FB

May 11, 2022 | 12:29

Të jesh një prind introvert mund të jetë rraskapiktëse, ja si të veproni

“Koha vetëm është një mall i çmuar për prindërit. Meqenëse jam një introvert – domethënë dikush që merr energji nga vetmia – shqetësohesha se nuk do të jem në lartësinë e detyrës. Diku nga 16 deri në 50 përqind e popullsisë ndajnë temperamentin tim, dhe për ne që kemi gjithashtu fëmijë, konflikti i natyrshëm midis nevojës për kohë të vetme dhe kërkesave sociale të prindërimit mund të jetë problematik.”

struggles-of-raising-introverted-child-introverted-parent-770x470

Prindërimi mund të jetë veçanërisht sfidues për introvertët sepse ne humbasim shumë nga koha e vetmisë që kishim para se të lindnin fëmijët tanë. Kohën e lirë që dikur mund ta kishim përdorur për të shëtitur vetëm, për të lexuar një libër ose thjesht për t’u ulur dhe për të parë murin, tani e marrin këta njerëz të vegjël që, aq sa i duam, mund të jenë edhe jashtëzakonisht kërkues.

Njihni veten

Gjëja e parë dhe më e rëndësishme që çdo prind introvert mund të bëjë është të njohë dhe të pranojë natyrën e tij. Kur pranoni se introversioni juaj nuk është një e metë karakteri – se është një sfidë, po, por edhe një dhuratë – atëherë gjërat fillojnë të ndryshojnë… Pasi të pranoni natyrën tuaj, mund të hiqni dorë nga faji që keni nevojë për kohë larg dhe filloni të dizajnoni një jetë rreth nevojave tuaja.” Në fund të fundit, shprehja për vendosjen e maskës së oksigjenit në fillim përpara se të ndihmoni të tjerët është veçanërisht e vërtetë për rritjen e fëmijëve, thotë Merriam Sarcia Saunders, një terapiste e licencuar për martesë dhe familje.

Gjeni kohë vetëm

Pasi ta kuptoni nevojën tuaj për vetmi të bollshme, mund të vendosni mënyra për ta siguruar atë. Veçanërisht kur kërkesat e prindërimit ndihen të mprehta, është e lehtë të harrosh se shpesh mund të gjesh kohë vetëm—përtej kohës së gjumit të fëmijëve tuaj. “Unë sugjeroj që të shikoni mirë orarin tuaj ditor dhe kalendarin javor dhe t’i analizoni ato për vendet ku mund të gdhendni momente të hapësirës së bardhë,” sugjeron Layne.

Vendosni kufij social

Prindërimi kërkon shoqërim me kujdestarët dhe fëmijët e tjerë, si dhe me fëmijët tuaj. Për të minimizuar të parën, “mos harroni se është në rregull të thuash jo”, thotë Naumburg, veçanërisht nëse je një introvert për të cilin ngjarjet e pafundme shoqërore mund të jenë seriozisht takuese. “Ju nuk duhet të pranoni të jeni në çdo komision ose të merrni pjesë në çdo natë të nënës. Nuk duhet as të pajtoheni me shumicën prej tyre. Sado argëtuese të jetë e gjitha, koha me të tjerët mund t’ju varfërojë. dhe gjithashtu do t’ju privojë nga koha që mund ta kishit përdorur përndryshe për të pushuar dhe për t’u rimbushur.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.mindbodygreen.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top