FB

May 4, 2022 | 11:08

Takimet virtuale mund të ulin kreativitetin tek punonjësit

Bashkëpunimi ka qenë një nga arritjet më të mëdha të njerëzimit – hitet më të mëdha të Beatles, vendosja e një njeriu në hënë, smartphone. A e shtypin Zoom dhe format e tjera të ndërveprimit me video procesin krijues që çoi në arritje të tilla? Po!

Top view of group of multiethnic busy people working in an office, Aerial view with businessman and businesswoman sitting around a conference table with blank copy space, Business meeting concept

Është një përgjigje që shumë punëdhënës e kanë kërkuar gjatë dy viteve të fundit, pasi puna nga shtëpia është bërë normë gjatë pandemisë Covid-19. Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike në Shtetet e Bashkuara tha vitin e kaluar se 20% e ditëve të punës do të jenë nga shtëpia kur të përfundojë pandemia, krahasuar me vetëm 5% më parë.

Gjenerimi i ideve

Studiuesja mori 602 persona, duke përfshirë studentë të universitetit dhe staf, dhe i ndau në çifte për të punuar në detyra personalisht ose virtualisht. Detyrat përfshinin gjetjen e përdorimeve të reja për gjërat e përditshme. “Kur ne inovojmë, ne duhet të largohemi nga zgjidhjet ekzistuese dhe të dalim me ide të reja duke nxjerrë gjerësisht nga njohuritë tona. Ardhja me mënyra alternative për të përdorur objektet e njohura kërkon të njëjtin proces psikologjik,” shpjegoi ajo. Studiuesit përdorën softuer për gjurmimin e syve, i cili zbuloi se pjesëmarrësit virtualë shpenzonin më shumë kohë duke parë drejtpërdrejt partnerin e tyre, në krahasim me shikimin nëpër dhomë. Për më tepër, ajo tha se çiftet që po bënin videokonferencë mbanin mend më pak nga rrethina e tyre, e cila ishte identike me ata që po takoheshin personalisht.

Gjetjet e botës reale

Gjetjet u përsëritën në një eksperiment të ngjashëm, por më të madh jashtë laboratorit. Rreth 1,490 inxhinierë që punojnë në pesë vende të ndryshme (në Evropë, Lindjen e Mesme dhe Azinë Jugore) për një kompani të infrastrukturës së telekomunikacionit u çiftuan në mënyrë të rastësishme, ose ballë për ballë ,ose nëpërmjet video-telefonatës. Atyre iu kërkua të krijonin ide për produktin dhe të zgjidhnin një për ta paraqitur si produkt të ri për kompaninë. Bruck tha se gjetjet ishin të ngjashme, edhe pse ushtrimi ishte më kompleks se testi i bazuar në laborator, inxhinierët e njihnin njëri-tjetrin që më parë dhe ata ishin përdorues të rregullt të softuerit të videokonferencës.” Studimi në terren tregon se efektet negative të videokonferencës në ide gjenerimi nuk është i kufizuar në detyra të thjeshta dhe mund të luajë edhe në seanca më të ndërlikuara dhe të teknologjisë së lartë të stuhisë së ideve, “tha ajo.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi edition.cnn.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top