FB

January 28, 2022 | 8:37

Të gjitha përfitimet që merr trupi nga e qara çliruese

Qoftë duke qarë në dush, duke e lënë ujin të përzihet me lotët dhe së bashku të bëjmë pastrim emocional; në mes të natyrës, në një cep komod apo në mes të një livadhi, mes luleve. Nën diell, në dritën e hënës ose duke përfituar nga shiu, e qara është para së gjithash mjaft çliruese. Por jo vetëm kaq: të qash, në pjesën më të madhe, bën mirë për ty.

Lotët janë të shëndetshëm për këdo, por le ta pranojmë, prirja për t’i prodhuar ato është më femërore: të paktën të gjitha studimet shkencore të disponueshme e thonë këtë. Rreth tridhjetë vjet më parë, William H. Frey, një biokimist, zbuloi se gratë qanin  mesatarisht 5.3 herë në muaj, burrat 1.3 herë. Një studim i publikuar në 2011 Journal of Research in Personality konfirmon të dhënat e vjetra.

Dhe nëse biologjikisht mund të ketë një arsye pse gratë qajnë më shumë se burrat (testosteroni mund të frenojë të qarën, ndërsa hormoni prolaktina mund ta nxisë atë), është sigurisht e vërtetë që e qara ndikohet nga rregullat sociale dhe kulturore. Një studim i kryer nga Dianne Van Hemert vuri në dukje se në vendet që lejojnë liri më të madhe të shprehjes dhe burime sociale, si në Kili, Suedi dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa në të tjera (Gana, Nigeri dhe Nepal) dallimi midis burrave dhe grave është shumë më pak i shënuar nga ana tjetër, ato raportuan vetëm norma pak më të larta lotësh për gratë (Cross-Cultural Research, 2011); ata që jetojnë në situata ose kombe më të pasura mund të qajnë më shumë sepse kultura e lejon, ndërsa njerëzit që jetojnë në varfëri dhe zona të pafavorizuara priren ta bëjnë këtë më pak sepse do të ishte një sjellje që nuk është në përputhje me normat e vendosura shoqërore. Interesante apo jo?

Se si dhe sa qajmë varet gjithashtu nga fëmijëria jonë: të qarat – siç vërejti psikologia Judith Kay Nelson – mund të pasqyrojë stilet e lidhjes, ne ndihemi të qetë në shprehjen e emocioneve tona, duke përfshirë lotët. Nga ana tjetër, njerëzit me lidhje të pasigurt priren të qajnë më shpesh, ndërsa kur stili është shmangës, ka më shumë gjasa të regjistrohet një tendencë për të frenuar lotët. E sigurt është se e qara është një sinjal social që mund të tregojë nevojën për mbështetje dhe për këtë arsye ka funksionin e tërheqjes së ndihmës ose afrimit, por është gjithashtu një moment “shkarkimi emocional” që ka një sërë avantazhesh. Le të shohim se cilat janë ato:

  1. Ka një efekt qetësues

E qara është një mënyrë e mirë për të vetërregulluar emocionet e dikujt, për t’u qetësuar, për të reduktuar ankthin, tensionin, zemërimin ose çdo emocion tjetër të fortë, që ndikon: aktivizon sistemin nervor parasimpatik dhe ndihmon për t’u çlodhur.

  1. Ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve dhe përmirëson humorin

Ndoshta është në përvojën praktike të shumë njerëzve, por konfirmimi vjen edhe nga kërkimet: lotët emocionalë shoqërohen nga një çlirim i oksitocinës dhe endorfinës, të cilat ju bëjnë të ndiheni më mirë dhe madje lehtësojnë dhimbjet fizike (si dhe dhimbjet emocionale).

  1. Lëshon toksinat dhe ul stresin

Lotët e të qarit që lindin si një dalje çliruese në situata sfiduese, të vështira janë plot me hormone stresi dhe kimikate të tjera të lidhura. Prandaj, të qarat duket se mund të zvogëlojnë nivelin e stresit të momentit.

  1. Ndihmon gjumin

Një studim i vitit 2015 zbuloi se të qarat mund t’i ndihmojnë foshnjat të flenë më mirë; Hulumtimi nuk e ka hetuar ende efektin tek të rriturit, por është e lehtë të imagjinohet se efektet qetësuese, pozitive të humorit dhe lehtësimi i dhimbjes mund të ndihmojnë çdo person të flejë më lehtë.

  1. Lufton bakteret

Po, e qara ka një efekt antibakterial dhe antimikrobik dhe i mban sytë të pastër.

  1. Përmirëson shikimin

Lotët i mbajnë sytë me lagështi dhe kjo ndihmon për të parë më mirë; përndryshe shikimi do të bëhej më i paqartë.

  1. Largon rrezikun e somatizimit të shqetësimit

Sipas disa studimeve, ata që qajnë më shpesh kanë më pak çrregullime gastrointestinale dhe të frymëmarrjes sesa ata që nuk e bëjnë ose e bëjnë më pak: shkarkimi i emocioneve nuk është trup.

  1. Kjo ju lejon të ndryshoni këndvështrimin

Kur qajmë, mund të bëhemi më të vetëdijshëm për “dobësitë” tona dhe kjo na lejon të përballemi me çështjen, të gjejmë një këndvështrim më të ndryshëm dhe më të përshtatshëm për situatat. Sigurisht që po flasim për lot emocional: janë të rastësishëm, një shkarkim çlirues dhe kështu të bëjnë të ndihesh më mirë.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top