancë dhe kushte të tjera të distancimit social për shkak të Covid, pasohet nga një rritje e vetmisë së perceptuar të njerëzve dhe të cilët janë më së shumti subjektet vulnerabël. Së fundi, do të jetë e rëndësishme të hulumtohet ndikimi i vetmisë në shëndetin fizik, pasi studime të shumta e kanë lidhur fenomenin me rritjen e rrezikut të vdekshmërisë së parakohshme dhe sëmundjeve të ndryshme.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top