FB

September 10, 2021 | 8:15

Të gjitha gjërat që britanikët bëjnë në shtrat (përfshirë prerjen e thonjve të këmbëve)

Sa i pastër është shtrati juaj? Nëse jeni një nga njerëzit e anketuar nga kompania e shtratit MattressNextDay, atëherë ndoshta jo shumë. Kompania e dyshekëve bisedoi me më shumë se 1.000 britanikë për zakonet e tyre të shtratit dhe disa nga gjetjet janë mjaft tronditëse.

Ata zbuluan se një në 14 britanikë hedhin lëkurën e vdekur të këmbëve në shtrat, duke tërhequr merimangat e pluhurit të cilat mund të shkaktojnë skuqje, astmë dhe shumë probleme të tjera. Më shumë se një në 10 britanikë prenë thonjtë e këmbëve në shtrat, ndërsa pothuajse një në 10 njerëz lajnë çarçafët në të cilët kanë fjetur kur janë të sëmurë me sende të tjera, duke rritur shanset që infeksioni të përhapet.

Sjellje të tjera të këqija përfshijnë (14%) lënien e një peshqiri të lagur në shtrat, (9%) fjetjen me rrobat që kanë veshur jashtë dhe (14%) ushqimin në shtrat. Por e gjithë kjo nuk është e mirë për shëndetin tuaj dhe mund t’ju lërë me merimangat e pluhurit, skuqjen dhe infeksionet kërpudhore.

Dr. Deborah Lee zbuloi rreziqet shëndetësore të higjienës së dobët të dhomës së gjumit dhe pse shtrati duhet të jetë vetëm për gjumë dhe aktivitete të tjera të lidhura me të. Gjithsej 7% e të rriturve të anketuar thanë se i kishin trajtuar këmbët e tyre në shtrat. Por ka një problem me këtë, pasi merimangat e pluhurit e duan lëkurën e vdekur.

Sipas Dr. Lee, “ne hedhim çdo vit 30,000 deri në 40,000 qeliza të vdekura të lëkurës dhe kjo është pa shtresim fizik.” Kjo është përveç çdo papastërtie, djerse dhe yndyre që është grumbulluar në lëkurën tuaj gjatë gjithë ditës. Duke shtuar atë dhe duke i trajtuar këmbët tuaja në shtrat, ju jeni duke ushqyer ato merimangat e pluhurit që duan qelizat e vdekura të lëkurës.

“Merimangat e pluhurit të shtëpisë dhe insektet e shtratit, ushqehen me qeliza të vdekura të lëkurës. Ato pastaj prodhojnë jashtëqitje të cilat janë shumë irrituese për lëkurën dhe janë një shkak i zakonshëm i alergjisë, duke rezultuar në skuqje të lëkurës, ekzemë dhe astmë,” thotë ajo.

Studiuesit zbuluan se 11% e britanikëve presin thonjtë në shtrat. Dr Lee këshillon: “Nëse nuk doni që thonjtë e këmbëve të jenë të verdhë, mos i prisni thonjtë në shtrat. Infeksionet kërpudhore lulëzojnë në mjedise të ngrohta dhe të lagështa – siç është shtrati.”

Një nga 10 shqetësimet kryesore në dhomën e gjumit është thërrimet në shtrat, kështu që është befasi që një në shtatë (13%) hanë ushqimet e tyre në shtrat. Sidoqoftë, kutitë e picave, pulat e mbetura dhe ushqime të ngjashme mund të tërheqin mizat, milingonat apo edhe buburrecat.

Dr. Lee thotë se “ka një tendencë për të lënë enët e pista ose enët e ushqimit rreth dyshemesë së dhomës së gjumit. Këto tërheqin përsëri vizitorë të padëshiruar. Rekomandohet gjithashtu që të ndryshoni çarçafët e shtratit tuaj një herë në javë. Por, nëse jeni duke ngrënë në shtrat, kjo do të duhet të rritet në dy herë në javë për të shmangur problemet”.

Përveç kësaj, Dr. Lee deklaron se djersitja, kollitja, fryrja e hundëve, sëmundja ose diarreja – pavarësisht nga sëmundja – nëse jeni duke kërcyer brenda dhe jashtë shtratit, çarçafët, jastëkët dhe mbulesa e jorganit tuaj do të mbulohen me baktere dhe viruse. Ky është një terren ushqyes për infeksione të mëtejshme.”

Ajo shkon më tej duke thënë se shtrati “duhet të lahet në temperaturën më të lartë të mundshme. Kjo duhet të jetë së paku 60°C ose më lart, veçanërisht nëse jeni të infektuar me Covid-19.”

Dr. Lee gjithashtu thekson rëndësinë e ndërrimit të rrobave para gjumit, duke thënë: “Kur flini, temperatura në shtrat rritet, duke e bërë këtë një terren ideal për mbarështim për gjithçka që keni në rrobat tuaja. Fjetja në një palë pizhama të pastra rekomandohet patjetër.”

Për të shmangur të gjitha këto, thjesht sigurohuni që ju dhe shtrati juaj të jeni të pastër, pasi vetëm në këtë mënyrë do të keni një gjumë shumë më të mirë.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top