FB

June 16, 2022 | 10:25

Studimi sugjeron se suksesi ekonomik varet nga përpjekjet individuale dhe jo nga rrethanat e jashtme

Tërheqja fizike lidhet me shumë rezultate pozitive – lumturi më të madhe, paga më të larta, punë më të mira dhe rezultate edhe më të larta njohëse. Sipas një studimi të fundit, bukuria shoqërohet gjithashtu me mbështetje më të ulët për rishpërndarjen. Individët tërheqës kanë më shumë gjasa t’i atribuojnë suksesin ekonomik përpjekjeve individuale, në krahasim me rrethanat e jashtme.

Studimet që shqyrtojnë lidhjen midis pamjes dhe preferencave politike kanë zbuluar se njerëzit tërheqës janë më mbështetës ndaj partive të krahut të djathtë. Studiuesit e kanë interpretuar këtë rezultat duke sugjeruar se duke fituar më shumë para, njerëzit tërheqës bëhen më pak të favorshëm ndaj rishpërndarjes dhe më mbështetës të politikës së krahut të djathtë. Në këtë vepër, Andrea Fazio ia shton këtë gjetje duke testuar në mënyrë eksplicite lidhjen midis bukurisë dhe mbështetjes individuale për rishpërndarjen e të ardhurave.

Pjesëmarrësit dhanë vlerësime për deklarata të tilla si: “Shteti duhet të sigurojë që njerëzit të mund të jetojnë me të ardhura të mira, edhe në sëmundje, vështirësi, papunësi dhe pleqëri” ose “Të ardhurat nuk duhet të bazohen vetëm në arritjet individuale. Në vend të kësaj, të gjithë duhet të kenë atë që ata dhe familja e tyre kanë nevojë për një jetë të denjë”, duke filluar nga “pajtohem plotësisht” në “nuk pajtohem plotësisht”.

Studimi zbuloi se atraktiviteti lidhej negativisht me mbështetjen për rishpërndarjen – ky ishte rasti si për burrat ashtu edhe për gratë. Për më tepër, njerëzit tërheqës kishin më shumë gjasa të miratonin besimin se suksesi ekonomik varej nga përpjekjet individuale. E rëndësishmja, kjo shoqatë mbeti pas kontrollit për të ardhurat e familjes, statusin e punësimit, arsimin dhe prejardhjen prindërore. Autori argumenton, “lidhja midis bukurisë dhe preferencave për rishpërndarje nuk shpjegohet plotësisht nga çmimi i bukurisë në tregun e punës”.

 

 

Përgatiti S.P / Burimi psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top