FB

June 16, 2022 | 10:15

Çfarë duhet t’i thoni një adoleshenti për ta motivuar atë…

“Bazuar në punën time duke stërvitur prindërit e fëmijëve të rritur në SHBA dhe në shumë pjesë të tjera të botës, dëgjoj shumë histori të zhgënjimit të madh për fëmijët e rritur, të mbyllur dhe me vështirësi në komunikim. Në këtë postim, unë ndaj se si t’i përgjigjem disa temave të zakonshme të mohimit, zemërimit dhe pafuqisë.” – psikologe

Shpesh ja hedhim fajin fëmijëve tanë për mënyrën se nuk dinë të komukiojnë me ne. Por, mos ndoshta ata përpiqen të komunikojnë dhe ndanjë problemet e tyre, dhe jemi ne ata që nuk i kuptojmë? Ja disa shembuj të deklaratave të fëmijëve të të rriturve dhe përgjigjeve efektive të prindërve të tyre:

Shembulli 1

Fëmija i rritur: E di që mund ta përballosh; pse nuk me ndihmon (Kjo pasqyron blerje të tilla si makina, apartamenti, vazhdimi i kolegjit etj)

Prindi: Ke të drejtë; Unë mund ta përballoj të shpenzoj më shumë para për të ndihmuar. Me siguri mund ta kuptoj nevojën për të ofruar më shumë mbështetje për ty. Në të njëjtën kohë, mendoj se do të ndiheshe më mirë me veten tënde duke qenë më pak i varur nga mbështetja ime financiare.

Shembulli 2

Fëmija i rritur: Pse duhet të bëj një punë që e urrej? (Kjo nënkupton mohimin duke u shkëputur nga menaxhimi i përgjegjësive të të rriturve).

Prindi: Cdo punë mund të jetë e lodhshme, kjo dihet. Por, kur mendon se do të fitosh paratë e tua dhe të shkëputesh financiarisht, mendon se është më e mirë për ty?

Mendimet përfundimtare

Shpresoj t’ju duken të dobishme shembujt e mësipërm. Mbani mend se ato synohen si një mentalitet udhëzues, i shëndetshëm, fuqizues reciprok kundrejt një skenari të caktuar. Disa lexues të frustruar dhe të lënduar mund të duan ta armatizojnë këtë postim duke ua dërguar fëmijëve të tyre të rritur. Ky nuk është qëllimi i synuar dhe, tragjikisht, do të dëmtoni vërtet veten duke e bërë këtë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top